Ovo je vjerovatno najbizarnija stvar koju ćete danas pročitati

NAUKA

Ovo je vjerovatno najbizarnija stvar koju ćete danas pročitati

Piše: B 92

Pojedine vrste žaba prolaze kroz period poznat kao "eksplozivno razmnožavanje", tokom kojeg se veliki broj mužjaka takmiči za naklonost plodne ženke.

Ipak, pošto je period kada ženke uđu u plodnu fazu kratak, to znači da mužjaci imaju vrlo malo vremena za parenje.

To često rezultuje time da se veliki broj mužjaka bori za ženku u isto vreme, a kako se žabe razmnožavaju u vodi, neretko se dešava da ženka bude udavljena ili zdrobljena.

Ali, to nije sve. Kod vrste Rhinella proboscidea, čije se stanište nalazi u Amazoniji, smrt ženke ne označava kraj parenja.

Istraživači sa Brazilskog nacionalnog instituta za istraživanje Amazonije ustanovili su da mužjaci mogu da oplode jajne ćelije ženke čak i nakon što ona ugine.

Ovaj proces odvija se tako što mužjak počne snažno i ritmično da se trlja o telo ženke, sve dok iz nje ne istisne jajne ćelije, koje zatim oplodi na brzinu.

Tijago Izo, vodeći naučnik istraživanja, opisao je ovu pojavu kao "funkcionalnu nekrofilsku strategiju".

Izo objašnjava da ovakvo ponašanje svodi na minimum negativne posledice gubitka oba partnera tokom eksplozivne reprodukcije.

Istraživanje je objavljeno u "Journal of Natural History".

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.