Zašto Estonija ima najpametniju djecu u Evropi i najbolje obrazovanje na svijetu?

Reportaža

Zašto Estonija ima najpametniju djecu u Evropi i najbolje obrazovanje na svijetu?

Piše: Elvir Padalović

Estonija je jedna od najmanjih evropskih zemalja i među najrjeđe naseljenim.


"Samo ako smo u nečemu drugačiji od ostalih, možemo uspjeti".

Takav način razmišljanja doveo je Estonce na listu najpametnijih nacija u Evropi.

 

Prema rezultatima PISA testiranja, mali Estonci su najpametnija djeca u Evropi i treći najpametniji  u svijetu.

Po ovim rezultatima prestigli su i svoje omiljene komšije-Fince. Estonsko osnovno obrazovanje je najbolje obrazovanje na svijetu, pokazali su rezultati PISA testiranja 2015.godine.

 U Ministarstvu obrazovanja Estonije priznaju da su i oni ponekad iznenađeni ovakvim pokazateljima. Ipak, priznaju jedno: "Obrazovanje je naša religija"


"Razlozi ovako dobrih rezultata u obrazovanju Estonije leže u jednakosti i kompaktnom školstvu, profesionalnom kadru, efektivnom menadžmentu u procesu učenja, podršci slabijim učenicima, te u posvećivanju pažnje prema specifičnim obrazovnim potrebama. Ono najvažnije - obrazovanje se cijeni u društvu", rečeno nam je u Ministarstvu obrazovanja Estonije.Dugoročna strategija učenja do 2020. godine ima 5 glavnih ciljeva:

- promijenjen pristup učenju (učenje je bazirano na individualnosti, interesima pojedinca, iskustvu i potencijalu svakog učenika;
- kompetentni i motivisani učitelji i direktori škola;
- bolja povezanost obrazovanja sa potrebama tržišta rada
- digitalna revolucija koja je proces učenja za cijeli život
- jednaka šansa i povećano učešće u učenju koje mora trajati cijeli život.

 

 

Komentari na tekst (9)
zz
Objavljeno:
A bogami ni skutore ;)
zz
Objavljeno:
Zato sto nemaju srbe u drzavi ;)
Objavljeno:
Estonci su protestanti, kao i svi Nordijci, i to je sasvim drugi sistem vrijednosti. Ne zanosite se mislju da mozete kao i oni.
Objavljeno:
Donedavno ste srali kako Finska ima sve najbolje , pa sad Estonija...za dogledno vreme i BiH će biti....
Objavljeno:
Nama je obrazovanje nikakvo i to je jedan od najvecih razloga zasto nam je drzava ovakva kakva jeste i bice sve gore i gore. Nevodjenje racuna o skolstvu, zdravstvu i kulturi najbolje pokazuje koliko je vlasti stalo do drzave. Jebe im se i za narod i za drzavu. Nikad vise vukovaca po skolama (prosjek u koju ide moje dijete je 4.5) nije bilo i nikada vise ljudi sa diplomama, a narod generalno nikad nije bio gluplji.
Objavljeno:
Evo Estonska strategija ucenja do 2020. godine, sa 5 glavnih ciljeva, "malo" prilagodjena BH-potrebama: - promijenjen pristup ucenju (ucenje je bazirano na etnosu, interesima vladajucih stranaka i klera, te kucnom odgoju i potencijalu svakog podobnog roditelja; - podobni i stranacki motivisani ucitelji i direktori skola; - bolja povezanost obrazovanja sa potrebama stranki na vlasti te klerom - balvan-revolucija koja je proces ucenja za cijeli zivot - jednaka sansa i povecano ucesce u zaglupljivanju koje mora trajati cijeli zivot.
Objavljeno:
Sta bi rekli estonci kad bi malo bacili oko na obrazovni sistem u BiH?
Dovoljno je krenuti sa "dvije skole pod jednim krovom" ...
Objavljeno:
Paa, ne vidim neke velike razlike izmedju Estonije i BiH ?!? "Samo ako smo u nečemu drugačiji od ostalih, možemo uspjeti" - jesmo drugaciji, i zaista smo uspjeli unistiti drzavu ! "Obrazovanje je naša religija" - ovo je skoro pa isto kao i kod nas - samo se jedna rijec razlikuje - Primitivizam je nasa religija ! Jesmo, dosta smo drugaciji od drugih - primitivizam je nasa religija !
Objavljeno:
Kratko i jasno....Zato što nemaju Divose i Gordane...i njihove UZORE....pa nemamo Bosnu po mjeri svakog njenog građanina....
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.