Dabogda ti Angelina Jolie pohvalila zemlju

BUKA karikature

Dabogda ti Angelina Jolie pohvalila zemlju

Piše: Aleksandar Trifunović

Godinu dana nakon izbora nije formirana nova državna vlast i nema nikakvih naznaka da će to skorije da se desi. Politički festival samobitnosti, arogancije i lažne principijelnosti na tu temu manifestuje se povremenim sastancima pobjednika, čija svrha nije da se ova mučna situacija riješi i da se postigne dogovor, već isključivo da se približe ili udalje „stavovi“ do nekog novog jalovog okupljanja.

Bliži se godišnjica opštih oktobarskih izbora 2010 u Bosni i Hercegovini. Nikom nije do obilježavanja pošto oni koji su glasali, a i oni koji nisu, nemaju mnogo razloga da se raduju i slave ovaj datum.

Godinu dana nakon izbora nije formirana nova državna vlast i nema nikakvih naznaka da će to skorije da se desi.

Politički festival samobitnosti, arogancije i lažne principijelnosti na tu temu manifestuje se povremenim sastancima pobjednika, čija svrha nije da se ova mučna situacija riješi i da se postigne dogovor, već isključivo da se približe ili udalje „stavovi“ do nekog novog jalovog okupljanja.

Svi jasno poručuju šta neće. Rijetko ko nam poruči šta hoće.

Umjesto postizanja dogovora o formiranju vlasti na BiH nivou, dobili smo nacionalne dogovore pobjednika i poraženih na svim nivoima. Apsolutni sklad i smiraj među prošlogodišnjim političkim protivnicima je cementiran i neupitan.

Bilo bi vrlo teško neupućenom putniku namjerniku danas objasniti ko se to protiv koga i za šta borio na prošlim BiH izborima.

Narod se sa druge strane zabavio sam sobom i da se budžet puni nacionalizmom, ne bi znali šta ćemo od para. Ali pošto se budžet tako ne puni, štrajkovi i protesti su svakodnevnica.

Od početka godine, nove desetine hiljada građana pridružile su se ionako ogromnoj brojci nezaposlenih. 

Međunarodna zajednica više ne može ni da sakrije koliko je ne zanimamo.

Namjerno nam nije došla Angela Merkel, poručila je da nema s kim da se sastane. Namjerno nam je došla Angelina Jolie, nakon što su se strasti stišale, a crveni tepih sklonjen, realnost je proizvela kletvu - Dabogda ti Angelina Jolie pohvalila zemlju.

Internetom ovih dana kruži kratak i neobično tačan opis zemlje u kojoj živimo i preživljavamo... Bosna i Hercegovina - jedna država, 2 entiteta, 3 predsjednika, 10 kantona, 14 vlada, 183 ministarstva, 85 političkih stranaka, 50 boračkih udruženja, 139 sindikata, 2 policije, 3 akademije nauka, 2 penziona fonda, 3 obrazovna sistema, 3 telekoma, 3 elektroprivrede, 550.000 nezaposlenih, 630.000 penzionera, 450.000 raseljenih lica, 75% siromašnih, 65.000 državnih uposlenika i neutvrđen broj lopova.

Karikaturu u tekstu, iz serijala Likovi našeg doba, po scneariju Buke nacrtala Nina Hadžić.


Komentari na tekst (11)
Objavljeno:
zna zna,pa to ti je,rodjeni genije ;-) da ga sa neba bacis na noge ce pasti i uvjek ce mrak otjerati

Pogledaj ostale komentare
Ime:

Email:

Objavljeno:
Ko zna zna,pa to ti je,rodjeni genije ;-) da ga sa neba bacis na noge ce pasti i uvjek ce mrak otjerati
Objavljeno:
@thomas...evo ti jedna tema koja uslovljava razum dok su nerazumni tvorci nistavila o kojem se govori u clanku.Oni se mogu,i moraju kritizirati ali...malo fajde od toga.
Trazi se fizikalni zakon po principu spojenih posuda.
Ono sto rezum identificira kao nerazumno ,i slijedom toga ima viziju za sutra ,predpostavlja sljedecu neprikosnovenost: Taj razum ce danas biti progonjen dok ce sutra biti slavljen na razne nacine koji mogu biti i pogubni ako im se ne prilazi ,nanovo,sa razumom.
Evo obecane teme a i mojih komentara na temu:

"Šta je zapravo ljepota?
Da li postoje objektivni standardi ljepote ili je ona u oku posmatrača?
Ljepota nije samo vizuelna,no kako je vid najvažnije osjetilo, doživljaj ljepote i sve što iz njega proizlazi odnosi se prije svega na vizualne podražaje. Tako mi znamo da je ono što je lijepo zaista lijepo. Ljepota je nešto što dolazi iznutra. U nama se očituje kao predosjećaj. Gledamo u nešto, susrećemo se s nečim i to nas dotiče svojom ljepotom koju duboko (pred)osjećamo. Za nešto prema čemu smo ravnodušni, ne znam kako bih mogli reći i da je lijepo.Kako i Umberto Ecco reče jednom:
"Premda sam doktorirao na estetici i imam više od sedamdeset godina, ne bih se usudio definirati ljepotu. Kad bih dao definiciju ljepote bio bih običan šarlatan. Kao što se Boga može definirati samo negacijom, slično se može reći i za ljepotu."
P.S.temu sam posudio od jedne moderatorice

Moji odgovori(nekadasnji i danasnji)

Halid Dizdarevic Gdje ,ziva bila,nadje ECCO-mana kao temelj osobnog i sveukupnog poimanja onog ispod pojma"LJEPOTA"
Koliko se sjecam,podavno je to bilo,spomenuti Umberto je sazdan od efekata,afekata i radnji iz datog mu priopcenja po amoralnosti SAMOSTANA.
Unutrasnje skladanje ECCO-mana,kroz pisanje, jeste i pobuna na univarzalne vrijednosti ocitovane u ljepoti.Dakle,njegova negacija Bozanstva je istodobno negacija ustaljenih vrijednosti i nastojanje na APSOLUTNOJ slobodi u AKTU I CINIMA.
Dobro,apstrahirajuci ECCO-mena,dunjaluk i sve dato na njemu je kroz ljudsku psihu vidjeno sa LIJEPIM-DOBRIM i njihvom suprotnoscu LOSIM-ZLIM.
Kako ce tko percipirati stvarnost i rijecima, kroz osjecaje i PSIHU pojmiti INDIVIDUU ili sveukupni BITAK ,i aktom to akcentirati je do OPCE PSIHOLOGIJE koja u individualnom plavi OSOBNO.
Evo mene:Lijepo je da pokreces ovu temu ,ali,nije lijepo da je negiras pozivajuci se na ECCO-mena
Ljepota je CIN po kojoj nastaje LJEPOTA cvijeta NOCOBDIJE koji svojom ljepotom ocarava INSANA dok gleda u tu LJEPOTU koja se njegovim BITKOM izrazava u otvaranju i zatvaranju cvijetnih LATICA.Primjetiti to i osjetiti te i dodirnuti tu LJEPOTU je sama LJEPOTA.
Naklon LJEPOTI!

Halid Dizdarevic U zabludi je svaki koji tvrdi da u svakom covjeku postoji ljepota ili da iz njega viri ljepota samo treba imati oko da prepoznas ljepotu.U zabludi je! Dok je u zabludi ta zabluda nije nista drugo do neznanje a neznanje je nearazumijevanje dok nerazumijevanje ne moze biti tas ljepoti i li ljubavi.

Halid Dizdarevic Tako ce i Ecco-man tvrditi,a tvrdi ispravno,da Boga mozes potvrditi samo sa negacijom sto je slicno i ljepoti.Dobro...da se da se razjasniti da je Ecco-man cinio medvjedzu uslugu covjeku pa da sa negacijom dodzes do istine ali...i to je ,sasvim,ispravan put.

Halid Dizdarevic Naravno da je mislio ,kao sto i ja mislim,da nerazuman ne moze niti uvidjeti ljepotu niti spoznati ljubav.Postoji slijed koji se ocitava u sljedecem;Ne razumijem postojanje ljepote a niti Boga kojeg ti imas u sebi.Sto vise to ponavlja i sto vise ima eho ponavljanja u zajednici,medzu ljudima,to ce i nerazuman kroz negaciju doci do istine i o ljepoti i Pocelu i svim konsekvencama negiranja istih pojmovnih oblika.

i da zavrsim:


Draga moja 'ljubav-i_aha...da jos koju prozborim.Neces se jediti??? Ma neces..aha!!
Ev' ovako;citirala si me,ali,u citiranom je govor o kvantiteti a ne o kvaliteti."Mjerilo o kvaliteti",kao sto velis ,je mjerilo kvaniteta.Rec'cemo...imas bukvu i trebas je izmjeriti ukoliko mislis bukvu prodati za ogrijev jal' nesto drugo.Eh sad,kad bukvu izmjeris dolazi na slijed kvaliteta bukve.Nemoj sad da pricam o kvalitetu bukve.Ali sve ima svoj ekvivalent pa tako i kvalitet dat zacrtanim parametrima i cijenom ispoljen.Naravno,nije sve za prodati bez obzira na postojeci ekvivalent.
Evo jos jednog primjera.Imas tezgu na pijaci kojoj si cesto posjetilac.Na tezgi su dvije kosare,dubkom pune orasima.Cijene su enormno razlicite.Pitas trgovca:zasto su ti cijene razlicite...orah je orah?? Ma jok...odgovara trgovac.Ukoliko uzmes ove jeftinije...dobiti ces kvantitetu a ne kvalitetu u jednom kilogramu.Zasto??/ Pa,jer su prazni i sa crninom iznutra.Druga hrpa ,oraha, je kvalitet.Kvantitet kvalitetnog oraha ima mjeru kao i nekvalitni orah.Medzutim,kvalitet se ne izrazava mjerenjem vec zadanim parametrima kvalitete.E...u ovom primjeru ce razum biti parametar za ljubav po orasima.Jesam li te zbunio???
Necu vise...vjeruj mi...aha!(H.dizdarevic)
Objavljeno:
Sad se postavlja pitanje, da li je vrijedno komentarisati pisanije kao na primjer ovog @Moravsky. Covjek vjerovatno izaziva da se neko zakaci, pa da ga obradi na neki svoj samonazovi intelektualni nacin, ne dajuci mu sanse za odbranu. Vjerujem da su obale Morave najdalje dokle je osoba dohodala i da jos vjeruje da s druge strane rijeke nema nista, bezdan, nistavilo,..........nista. To su daljine multikulture do koje je on dosegao, a vjerujem i ostali iza njega.
Zasto postavljam pitanje s pocetka.............Prva recenica kazuje koji je nivo osobe, pri tome ne mislim na skolovanje (Dobrica Cosic je skolovan, pa je toliki necovjek) nego na nesto drugo, sto cesto spominju kao prvo u svim svetim knjigama, na svim nivoima skolovanja i u normalnim porodicama. Ljudskost i tolerancija. Nazalost rijecnik prevoda ovih rijeci je daleko s druge strane Morave, tako da osoba vjerovatno nikada nece saznati njihovo znacenje, a s druge strane je takodjer i prekasno za to.

Drago dijete s Morave....................da li treba da ti se objasnjava, da niko nije lud da placa te silne, prvo Slovence pa Hrvate, pa jadne Muslimane, Makedonce, Crnogorce, sandjaklije, vojvodjane a da ne pricam o Kosovarima. Niko vam ne valja, sa svima se svadjate i onda ti genije dodjes s tvrdnjama da smo si sami krivi. `Alal ti vera, brate Srbine........
Objavljeno:
Muslimani...sami ste ovo tražili...

sad gospodo kusajte vašu želju za nezavisnošću...i molim vas bez te NAJJEFTINIJE PATETIKE......multi-kulturizma.....


Srbe neinteresuje vaša želja...jel vam je to uopšte jasno?!!!!....


da li treba da vam se objašnjava kao detetu koje je krenulo u prvi razred?...
Objavljeno:
bravo Izdanak svaki ti je komentar na mjestu,po obicaju.
Objavljeno:
Kada mladi covjek prione precitavanju ovakvih rabota ,opisane u sljedecem linku,tada ce misleno izroditi ideju onome tko je razgolicen,mladima koji dobivaju u nasljedstvo razorenu zemlju od destruktivnih neljudi, i bez zastitara dok ga vozdovi i dalje kloniraju..Da, vozdovi i dalje kloniraju bosanski narastaj prenoseci razum preko indiga na mladi narastaj.To je katastrofa akoli procenat kloniranih prelazi postotak veci od 20% ukupnog stanovnistva.

http://www.sarajevo-x.com/bih/politika/clanak/110917041

Doticno precitavati vise puta kako bi odgovorio na pitanje: Zasto mi nismo bolji a mogli bi biti.
Analizom samo jednog segmenta na nivou Bosne i njenog teritorijalnog uredjenja...dobiti ces viziju sta znaci kad nastojis kucu i zivot urediti a Despoti i prokuratorski ljudi sa tim istim ,prokuratorskim,ustavom kucu ti devastiraju da ti nemas sta pokoljenjima ostaviti.
Da se razumijemo,drzava je pijavica ma kojeg entiteta i zajednice na svijetu.
Ali,covjek ne moze bez tog nuznog zla i ona,drzava, nece nikad odumrijeti iako su nas ucili(Engels u ekonomskom domenu ,Karadzic i drugi piromani po nacistickoj osnovi kad se radi o Bosni) suprotno .
Shodno tome se i ponasati .
Objavljeno:
Bravo izdanak@ samo tako. Ponosan sam na sebe i na ulozeni trud.
Dobar clanak, autor je koristio samo jedan ugao vidjenja teme, sto je ok. Ti si naveo jedan drugi ugao, koji je po meni licno jos interesantniji. Ali ti vrlo dobro znas da u Bih zrtve nikad ne imenuju, samo broje.........Ne znam zasto, valjda sto ih ima toliko pa ko ce sada nabrajati poimenice. To je zalosno, ali nekako nametnuta realnost. Najvaznije je da se zna koliko je tu Muslimana, Pravoslavnih ili Katolika, oni ostali, a posebno Bosanci nisu uopste bitni. Za zdrav i normalan razum su to pogresni gabariti, ali jednostavno je to ono sto je sada aktualno. Budi mi pozdravljen...
Objavljeno:
gos'on Aleksandar!

Imate li podataka koliko Bosna(sa cetiri miliona zitelja-ublizu) ima pjevaca ,sviraca,trubaca,bubnjara i tako...koliko je estrada zaposlila nezaposlene da bi pridruzili brojke gornjoj bilanci

Zatim...akoli vam nije zamorno,pokusajte informirati koliko ta zajednica ima novinara.
Zatim,..koliko recena zajednica ima pisaca kao registrovanih...kao zivucih sto se nastoje registrovati...kao bezhljebovica koji sve znaju,umisljeni da znaju,pa pisu da 'krv" pisaju jer su iznureni sveznanjem...pa ...koliko poeta Bosnu poeticnim cini u "registraturi" a koliko u "naturi" pjevaju da svoje NISTA ispjevaju a svi nabrojani traze da prodaju svoje kudeci radnog nesretnika da nema vremena da im paznju poklanja iscitavajuci njihovu bol koju ocituju u promjeni guza sa radnjom"s'guza na guz"
Nemoj mi izostaviti armiju umjetnika.To nikako
Zatim,vider bolan,koliko tih ima u usluznoj djelatnosti a da nisu registrirani pa djeluju na ekonomiju sa rezonom:Zajebati drugoga prije no sto on tebe zajebe

Potom...vidi koliko ostaje tih koji bi htjeli raditi a posla "nemaju" i onih koji rade da bi crkavao od svog rada zbog te brojke u tvom tekstu i mojih upita.
Haj' uzdravlje i...i pisi bolan
Objavljeno:
"Dabogda ti Angelina Jolie pohvalila zemlju.

Internetom ovih dana kruži kratak i neobično tačan opis zemlje u kojoj živimo i preživljavamo... Bosna i Hercegovina - jedna država, 2 entiteta, 3 predsjednika, 10 kantona, 14 vlada, 183 ministarstva, 85 političkih stranaka, 50 boračkih udruženja, 139 sindikata, 2 policije, 3 akademije nauka, 2 penziona fonda, 3 obrazovna sistema, 3 telekoma, 3 elektroprivrede, 550.000 nezaposlenih, 630.000 penzionera, 450.000 raseljenih lica, 75% siromašnih, 65.000 državnih uposlenika i neutvrđen broj lopova."


haha...ovo je Kishonov humor sa kojim sam se "Cepao" ali i bol talozio u tijelo pa je to sve izgledalo kao zimsko inje po granama bosanskim

Dabogda me pozadina Andjina na politicare podsjecala...haha...
Al' sta cu s'tim
Postat cu ovisnik ba i praviti klovnove ako ih ne mogu u narodu pronaci
Pih...vrag ti jebi pasionarstvo
Objavljeno:
uuuhhhh ,jel vam dosta narode
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.