<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

KRAJ JEDNE ERE: Disney kupuje Fox za 52,4 milijarde dolara

TV

Kompanija Walt Disney sklopila je danas sporazum o kupovini filmskog, televizijskog i međunarodnog poslovnog odjeljenja firme Fox za 52,4 milijarde dolara.

14. decembar 2017, 12:00

Foxova imovina bit će prodata Disneyju, uključujući kablovske mreže.

Disney će preuzeti i oko 13,7 milijardi dolara neto duga kompanije 21st Century Fox.

Direktor Disneyja Bob Iger /66/ ostat će na ovoj funkciji do 2021. godine kako bi nadgledao integraciju Foxovih poslova.

On je već tri puta odgodio odlazak u penziju. Prethodnog puta je u martu izjavio da namjerava da napusti kompaniju u julu 2019. godine.

Industrija zabave 21st Century Fox bila je u vlasništvu australskog milijardera Ruperta Murdocha.

Foxova imovina biće prodana Disneyju, što uključuje i vlasničke udjele u kanalima Sky i filmskom studiju 20th Century Fox.

Disney će preuzeti i oko 13,7 milijardi dolara duga kompanije 21st Century Foxa, pa se tako vrijednost transakcije penje na 66,1 milijardi dolara.

Foxova preostala imovina, uključujući Fox News i Sports, formiraće se u novu firmu.

Ovom prodajom završava više od pola vijeka medijske ekspanzije vlasnika Foxa - Ruperta Murdocha, koji ima 86 godina.

Murdoch je uspio pretvoriti jednu australsku novinu koju je naslijedio od svog oca, u dobi od samo 21 godine, u jednu od najvećih svjetskih medijskih i filmskih imperija. Njegova odluka o prodaji imovine iznenadila je one koji su vjerovali da će predati firme svojim sinovima Jamesu i Lachlanu.

Još se iščekuje reakcija američkih tržišnih regulatora na ovu transakciju.

Američki ministar pravosuđa nedavno je podnio tužbu kako bi blokirao AT&T-ov posao od 85,4 milijarde dolara kupovine Time Warnera, smatrajući da će to dovesti do povećanja cijena za potrošače i konkurente.

Foxov prijedlog za kupovinu ostatka Skya već istražuje britanska agencija za tržišno natjecanje i tržišta (CMA), koja će u januaru objaviti rezultate.

Imovina koju Fox prodaje uključuje FX i National Geographic kablovske kanale i medijsku firmu Star India.

Disney će također preuzeti Foxov udio u Hulu video streaming servisu.

Ovim sporazumom će se Disneyjevom ogromnom katalogu dodati filmski blockbusteri kao što su Star Wars, Avatar i Deadpool, kao i TV hit serije, uključujući The Simpsons.