Nedim Sladić, meteorolog amater: Žestoko nevrijeme se približava BiH!

Prognoza

Nedim Sladić, meteorolog amater: Žestoko nevrijeme se približava BiH!

Piše: Nedim Sladić

Žestoko nevrijeme se približava Bosni i Hercegovini početkom iduće sedmice, uz olujne do orkanske vjetrove južnog smjera, udari mjestimično i preko 100 km/h.

Pred nama je izrazito jaka promjena vremena, možemo slobodno reći i najjača za ovu godinu. Snažno i veoma duboko ciklonalno polje u Genovskom zaljevu obrazovat će snažan gradijent, tj. razliku pritisaka između sjevera i juga Balkana, što će za posljedicu imati razorne vjetrove, nerijetko i do orkanske snage, jer bi udari vjetra mogli prelaziti čak 100 km/h i u Sarajevu!Generalno gledano, udari vjetra bi se kretali većinom iznad 70 km/h u najmanje %90 naše zemlje. Ovaj vjetar najavljujemo tek za ponedjeljak i utorak, 11. i 12. decembar, kada će biti potencijalno opasno vrijeme za stanovništvo, što bi trebalo regulirati na način da nadležne instance urgentno proglase crveni stepen meteoalarma za veći dio Bosne i Hercegovine na opasne vremenske prilike. Zaista, 100 km/h u Bosni je rijetkost, te često ovakve brzine se ne mjere kod nas, a samim tim ovakav scenarij dobiva epitet ekstrema. Ovim putem, kako bi se zaštitila imovina građana, kao i životi stanovništva, pozivam nadležne da što prije, koliko još u subotu proglase crveni meteoalarm zbog olujnog vjetra u ponedjeljak, 11. decembra od 00:00 pa sve do 12. decembra u 23:00.

I sutra ćemo imati jako jugo, sa olujnim udarima, naročito u noći sa petka na subotu, što će raskinuti maglu i smog u našoj kotlini. Vjetar će dobivati na intenzitetu već od ranog prijepodneva, a potom od poslijepodneva imati jake udar južnog smjera. Temperature idu u porast, a slijedi i topljenje snijega. To je preduvertira za snažnu promjenu vremena u subotu koja nam stiže sa sjeverozapada, gdje će se linija oblačnosti i nestabilnosti prijepodne širiti iz smjera Krajine, a u poslijepodnevnim satima stići i prema centralnom i istočnom dijelu Bosne. Padavine, mjestimično obilnije, očekuju se u Hercegovini i jugoistočnoj Bosni.

U početku, u centralnom dijelu padavine u obliku kiše, a padom temperature i okretom vjetra olujnog intenziteta južnog smjera na prolazno pojačan sjeverozapadni, ona će preći u susnježicu, a potom i jak snijeg. Snježne padavine čak nisu kratkotrajno isključene ni na području Hercegovine, osobito u noći. Očekivana akumulacija snijega u nižim predjelima uglavnom između 10 i 35 cm, nerijetko na planinama i preko 50 cm. Vjetar, umjeren do jak, sjeverozapadni u Krajini, ujutro na istoku i jugu zemlje jak do olujan južni, u okretanju na sjeverozapadni pri prolasku linije hladne zračne mase. Temperature jutarnje uglavnom između 5 i 10, a dnevne u osjetnom padu i uglavnom oko 0, u Hercegovini između 2 i 5.

Blago smirenje padavina i postepeni prestanak slijedi u subotu navečer, prvo u Krajini, a u nedjelju prijepodne i popodne u ostatku zemlje. To će biti zatišje pred buru. Konkretno, ponedjeljak je potencijalno opasan, a najgore se očekuje u noći sa ponedjeljka na utorak, kada se i očekuju udari preko 100 km/h. To definitivno može dovesti ponegdje do mnogih poteškoća, ponajprije u cestovnom i telekomunikacijskom prometu, kao i štetu po ekosistemima, ali i mogućnost obaranja dalekovodnih vodova kao i mogući nestanci električne energije i napajanja vodom. Također, treba voditi računa i o privatnoj svojini, tako da se toplo savjetuje da se sve lahko lomljive stvari uklone sa balkonskih žardinjera, ponajprije saksija sa cvijećem i sl., a automobile skloniti na sigurno, daleko od drveća, kako bi se izbjegla potencijalna šteta. Smirenje vremenskih prilika očekuje se u srijedu.

 

Izvor

Komentari na tekst (3)
Objavljeno:
Svaka čast Nedime! Pogodio si 100 %. U Banja Luci je vjetar u noći između ponedeljka i utorka puhao 116 km /h što je ikada od kada je mjerenje najsnažnije! Niko nije oka sklopio, zvuk vjetra te snage se ne zaboravlja! Grad je pretepio veliku štetu sela su bez struje i vode i telekomunikacije!
Objavljeno:
Bravo Nedime! Sve si prognozirao 100% tačno i to čak četiri i pet dana unaprijed što se u prognozi i superkomjuterima vrlo teško pogađa! SVAKA ČAST! U Banja Luci je u noći između ponedeljka i utorka izmjerena brzina vjetra 116 km/h što je najsnažnije ikada od kada se mjeri. Niko nije oka sklopio čitavu noć jer je zvuk vjetra te snage nešto što se ne zaboravlja. Mnogo krovovima je ostalo bez pokrova. Stotine drveća je izvaljeno iz zemlje, mnogo sela je ostalo bez struje i vode i telekomunikacije! Zaista je bilo ekstremno! Još jednom čestitam na izvrsnoj prognozi i nastavi da se baviš tim i da često objavljuješ na mnogim drugim portalima i medijima!
Objavljeno:
Kako se zove oluja? Nedim?
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.