Muzej u stanu naše porodice tokom zlatnih 80-ih

80-te

Muzej u stanu naše porodice tokom zlatnih 80-ih

Piše: lola magazin

Kutak za nostalgičare i one koji žele da osjete kako je bilo živjeti 80-godina na ovim prostorima otvoren je u Zagrebu. Muzej u kojem nema vodiča, ograda i užadi, posjetiocima pruža uvid u prošlost, u život jedne porodice i sve ono što je činilo njihovu svakodnevicu.

Muzej Zagreb 80-ih je svojevrstan omaž svim nekadašnjima “običnim” porodicama, u kojima su oba roditelja bila zaposlena i koje su živjele u tom periodu bivše Jugoslavije. Njegov prostor je rekonstrukcija nekadašnjeg života, a ispunjen je namještajem, predmetima i sitnicama koje su itekako poznate nekim ranijim generacijama, ali su zanimljive i onima koji su rođeni poslije fiće, gramofona ili frizerske haube.


“Kolegica i ja često smo putovale Europom i uvidjele da gotovo svaki europski grad ima neki muzej o nedavnoj prošlosti. Odlučile smo nešto slično napraviti i u Zagrebu, ali na interaktivan način kako bi svaki posjetitelj mogao dirati izloške, otvarati ormare, isprobavati odjeću, sjesti u fićeka ili na motor, dakle, osjetiti i doživjeti to doba zlatnih 80-ih. Zlatne 80-e su u modi, to je svjetski trend. Želimo privući mlade ljude da vide kako se tada živjelo i o čemu im to mame i tate ili bake pričaju”, govori za Lolu suvlasnica muzeja Anastasia Knežević.


Muzej se zapravo nalazi u stanu u samom centru Zagreba. U njemu je mnoštvo detalja koji privlače pažnju, poput gas maske i kompleta za prvu pomoć koji su mnogi u to doba dobijali u sklopu sistema opštenarodne obrane i civilne zaštite. Stariji posjetici će prepoznati barem neki predmet, poput budilnika, posuđa ili digitrona.


“Zanimljivo je vidjeti i jedan od prvih mobitela iz 1984, takozvanu ciglu, koji je u vrijeme kada se pojavio stajao 4000 dolara. Tu je i legendarna knjiga ‘Tisuću zašto, tisuću zato’, neka vrsta onodobnog Googlea, iz koje su djeca tada doznavala štošta što ih je zanimalo. Posebnu pozornost privlači igraonica s različitim društvenim igrama i prvim računalom Commodore, a posjetitelji mogu i pregledavati zbirku dijapozitiva. Ukratko, u ovoj retro šetnji možete ostati onoliko koliko želite”, otkriva Kneževićeva.


Kaže da je zbirka nastajala oko godinu dana, a predmeti su u muzej pristigli iz svih dijelova Hrvatske; po neke su išle do Rijeke i Splita, a neki su potekli iz Dubrovnika. Ponešto su donirali kolekcionari, jedan dio prijatelji, a svi oni koji to žele da učine (predmeti moraju biti očuvani i u funkciji), više informacija mogu pronaći na www.zagreb80.com.

U muzeju su prikazani dnevni boravak s društvenim igrama, bar, muzički odjel s gramofonom i pločama koje se mogu preslušavati, kuhinja iz 80-ih godina opremljena originalnim posuđem iz toga doba, radna soba s pisaćom mašinom, spavaća soba sa ženskim kutkom za ukrašavanje, soba za igru s dječjim igrama i igračkama i legendarni Fićo samo su neki od brojni eksponata koje posjetitelji mogu vidjeti. Jugoslovenski crveni pasoš, devizna knjižica, vozačka dozvola, album sa značkama, štedna kasica sa likom Zagija… Pored fiće, tu je i tomos automatic, popularni dvotočkaš iz tog perioda.


Posjetioci svoje utiske mogu tkucati na staroj pisaćoj mašini marke Olympia i u tom pisanom obliku su dio muzejske “guest Book”. Takođe, za uspomenu na retro-izložbu posjetioci mogu kupiti mini modele fiće, posebno rađene za muzej. Osim replike nadaleko poznatog jugoslovenskog autića, kući možete otići i sa retro kalendarom s fotografijama – koje, zamislite, nisu retuširane niti obrađene u Photoshopu – tadašnjih obnaženih ljepotica.

Izvor lola magazin

 
Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.