<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Da bi svaka nezaposlena porodilja u Republici Srpskoj dobijala 405 KM mjesečno mora ispuniti jedan važan uslov

Društvo

Prva bitka za ostvarivanje jednakih prava za sve majke porodilje sa malim bebama je izgubljena.

17. decembar 2017, 12:00

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon o dječijoj zaštiti, kojim se uvodi pravo na materinski dodatak za sve nezaposlene porodilje u iznosu 405 KM u trajanju 12 mjeseci, a za blizance i svako treće i naredno dijete 18 mjeseci.

Međutim, na sve ono što je bilo sporno i na šta su upozoravala brojna udruženja i predstavnici opozicije, nije se gledalo.

Naime, u zakonu o dječijoj zaštiti, koji su poslanici Narodne skupštine usvojili, definisano je da pravo na materinski dodatak u iznosu od 405 KM dobijaju sve majke djece koja su rođena u decembru ove godine i svim narednim mjesecima.

Prema usvojenom Zakonu, materinski dodatak bi trebalo da se isplaćuje 12 mjeseci, odnosno 18 mjeseci za treće dijete i blizance.

Drugim riječima,  bez obzira na to da li je majka sa tek rođenim djetetom nezaposlena, ako se nije porodila iza 1.12.2017 godine, neće imati pravo na pomoć Republike Srpske.  

Tako su mnoge majke neopravdano izostale iz novog Zakona, a niti njihova okupljanja ispred Narodne skupštine nisu omekšala "tvrda" srca vladajuće većine.

One smatraju kako su po ovom Zakonu diskriminisane, te da je nepošteno da se pravo nezaposlenim majkama ograniči samo na one koje su rodile iza 1.12.2017. godine. Prema njihovom mišljenju, nije u redu da nezaposlena majka čija beba trenutno ima pet ili deset mjeseci, a pogotovo one kojima je to treće dijete,  ne prima naknadu, a da naknadu narednih godinu ili godinu i po dana dobija majka koja se porodila u decembru.

Tako nezaposlena majka čija je beba rođena u novembru 2017. godine, pa čak i 30. novembra tekuće godine, neće imati pravo na ovu nadoknadu, a sve do navršenih 12 odnosno 18 mjeseci djeteta.


Na skupštinskom zasjedanju nije prošao amandman opozicionih poslanika koje u njihovo ime potpisao Predsjednik kluba poslanika PDP-a Miroslav Brčkalo.

Oni su amandmanom tražili da se član 15. Zakona tretira na način da se doda novi stav koji bi glasio "Pravo na materinski dodataka iz člana 14. ovog Zakona ostvaruju korisnici iz člana 13. istog Zakon u periodu od stupanja na snagu novog Zakona do navršenog trajanja isplate materinskog dodatka iz člana 13. stav 1". Time bi se, istakli su opozicionari, u ravnopravan položaj stavili svi korisnici materinskog dodatka čija djeca navršavaju 12 ili 18 mjeseci u 2018. godini.

I u mnogim nevladinim organizacijama se sa pravom pitaju: šta je sa majkama djece koja su rođena prije 1.12.? Šta sa djecom koja su od 12 do 18 mjeseci starosti?

Udruženje porodica sa četvoro i više djece „Četiri plus“ Republike Srpske predalo je jučer svim narodnim poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske primjedbe i amandmane na Prijedlog zakona o dječijoj zaštiti koji se našao na dnevnom redu 25. posebne sjednice NS RS, te se usvajao po hitnoj proceduri.

Amandmanima su tražili, između ostalog, da djeca primaju dječiji dodatak do navršenih 18 godina života, umjesto do 15 godina; da pravo na materinski dodatak bude priznato od prvog dana rođenja djeteta umjesto 30 dana od dana rođenja ka predviđa Prijedlog zakona.

Takođe, amandmanima su tražili da pravo na dječiji dodatak ostvaruje jedan od roditelja za drugo i svako naredno dijete, a ne samo za drugo, treće i četvrto dijete kako predviđa Prijedlog zakona.

Pravo na dodatak za djecu može ostvariti usvojilac, staratelj ili hranitelj kada je biološkim roditeljima oduzeto roditeljsko pravo, takođe je jedan od njihovih amandmana.

Naravno, niti jedan amandman nije usvojen, niti je o njima čak i raspravljano.

U kratkom telefonskom razgovoru, predsjednik ovog Udruženja Jovan Radovanović nam je kazao kako je to dokaz koliko "smo mi njima važni".

Iz Vlade RS je poručeno ranije kako zahtjevi nisu realni, a pogotovo onaj o pomjeranju vremenske granice unazad.

"Koliko god da se ide unazad, uvijek će biti onih porodilja koje će biti izostavljene takvom mjerom. Zakon je predviđen da stupi na snagu od sljedeće godine, ali će pravo na naknadu ostvariti i one porodilje koje će se poroditi u decembru", rekla je Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS.

Na okupljanja nezadovoljnih majki Premijerka je reagovala istaknuvši kako se radi o politizaciji čitave priče, a da pojava odbornika iz opozicije koji je podržao zahtjeve majki na protestnim okupljanjima (Draško Stanivuković, op.E.P. ) samo otežava situaciju.

Jedna od nezadovoljnih majki sa četvoro djece rekla nam je kako je zakon više-manje dobar, ali da porodilje koje su se porodile prije 1.12. ne bi trebalo da budu diskriminisane, jer i one imaju malu djecu. Kaže kako je besmisleno pričati o pomjeranju vremenske granice unedogled, već da se stave tri uslova: da su majke nezaposlene, da su državljanke RS/BIH i da su im djeca mlađa od 12 odnosno 18 mjeseci.

"Nismo ni tražili da se ide na 2016. godinu", kaže ona za BUKU.

Prva bitka za ostvarivanje jednakih prava za sve majke porodilje sa malim bebama je izgubljena. Međutim, kako saznajemo, u pripremi je Apelacija za ocjenu ustavnosti ovog Zakona Ustavnom sudu RS koja će uskoro biti upućena.