TEŠKO SE DIŠE: Građani Sarajeva i Tuzle se guše u smogu, a Banjalučani čak ni ne znaju šta udišu!
Foto EuroBlic

Kvalitet vazduha

TEŠKO SE DIŠE: Građani Sarajeva i Tuzle se guše u smogu, a Banjalučani čak ni ne znaju šta udišu!

Piše: Tatjana Čalić

Alarmantno

Zagađenje vazduha u nekoliko gradova u BiH tokom decembra višestruko je premašilo dopuštene vrijednosti,  svjedoče i mjerenja Svjetskog tima za kontrolu kvalitete zraka (AQICN) što, kako upozoravaju stručnjaci, ozbiljno ugrožava zdravlje stanovnika. Po običaju i ove godine su Tuzla, Sarajevo, Zenica i Bosanski Brod na najcrnjoj listi i po običaju nadležne institucije ne poduzimaju apsolutno ništa kako bi riješile ovaj gorući problem.

U Banjaluci su primjera radi otišli i par koraka unazad. Ovdje se već mjesecima ne mjeri kvalitet vazduha, tako da ni ne znamo šta udišemo!

Ovo su nam potvrdili u Institutu za zaštitu i ekologiju Republike Srpske.

Tačni su podaci da se ne vrši mjerenje i da Institut ni bilo koja druga institucija nema podatke. Institut po Zakonu o zaštiti vazduha ne treba da raspolaže ovim podacima, jer mi radimo na komercijalnoj osnovi ukoliko nas neko angažuje (kao što nas je do kraja juna angažovao Grad Banja Luka, a trenutno Grad Bijeljina), a po Zakonu je dužan Republički hidrometeorološki zavod da raspolaže podacima. Sve naše podatke mjerenja smo dužni dostaviti naručiocu mjerenja i RHMZ-u, koji sve podatke objedinjuje i objavljuje”, rekli su u Institutu.

Inače zvanični monitoring kvaliteta vazduha ne postoji  od 1. jula zbog procedura oko javnih nabavki.

Naime Grad Banja Luka je, kažu u Institutu, u postupku javne nabavke za monitoring vazduha u Banjoj Luci izabrao nekvalifikovanog ponuđača (Institut za građevinarstvo Integral), što je poništila Kancelarija za javne nabavke i naložila Gradu da izaberu kvalifikovanog ponuđača), a što je u ovom slučaju bio Institut za zaštitu i ekologiju Republike Srpske. Sada se na tu odluku Grada žalio Institut za građevinarstvo i trenutno se čeka odluka Kancelarije za javne nabavke. 

Kako su troškovi mjerenja veliki, Institut bez podrške Grada nije u mogućnosti da vrši mjerenja, niti ima zakonsku obavezu”, ističu u Institutu i dodaju da  su četiri mjerne stanice, koliko ih trenutno ima u Banjaluci, dovoljne i da mogu dati kvalitetne podatke o zagađenju vazduha na području Grada, s tim da se treba ići u proširenje mreže monitoringa, kako u Gradu Banja Luka, tako i u Republici Srpskoj.

Na pitanje koliko trenutna sitacija i nepostojanje podataka može biti opasna po zdravlje građana i koje su njihove preporuke kažu da je na ovo pitanje teško odgovoriti bez postojanja podataka, ali ukoliko dođe do zagađenja vazduha, poželjno je da se što manje boravi napolju, dok traju epizode zagađenja.

U Gradskoj upravi, u čijoj su nadležnosti tri mjerne stanice, Paprikovac, Centar i Borik, juče i danas, nismo uspjeli dobili odgovor na pitanja zašto su prestala svakodnevna mjerenja kvaliteta vazduha i kada će Banjalučani znati udišu li vazduh opasan po zdravlje.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u BiH godišnjeprijevremeno umre oko tri hiljade ljudi zbog izloženosti zagađenom vazduhu, a dugotrajna izloženost štetnim česticama uzrokuje pojavu kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara i respiratornih bolesti.

 
Komentari na tekst (1)
Objavljeno:
Banjalucani, govna ručali !!!! Pitajte ličnost godine, kolika je koncentracija smoga?????
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.