<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

KREATIVNE BANJALUČANKE: Ove godine predlažemo drugačije poklone za novogodišnje praznike (FOTO)

RUČNI RAD

U vrijeme sveopšteg novogodišnjeg ludila, kada se kupuje i šta nam treba i šta nam ne treba možda je vrijeme za nešto drugačije.

25. decembar 2017, 12:00

Često biramo poklone djeci i prijateljima tako što im kupimo već toliko poznate paketiće sa slatkišima, igračke koje su iste kao hiljade drugih, a potpuno zanemarimo kreativan rad drugih. Ako već nećemo ili ne znamo sami nešto da napravimo u današnje vrijeme ima mnogo kreativaca koji ulažu ljubav u svoj kreativan rad. A mi vam predlažemo da ove godine ispod jelke ovaj put ostavite malo drugačiji paketić.

Lejla Kovaćević, je majke dvoje djece, dječaka od 5 godina i djevojčice od 19 mjeseci. Trenutno joj je rad na izradi trakica i šnalica jedini izvor prihoda.

"Sa zvaničnim radom počela prije pola godine, a već dugo volim kreativnost. Iz finansijskih razloga odlučila sam da pokušam. S obzirom da imam ćerku, pravim trakice i šnalice tako da bih i njoj to stavila. Trudim se da budem što više unikatna, mada dosta se prodaju samo stereotipne stvari. Sve je od pamuka, boje se biraju po želji, ukrasi su zastupljeni, a ispunjavam sve želje" rekla je Lejla za BUKU. Njene radove možete pogledati na FB stranici Super Biba

Zvjezdana Veselinović, stoji iza brenda prirodne kozmetike Stella Immortelle čija je misija da naglasi prirodna rješenja za ljepši, zdraviji i sretniji život.

Pred Novu godinu izdvajamo nekoliko njenih proizvoda koji mogu biti idealan poklon, a to su melem, dezodorans i pasta za zube.

„Osnova melema je bademovo ulje, a u njemu je pomiješano smilje, kunica, neven, kamilica i kantarion.Sve sam povezala pčelinjim voskom i na kraju eterično ulje smilja za miris mora i regeneraciju kože. Koristi se za sve vrste upalnih procesa, ekcem, opekotine, suvu kožu, ubode insekata i slično. Slobodno mazati i bebinu guzu i ranice“, rekla je za BUKU Zvjezdana Veselinović.

Jedan od njeni najtraženijih proizvoda je prirodni dezodorans koji se pravi od karite maslaca, kokosovog ulja, sode bikarbone uz eterična ulja lavande, kadulje, čajevca i kedrovine. Ovaj dezodorans njeguje pazuhe i liječi od gljivicnih i balterijakih oboljenja. Super je za trudnice i dojilje, jer nema apsolutno nista u sastavu što može naškoditi mami i bebi.

Ako ste se odlučili za poklon prirodne kozmetike onda možete ubaciti i prirodnu pastu za zube koju Zvjezdana takođe pravi. Ona se pravi od fine, pročišćene gline-Argital, kalcij karbonata- Kemig, prociscene vode, glicerina i etericnih ulja klinčiča i kadulje.

„Ovo je predivna, mirisna abrazivna pasta koja ne oštećuje gleđ, pere i stiti usnu duplju od bakterija, skida kamenac i pušačke fleke i izbjeljuje zube. Koristiti količinu zrna graska. Bezbjedna za djecu, koristiti pola od preporučene količine za djecu“, kaže Zvjezdana.

Dubravka Vujnović Božić stoji iza već poznatog brenda Isolina, a ona prvi prve cipelice za bebe, nehodalice.

"Svaki par je unikatan a izrađuju se od prirodne kože. Na cipelice možemo izgravirati ime bebe i učiniti ih još posebnijim. Idealne su za poklone i babine. Sve sipelice su rađene sa mnogo ljubavi“, rekla nam je Dubravka Vujnović Božić.

Dubravka kaže da se osjeća kao čarobnjak kada pravi prve cipelice za bebe. A bebama ove zime neće biti hladno uz tople Isoline.

Ukoliko ste više za slatke poklone ispod jelke možete staviti preukusne medenjake koje pravi Sanja Prerad. Ovo su kolačići puni ljubavi, napravljeni u veseloj kućnoj atmosferi, ručno mijeseni, pečeni, šarani i pakovani.

„Kao poklon su idealni, jer je moguće i naručiti baš ono što želite. Pokloni se trebaju pojesti u roku od stri mjeseca, a do tad vam ukrašavaju kuću“, kaže nam Sanja Prerad.

Ukoliko želite neki pleteni poklon možete pogledati radove koje radi Dragana Jacimović. Ona je majka malog dječaka Stefana koja u slobodno vrijeme ona plete priglavke i teglice sa imenima po želji.

"Prvo sam počela da radim za sebe po završetku škole čisto iz hobija da se zanimam. Kasnije sam prodala jedne priglavke, pa još jedne i tako jedne po jedne nalazile su put do kupaca. Na početku sam radila sa običnim šarama bez puno komplikacija, a nakon toga našla sam jednu skicu grba pa sam ga pokušala prenijeti na priglavke i uspjela sam. Radim i priglavke sa imenom koji su popularni među kupcima", rekla nam je Dragana.



Dragana kaže da preko ljeta slabo prodaje priglavke sa imenom, pa je došla na ideju da radi zanimljive teglice. Teglice takođe radi po želji, mogu biti jednostavne, sa imenom, sa šarama, sve što poželite.

Ovo je samo naš izbor kreativaca od kojih možete naručiti poklone za Novu godinu. Banjaluka je grad u kojem se mnogi bave lijepim kreativnim radom, a poklon kojim darujete Novu godinu može zaista da bude drugačiji. Između ostalog ispodj jelke možete ostaviti ručno rađenu odjeću, igračke, neki lijep predmet izrađen dekupaž tehnikom, ručno rađen nakit, kape i drige dekorativne predmete.

Prijedloga je zaista mnogo, a vi svakako dolučite da li ćete ove godine podleći pokolonima koji nam se nude na policama marketa ili ćete se se odlučiti na drugačiji pristup. Nova godina je na pragu, pa možda napravite i neku veću odluku kada je kupovina u pitanju.