Orwel & Konaković: Svaki zločin je visokomoralni čin kada ga vrši naša strana!

Kolumna

Orwel & Konaković: Svaki zločin je visokomoralni čin kada ga vrši naša strana!

Piše: Selvedin Avdić

Premijer Konaković izdvojiće 300 hiljada maraka za odbranu osumnjičenika za ratne zločine. Ovu svoju odluku nazvao je borbom za istinu o agresiji

Sedmica je mučno počela. Prvo smo pročitali da je neki ministar u Lukavcu svečano otvorio javnu kuhinju za djecu. Kuhinju je organizirala nevladina organizacija ali ministra to nije spriječilo da prvi obrok on podijeli djeci. Nakon toga stigla je vijest o samoubistvu zeničkog rudara koji nije mogao dobiti penziju. Kolega Amarildo Gutić ispravno je njegov čin nazvao ubistvom a ne samoubistvom.

PRAVI HEROJI

Konačno se oglasio i premijer najbogatijeg kantona Kantona u Federaciji Elmedin Konaković. Na žalost, ne zbog javne kuhinje niti rudarske nesreće. Odlučio je da izdvoji 300 hiljada maraka za odbranu osumnjičenih pripadnika ArmijeRBiH i MUP-a za ratni zločin. Na svojoj facebook stranici napisao je emotivno opravdanje te odluke:

“...Optuženi su pravi heroji za nepostojeće ratne zločine i komandnu odgovornost.
Procesi koji bi valjda trebali pokazati da su isti oni koji su došli iz susjednih zemalja da nas sa ognjišta protjeraju, kuće nam zapale, siluju nam majke, sestre, supruge, kćerke i oni koji su se od toga branili. U ovim su političkim ratovima zaboravljeni naši heroji, pa se sami brane od novih agresija. Skoro da nikakvu pomoć od države koju su odbranili nemaju. Neki od njih prodaju imovinu da bi sačuvali svoj, ali i obraz svih nas koji smo se branili od agresora i udruženih zločinaca.”

U medijskom istupu odluku je nazvao borbom za istinu o agresiji na BiH i dodatno naglasio podršku osumnjičenicima:

Na žalost, danas su izloženi pritisku, tužbama, medijskom linču i to od ljudi koji pokušavaju izjednačiti žrtvu, zločinca i agresora.

Mnogo je spornih stvari u ovim premijerovim istupima i samo površna analiza odnijela bi previše vremena. Ali, evo pomenimo nekoliko.

Na prvom mjestu tu je emotivni naboj koji je premijer smišljeno unio u svoje obrazloženje. Kada ispred svoje odluke isturite zapaljene domove i silovane majke i kćerke, očekujete da vam se zbog toga niko neće smjeti suprotstaviti. S druge strane, dobro znamo i osjećamo, to je još jedna manipulacija emocijama ratnih stradalnika. Huškanje, da budemo direktni.

Kada Konaković piše o “političkim ratovima u kojima su zaboravljeni naši heroji” svjesno prešućuje da je u svim tim ratovima učestvovala njegova matična stranka. SDA, kao najjača politička snaga na prostoru Federacije sa bošnjačkom većinom, direktno je odgovorna za tešku situaciju u kojoj se nalaze bivši borci i žrtve rata. Ne samo da nisu ništa učinili da im pomognu, nego su se svojski potrudili da ih dodatno osiromaše pljačkaškom privatizacijom. To što oni nemaju nikakvu pomoć od države odgovorna je ponovo njegova stranka.  

ORWEL O NACIONALISTIMA

Što se tiče “izjednačavanja žrtve, zločinca i agresora”, poslužiću se citatom.  

Još 1945. godine George Orwel je iznio glavne karakteristike nacionalističke misli. Među njima su opsesivnost i nepostojanost a nama će, zbog ovog slučaja, biti zanimljiva karakteristika “ravnodušnost prema stvarnosti”. Orwel tvrdi da nacionalisti ne razlikuju dobro od zla i o događajima sude samo na osnovu toga ko ih je počinio.

Skoro da nema tog zlodjela – mučenja, otmica, prisilnog rada, masovnih deportacija, kazne po kratkom postupku, prevara, ubistava, bombardovanja civila – koje se ne proglašava visokomoralnih činom kada ga vrši “naša” strana – piše Orwel.

Sudeći po Orwelu, zapravo premijer Konaković insistira na izjednačavanju, i to sebe i ostalih nacionalista sa ovih prostora i sa svih strana.

Stoga smo prinuđeni da i premijeru Konakoviću ponovimo ono što se  ponavlja svim nacionalistima sa ovih prostora koji su branili osumnjičenike za ratni zločin -  Ovdje se ne sudi čitavoj Armiji RBiH niti čitavom narodu, nego pojedincima koji su počinili ratne zločine.  Ovdje se ne sudi braniocima, nego onima koji su osumnjičeni da su palili i silovali na onoj “drugoj” strani. Njihovom presudom neće biti ugrožena istina niti pravda. Naprotiv.

Premijer Konaković kaže da su osumnjičeni “pravi heroji” i čini se da je apsolutno ubijeđen u to prije završenog sudskog procesa.  Ratni zločini za njega su “nepostojeći”. Što nije čudno, jer kako kaže Orwel, nacionalista ne samo da ne osuđuje zločine koje je počinila njegova strana, nego ima izvanrednu spososbnost da za njih i ne čuje.

Šta ukoliko sud presudi drugačije? Ništa, zna se kako to biva na ovim prostorima – optužićemo sud da je pristrasan! Šta ćemo sa dokazima? Reći ćemo da su montirani! Hoćemo li izmijeniti svoj odnos prema istini? Nećemo ukoliko se ona razlikuje od naše istine!

(S druge strane, šta ako svi osumnjičeni na sudu budu oslobođeni? Ništa, to ne znači da nije bilo ratnih zločina, to samo govori da tužilaštvo nije pribavilo dovoljno dokaza ili da nije pronašlo prave krivce. Ali to, na žalost, ne poništava zločine.) 

LOGIKA

Na kraju, premijer Konaković, kao državni službenik, apsolutno ne poštuje pravosuđe u ovoj zemlji. Njihov rad na istraživanju ratnih zločina naziva “pritiskom” na heroje.

To ne bi trebalo da nas čudi. Sjetimo se, u nedavnom televizijskom istupu nazvao je osobe koje u svojim dosijeima imaju pokušaje ubistva, nasilništva i razbojništva moralnijim od onih koji njega kritiziraju za nestašicu vode.

(zurnal.info)

 

 

Komentari na tekst (20)
Objavljeno:
gordance, crkveni misu, sto izvirujes ispod crkvene klupe, reci ti nama nesto prav za prav, pomalo smo zaboravni, dok nam ti ne poberes sve te U uskocice i poskocice, jel ono krivousti rece da je NDH do Banje Luke jal do Zemuna, al nemoj da bi kakio pa jeo, ozbiljno je
Objavljeno:
PRAVOSUĐE BIH KAO KIOSK: Pod pritiskom javnosti lovom na sitne ribe pokušavaju zaštiti vrh Armije RBiH Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv trojice bivših pripadnika Armije RBiH koji se terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva: Hamde Pataka zvanog Hamdija, rođenog 1962. godine u Novom Travniku, Ismeta Zeca, rođenog 1958. godine u Novom Travniku i Ejuba Haskića zvanog Juka, rođenog 1965. godine također u Novom Travniku. Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika Armije RBiH, na području Novog Travnika postupali suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata. Optužnica ih tereti da su u periodu od oko četiri mjeseca, u proljeće i ljeto 1993. godine, držali nezakonito zarobljene civile hrvatske nacionalnosti te mučili, zlostavljali, premlaćivali, mučili na ponižavajuće načine njih više od 20, uglavnom iz mjesta Šenkovići, protivpravno zarobljenih u tom mjestu. U optužnici se navodi da su optuženi, u više navrata kontinuirano i planski vršili zlostavljanje zarobljenika i nanošenje teških tjelesnih ozljeda i invaliditeta, čije posljedice žrtve i danas osjećaju. Optuženi se terete i za nezakonito odvođenje zarobljenika na prisilni rad na prve linije ratišta, prijetnje izvršenjima smrtne kazne i druga nečovječna djela koja su nanijela teške tjelesne i psihičke ozljede žrtvama. Optuženi se terete za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ-a BiH. Optužnica je, zajedno s dokaznim materijalom, proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljsva BiH. GDJE SU ZAPOVJEDNICI OVIH ZLIKOVACA?!
Objavljeno:
Tijekom rata, potpune blokade i okruženja Hrvata Srednje Bosne, koja je trajala 316 dana, samo u Vitezu su poginula ili su ubijena 653 vojnika i civila. Među 78 ubijenih civila bilo je 21 dijete. Ranjeno je više od 2000 tisuće vojnika i civila, ostalo je 328 udovica, 22 djece bez oba, a 431 dijete bez jednog roditelja. Gradić Vitez imao je pred rat samo 7.000 stanovnika, a cijela općina 20.000. Broj žrtava Hrvata je ogroman i daleko nadilazi broj bošnjačkih žrtava i u Vitezu i Srednjoj Bosni. A javnost samo zna, bar donedavno, da su s područja općine Vitez prognani, pljačkani, ubijani samo Bošnjaci. O kakvom se strašnom zločinu počinjenom nad zarobljenim Hrvatima u Križančevu Selu 22. prosinca 1993. radi, neka ilustrira izvod iz zapisnika sa identifikacije masakriranih tijela Hrvata vraćenih obiteljima 39 dana nakon uhićenja i odvođenja. Identifikaciju je vršio ugledni liječnik, dugogodišnji ravnatelj Doma zdravlja u Vitezu, primarijus dr. Franjo Tibold. U izvodu iz zapisnika stoji: Leš br. 1 – Zdrobljena glava u predjelu vilica, duboka rasjekotina na lijevoj natkoljenici. Leš br. 2 – Zdrobljena glava, izbijene oči. Leš br. 3 – Izbijeno lijevo oko, zdrobljena vilica ulijevo. Leš br. 4 – Zdrobljena glava. Leš br. 5 – Zdrobljena glava odozgo, lica nema Leš br. 6 – Zdrobljena glava, pomjerene vilice s lijeve strane udesno, zdrobljena natkoljenica. Leš br. 7 – Zdrobljeno lice Leš br. 8 – Zdrobljena glava u potiljku. Leš br. 9.- Preklan, rez širok 15 centimetara Leš br.10. – Glava zdrobljena, duboka posjekotina ispod lijevog uha. Leš br.11. – Zdrobljena glava…? Tu je dr. Tiboldu pozlilo i nije mogao dalje nastaviti identifikaciju. Identifikaciju sa skoro istim opisom završio je drugi liječnik. Naime, liječnik Franjo Tibold nije mogao ni pregledati poginule nego je nakon 11. mrtvog rekao da on više to ne može raditi i neka nastavi tko to može. Kada jedan dugogodišnji liječnik koji se svega nagledao u životu ne može gledati masakrirane, znate onda na što su pokojnici sličili i kakve torture Armije BiH su prošli, "RIMTITUKI I BRATIJA, JAVI(TE) SE....
Objavljeno:
Gordane,UBLEHO ŠKUTORSKA,Ideali Herceg-Bosne su bili ZLOČINAČKI što je potvrđeno i u Hagu kao UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT....Čovjek ( da li si ) malog uma kakav je tvoj ne može to da PRIHVATI a kamoli da SHVATI.....Zločinačka Herceg-Bosna je trebala postati dio Hrvatske po zamisli krivoustog Tuđmana a za to je trebalo osnivati koncentracione logore za Bošnjake i Srbe tamo gdje je kontrolu imao HVO i HV....Međutim puste želje nisu ispunjene i sada slijedi i demontiranje imena te zločinačke tvorevine koja i dan danas stvara dvije škole pod jednim krovom ( doduše zajedno sa nerazumljivom politikom SDA)....Tebi MALOUMNI Gordane ostaje da se i dalje diviš i prizivaš ZLOČINAČKU tvorevinu kakva je bila tkz Herceg-Bosna čiji tragovi postoje i dan-danas....Što bi rekao zločinac Jadranko prlić u razgovoru sa krivoustim Tuđmanom, ne možeš imati teritorij dok tvoja ( ustaška) čizma ne stane na zemlju koju želiš okupirati....Zato Jadranko sada "GULI" 25 godina ROBIJE umjesto da živi svoj život sa svojom porodicom.....Isto tako krivousti Tuđman je govorio Stjepanu Mesiću kada ga je ovaj upozoravao na pogrešnu politiku prema Bosni da ko biva Mesić ne razumije POVIJESNE SILNICE....Pošto je krivousti izgleda razumio POVIJESNE SILNICE u Hagu je osuđena ta njegova politika ( 111 godina zatvora za izvršioce ) koja je stvorila zločinačku tvorevinu tkz Herceg-Bosnu.....
Objavljeno:
Pitanje za "veleumnog" islamistički nastrojenog Bejruta, pardon, Berlina@.Zašto je zapadnim diplomatama bilo toliko stalo do usvajanja trošarinskih zakona- nije teško odgonetnuti. Zbog nastavka izgradnje (auto)cestovne infrastrukture? Tako izgleda na prvi pogled. No, pravi motiv je novac- oko pola milijarde maraka kredita EBRD će moći plasirati u BiH uz snažno jamstvo da će glavnica uz višemilijunske kamate biti vraćena. I MMF će moći novu tranšu kredita odblokirati, ali i Svjetska banka. Zašto Cormack, Ferguson, Inzko.. ne bi malo zavrnuli ruke bošnjačkim i zastupnicima njihovih koalicijskih partnera iz Saveza za promjene, a Wigemark im ponudio domaće kolače, pa da se usvoje i izmjene Izbornog zakona- kad već ta metoda pali? Javno su potvrdili kako su svjesni da bez popunjavanje rupe u Izbornom zakonu stvorene nakon što je Ustavni sud izbrisao dvije odredbe Izbornog zakona može doći do mostarizacije Federacije i države. Istina, nije da zapadne diplomate ne čine ništa da bi do dogovora došlo, no ono što čine isto je kao ništa. Okupe parlamentarce i kažu im: “dogovorite se, domaće rješenje je najbolje, mi se nećemo mješati”. Mada znaju da će se tako dogovor postići “kad na vrbi rodi grožđe”. Jer, zašto bi Bošnjaci Hrvatima vratili mehanizme za suodlučivanje u Federaciji, kad su već toliko uložili u Petritschev intervencionizam 2011.- ako Federacijom mogu sami (o)vladati?
Objavljeno:
Flaš Gordan@ "spavat ću kad umrem" lijepo te pozdravljam i želim ti sretne blagdane ili praznike (po tvom osjećaju, ali iskreno ti želim)
Objavljeno:
Uredniče nisi objavio još jedan moj tekst upućen UBLEHI Gordanu koji pripada 11. vijeku a ne 21. ....Vidim, njegove PRIGLUPE komentare redovno objavljujete....Molim još jednom da objavite moj komentar od jutros za Gordana i savjet da se ne javlja i neka se sakrije negdje u svoj škutorski kamenjarski kamenjar u regionu Bosne, Hercegovini....Pozdrav svim grtađanima naše voljene domovine koji vole Bosnu, iz buduće Republike Bosne ( Mora se Bosni vratiti njeno istorijsko ime Bosna upravo zbog gordana i njemu sličnih.Evo upravo PRIGLUPI Čović ( izgubljen u vremenu i prostoru,pijun Ronhilov) priča o nekoj "realnosti" TREĆEG ENTITETA-MALO MORGEN što bi rekao srbijanski kasapin Milošević)
Objavljeno:
Za sve zlocine koje su pocinili pripadnici armije BiH:STIDIM SE i ne dodajem nikakav ALI.Za gor(I)dana i ostale koji napisano presucuju.Osumnjiceni zlocinci su navedeni imanom i prezimenom, a ne sudi se armiji BiH.Ja nemogu biti jasniji nego sto sam.
Objavljeno:
Berlin@ badava likuješ i svršavaš u gaće. Glede pokušaja brisanja naziva ustanova i poduzeća koje nose ime Herceg Bosna to nije ništa novo i događa se već 20 godina. Mogu tisuću puta izglasovati brisanje Herceg Bosne i to i dalje neće ništa promijeniti iz jednostavnog razloga, ta poduzeća su hrvatska ili i hrvatska, a Hrvati na to nikad neće pristati. Ispred poduzeća i dalje će biti zastave Herceg Bosne, odnosno hrvatskog naroda u BiH, a na računima i pečatima i dalje će sve ostati isto. Ipak, nadam se kako će pojedinci koji su toliko alergični na Herceg Bosnu biti dosljedni pa tražiti i brisanje Federacije, koja je stvorena na temeljima Herceg Bosne i u koju je Herceg Bosna pravno pretočena. Ovaj događaj samo pokazuje pravo naličje sarajevske tolerancije, koja je tolerantna samo onda kada se igra po njihovim pravilima. Isto je bilo i s pokušajem zabrane Hercegbosanske županije. Danas je to županija s vjerojatno najviše zastava Herceg Bosne i za to između ostalog treba zahvaliti i određenim Bošnjacima koji svojom agresivnom političkom agendom jačaju svijest o važnosti ideala Herceg Bosne, Žao mi je što bošnjački političari gube vrijeme na ovakve inicijative. Smatram kako bi bilo bolje da više rade za stvarni interes bošnjačkog naroda, a to bi bila fiskalna konsolidacija i reforme koje će voditi povećanju životnog standarda njihovih birača. Ne može nitko, pa ni Bošnjaci, toliko brisati koliko Hrvati mogu pisati. To se pokazalo i s pokušajem cenzure medija i društvenih mreža, pokazat će se i s pokušajem uklanjanja imena Herceg Bosne. Neke stvari su prolazne, ali slobodarske ideje su vječne.
Objavljeno:
Gordane, samo tako, bravo, da nema tebe, i jos nekolicine istinskih,nepatvorenih, protagonista nase post ratne svakodnevnice, rubrika komentara na ovom sajtu zamalo pa bi se mogla poistovijetiti sa slicnom, ali slicnom samo gledano iz aspekta programskog jezika kojim je ovakva danasnja virtualna platforma, jelte, satkana. Sta zelim reci, znam ja sta zelim reci, ali kome, Gordane, zar nije tako, ti pricas jezkom koji se ovdje pokusava stisati, s razlogom, ne zbog toga sto tvoje rijeci imaju nekog efekta, naprotiv, nego cisto kako bi se tvoja ideoloska retrogradnost koliko toliko umanjina, svela na neke nivoje koje danasnja medicina , moram reci sa uspjehom, uspijeva racionalizovati, a da pri tome ne vrsi atak na druge, moguce jos uvijek ocuvane, sfere rezuma, kontas. Dovoljno si zero da se sjetis ekranizacije, Mike Hodges-a, RBG-a, pa mozda i kakve kino dvorane, ako nisi citao knjige iskljucivo uz kandilo, povezujes li, nije ironija, strain film, dvije rijeci, prebrz si, za svoje dobro, ides ispred svog vremena, nije ti tu mjesto, tvoje vrijeme je iza nas, prestani opsesivno gledati porno filmove, danas se sve prati, upadljiv si, u pozadini vec cujes preludij paranoji, nadji hobi, ostavi nesto iza sebe, osim gomile jeda.....itd, uglavnom, nadji jarane neki drugi portal sa manje normalnih citalaca, pa njima dozvoli da okuse nezadovoljstvo trpeci tvoje neumorne antagonizme.
Objavljeno:
Zoran i Goran Zadro imali su 11, odnosno 13 godina kada se dogodio jedan od najmostruoznijih zločina na području Mostara u rujnu 1993. godine. Selo Grabovica bilo je pod okupacijom bošnjačke Armije puna tri mjeseca prije nego što se dogodio pokolj. Samo zato što su pobjegli u šumu u trenutku kada je počela sumanuta pucnjava, ostali su živi. U selu su ubijena njihova majka Ljubica, otac Mladen i četverogodišnja sestra u koju su zlikovci pucali dok je bila u majčinu naručju. Dok su se braća skrivala, otkrio ih je jedan vojnik i samo zahvaljujući zapovjedniku Zulfikaru Ališpagi Zuki ostali su živi. Pa ipak proveli su zatočeni u logoru u Jablanici sa zarobljenim stricem još šest mjeseci. Do danas polovica od 32 ubijena Hrvata, uglavnom staraca, žena i djece nisu pronađena. Prema obdukcijskome nalazu na Patološkome odjelu KBC Firule u Splitu, iskazima svjedoka i naknadnoj rekonstrukciji događaja, zaključeno je kako je većina žrtava ubijena na vrlo okrutan način. Starac Jozo Brekalo bio je razapet na križ, nakon čega mu je glava otkinuta i nabijena na kolac. Luca Brekalo dugo je mučena, da bi na kraju bila živa zapaljena. Starac Pero Marić zaklan je. Ivan Šarić ubijen je pred suprugom Ljubicom, koja je zatim višestruko silovana. Nakon dugog zatočeništva razmijenjena je, a kad je došla u Mostar, izvršila je samoubojstvo jer, očito, nije mogla izdržati preživljene torture. U Mostaru je ukupno ubijeno 45 civila i zatočenih vojnika. Dana 14. rujna 1993. godine u Uzdolu, u ramskoj općini, ubijen je 41 civil i zarobljeni vojnik. Brojni su masakrirani tupim predmetima, noževima, Hrvatima su odsijecani dijelovi tijela. Troje članove obitelji Zelić, desetogodišnjega Stjepana, dvanaestogodišnju Mariju i majku Ružu usmrtili su pripadnici zločinačke Armije BiH dok su pokušali pobjeći. Od Konjica do Mostara, prostoru od oko 70 kilometara nema sela, zaseoka ili općine u kojoj nije počinjen najmanje jedan masakr, a sve u sklopu široko rasprostranjene kampanje etničkoga čišćenja, ubojstava, zatvaranja, protjerivanja.
Objavljeno:
Uredniče nisi objavio moj odgovor NEPISMENOM Gordanu koji nema dovoljan IQ da shvati šta ja pišem...U međuvremenu si objavio još jedan tekst tog nepismenjakovića Ercegovačkog škutora...
Objavljeno:
o "nevinosti" ovih ubica: pogledati ko su im žrtve, nisu doduše djelovali u susjednim državama ali jesu po komšijskim selima ubijajići civile. jedan krak UZP-a je prokazan, dokazana mu je krivica i osuđen je; ostala su još dva sa istom namjerom, zavjerom i odgovornošću, ...moraće pasti, kad tad
Objavljeno:
Glede Čemerna i stravičnog zločina ARBiH nad srskim civilima sada je i poznato da su uhićena šestorica izvršilaca a NITI JEDAN ZAPOVJEDNIK niti na jednoj razini?!Zločin u Čemernu predstavlja jedan od najtežih zločina nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Ilijaša i okolice. “Za normalnog čovjeka to su potpuno nepojmljive stvari. Teško je shvatiti da netko uđe među nenaoružane civile da ih kolje, da im otkida dijelove tijela, muči i mrcvari, a to su radili”, kazao je svjedok koji je preživio smaknuće sasvim slučajno (bio je u podrumu). Navodi da su žene, pored toga što su svoj život okončale na tako strašan način, prije smrti doživjele i najveće poniženje – silovane su. “Srpska sela se nisu nadala tome od susjeda muslimana, da će ih ljudi koje su poznavali napasti s tolikom mržnjom i raditi sve što su uradili. Ako je netko pokušao pobjeći ubili su ga pucajući u leđa, a ako su ga uhvatili onda bi jadni čovjek još gore prošao. Sve žene bilo koje starosti bile su prvo silovane, pa onda ubijene”, govori svjedok. Osumnjičene terete za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, organiziranje grupe ljudi i poticanje na učinjenje kaznenih djela ratnih zločina, te protupravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja i povrede zakona ili običaja rata. Unatoč našim parama koje ovim zlikovcima daje(u) Konaković(i) istina izlazi na vidjelo, ovo je tek vrh ledene sante "antifašističko-patriotske armije"...
Objavljeno:
Gordane ti si nepismen i ne možeš razumjeti s obzirom na svoj nizak IQ šta ja pišem.Ponoviću ti ponovo mada ti nisi sposoban da UČIŠ a nećeš niti znaš da čitaš : Pojedinci, pripadnici Armije BiH jesu činili zločine ali oni nisu bili sistematski i planski kao što su to radile vojska i policija tkz rs i HV i HVO i TAČKA....Druga je stvar što su HV i HVO imali dvostruku ulogu u ratu u BiH ( kao što znamo agresiju na BiH si izvršile i Srbija i Hrvatska).To govore haške sudske presude a pokazaće i ogromna dokumentacija koju tek treba da prouče PRAVI istoričari, stručnjaci, a ne Srbi i Hrvati po profesiji...Nego, nemoj se ti meni obraćati.Ti nisi moj NIVO.Javi se ti svom "UVAŽENOM" velikosrpskom ološu Divosu....A još jednom ću ti ponoviti.Te zločine koje su počinili pripadnici ARBiH tek treba dokazati....Kao što znaš u presudi Mladiću vrhunski sudija (očigledno po političkoj direktivi EU i SAD da speru ljagu sa sebe) obrazlaže na tragičan način da u Prijedoru i ostalim opštinama zapadne Bosne nije ubijen DOVOLJAN broj Bošnjaka da bi se taj zločin okarakterisao kao GENOCID.Šta bi to moglo da znači?Možda da su ubijena JOŠ SAMO DVA (2) Bošnjaka taj sud bi označio taj zločin kao GENOCID....Nego, Gordane, da te obavijestim i obradujem, uskoro će u svim javnim preduzećima u Federaciji BiH biti ukinut naziv zločinačke tkz Herceg-Bosne.Uskoro će se naravno morati izmijeniti i nazivi koji u svom nazivu imaju oznaku "srpski" kao što su SRPSKE ŠUME,SRPSKE ŽELJEZNICE,SRPSKO NEBO,SRPSKI KAMEN,SRPSKE PLANINE,SRPSKE RIJEKE...Ispada da je u genocidnoj tvorevini SVE SRPSKO a u stvari BOSANSKO i SAMO BOSANSKO....Isto tako moraju se promijeniti i nazivi ulica u tkz rs koje nisu primjerene ni za Srbiju a kamoli za Bosnu.Isto tako i u mjestima koje su pod kontrolom zločinačke HDZ vlasti u Federaciji BiH moraju se promijeniti nazivi Ulica ( Francetić i slične ustaše).....
Objavljeno:
Pravorijek Zemlje (Svijeta). Ljudi ili svjetine?! Međunarodna pravda je presudila, Konakovič(i) su presudili: Hrvati su podijelili BiH. I Međunarodna zajednica u BiH je suglasna s tim. I kao da nitko nije dijelio BiH osim Hrvata. Za to se nije sudilo Srbima. Muslimanima?! Ni u ludilu. Međunarodni predstavnici (Carrington – Coutileiro; Vance – Owen; Owen – Stoltenberg i s njima oni nevidljivi lutkari iza scene)!!? Nisu ni oni. Nitko. Samo Hrvati. Nisu ni oni razni međunarodni dušebrižnici i tumači Daytona od potpisivanja do danas. Jedino i samo Hrvati. I uspješno su to obavili: pola su dali Srbima, pola Bošnjacima i Hrvatima ništa. Oni takvi kakvi jesu za sebe su odabrali krivnju. Jer na nju su navikli. I ne znaju živjeti bez nje. Barem onaj veliki dio hrvatskoga naroda koji je kažnjen zato što je bio davnih dana podanik cara i kralja, pa zatim jer se u turbulentnim okolnostima borio (gle, sramote) za vlastitu državu i na koncu jer je uspio, unatoč svemu, pobijediti u ratu nečije miljenike. Često znam sam sebe upitati, zašto? I kako je moguć ovakav apsurd? Ne preostaje mi ništa nego nemoćno slijeganje ramenima ili potonuće u teoriju zavjere pa su nas tako sotonisti (i, s njima, ortodoksi i islamisti) predodredili za nestanak u zemlji naših predaka. Jesmo li krivi za rat? Koliko znam ni jedan Hrvat nije poginuo niti tri kilometra dalje od neke hrvatske kuće (i hrvatske i katoličke obitelji koja je bila potrebna njihove obrane), možda tek na kraju rata kad smo zatrebali onima koji određuju kako će biti da slomimo srpsku bahatosti i kad smo im poslužili kao sredstvo za ostvarenje njihovih ciljeva. Koliko znam nismo mi napadali ni Kragujevac ni Niš, a nismo ni Zemun iako na njega polažemo povijesno pravo. Nismo, kao što bi neki htjeli odnekud došli na svoja ognjišta u zemlji koju baštinimo od pamtivijeka, nego su nas iz nje proganjali i istjerivali i to stoljećima a mi smo joj se uvijek iznova vraćali i prijanjali za nju znojem, suzama, krvlju. I branili je do posljednjeg daha. Unatoč Konakovićima...
Objavljeno:
Berlin@ ti si, oprosti na izrazu, jedna velika budala. Ti vidiš i ne samo vidiš, ti si duboko uvjeren, da su bošnjački zločini ne postojeći, da bošnjaci nisu klali, ubijali, silovali, pljačkali i u logore zatočavali srbe i hrvate. No polako ali sigurno istina dolazi na vidjelo. Bog-Alah u kojeg ja čvrsto vjerujem ima zadnju riječ, sve će doći na vidjelo. Glede zločina, zločinaca, logora i svega zloga koje je počinjeno od strane moga naroda, ja se toga gnušam i stidim. Žalim sve žrtve tih zločina i zazivam pakao i tamu za sve njih. Ja sam ovo i do sada puno puta izjavljivao jer zločin je zločin bez obzira počinio ga Ivan Savo ili Suljo. No, vidimo da nije tako. A ti Berlin, otiđi u đžamiju pomoli se i zamoli Svevišnjega da te oslobodi zla mržnje i oholosti i da ti podari mir, ljubav i zdrav razum, da progledaš i da ti se vrati sluh...
Objavljeno:
Gordane moguće je da je tako kako pišeš ( što još treba dokazati na sudu ) ali se ne sjećam da si pisao o mnogo masovnijim i to SISTEMATSKIM i PLANSKIM zločinima Hv i HVO-a nad Bošnjacima...O istim takvim zločinima i genocidu vojske i policije tkz rs uz obilatu pomoć vojnih korpusa iz Srbije nad Bošnjacima nije nikada pisao TVOJ JARAN koga ti JAKO UVAŽAVAŠ ćirilična velikosrpska UBLEHA Divos.....
Objavljeno:
ZLOCIN je ZLOCIN, bilo ko da ga pocini.
I naravno da treba da su uhapse, osude i kazne odgovorni. Sta je tu sporno?

Meni licno ( a i osobno) je itekako fuj sto se ovo placa mojim ( i vasim ) novcem.
Nisu uhapseni zato sto su ukrali zvake iz trafike.

Objavljeno:
Predstava “Lov na sitne ribe Armije BIH” i dalje traje Neki dan su uhićeni "antifašisti i patriote po mjerilu Konakovića" za zločin u Čemernom, točnije masakr, koji je učinila “antifašistička” ABIH urađen je 1992-e godine. Ubijali su djecu i starce. Najmlađa žrtva imala je 16 godina. Danas je 2017.g. Tko su bili zapovjednici postrojbe koja je u Čemernom ubila djecu i starce? Nemamo pojma. Tko je bio odgovorni general koji je morao provesti istragu a nije? Zašto nije kažnjen? Koji odgovoran političar će biti priveden koji je imao utjecaj i mogao je to zaustaviti a nije? Zašto nije kažnjen? Ukupno je izmasakrirano 30 osoba. Tko iz zapovjednog lanca ABIH će odgovarati onako kako su odgovarali u zapovjednom lancu apsolutno svi u HVO-u i VRS-u? I zašto do sada nisu? Koji političar tadašnje paravojne bošnjačke oblasti će preuzeti odgovornost za ovaj čin? I zašto nitko nije kažnjen? Upravo po principu po kojem se kažnjavalo Hrvate i Srbe. Jesu li bošnjački zločinci u ovoj zemlji iznad zakona? Kaže Konaković da jesu. Zlatni ljiljan Komšić ćuti, Brat od Nermina Nikšića ćuti, Suljagić od udi ženu ćuti, Bajrović(i) ćute......
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.