NEMA MIRA DO IZBORA: Ko je poželjan za koaliciju, a koga političari ne mogu da smisle

POLITIKA

NEMA MIRA DO IZBORA: Ko je poželjan za koaliciju, a koga političari ne mogu da smisle

Piše: Blic

Pokažu li se političari u Republici Srpskoj dobrim prognozerima, u 2018. ne treba očekivati smirivanje tenzija ni velike projekte od kojih će narod živeti bolje. Dva politička bloka najradije bi ostala u sadašnjem sastavu, s tim što opozicija otvoreno „flertuje“ sa DNS i nada se čudu u oktobru.

Potpredsednik SNSD i šef Kluba poslanika te stranke u Narodnoj skupštini Radovan Višković ne očekuje nikakve potrese u Srpskoj u 2018.

- Što se tiče BiH, nisam zainteresovan za ta dešavanja. Šta god da se na tom polju desi, neka im se dešava – poručuje Višković.

Na pitanja „EuroBlica“ sa kim bi SNSD voleo u koaliciju, a sa kim ne bi nikad, Višković je odgovorio samo na prvo: „To su oni kojima je RS na prvom mestu. SNSD nema tu neku posebnu dilemu. Svima kojima je RS u srcu i duši i koji zaista imaju iskrenu nameru da rade na tom polju, dobrodošli su kao koalicioni partneri“.

Potpredsednik DNS Marko Aćić smatra da neće doći do smirivanja tenzija između vlasti i opozicije u RS i da je izborna kampanja već počela, što se moglo videti i po scenama u NS RS.

- Nadam se da će razum prevladati, da će oni koji to rade shvatiti da su na gubitku u očima naroda, ali i svojih članova – kaže Aćić za „EuroBlic“.

Kada je reč o (ne)poželjnim koalicionim partnerima, Aćić podseća da DNS nije još zvanično pregovarao ni sa kim oko učešća na izborima. Međutim, i dalje insistira na tome da ima kandidata za jednu od dve pojedinačne funkcije na izborima.

- Pretpostavljam da će od toga zavisiti da li ćemo ostati u postojećoj koaliciji ili ćemo ići sa samostalnim kandidatima. Dogovor je još poprilično daleko. Moj lični stav je da koaliciju koja funkcioniše dobro ne bi trebalo menjati, iako bi se trebalo raditi na unapređenju poštovanja i pojedinih principa dogovorenih u koaliciji – kaže Aćić.

Potpredsednica SDS Aleksandra Pandurević uverena je da u 2018. možemo očekivati samo pojačane tenzije, jer je izborna godina.

- Nažalost, ne verujem da će biti bilo kakvog ekonomskog napretka, ali očekujem da će u oktobru nastupiti potpuni zaokret i da će sadašnja vlast postati deo istorije. Što se tiče mene lično, nikada ne bih u koaliciju sa SNSD, a pod broj dva sa Nenadom Stevandićem i ostalim „papcima“. Istovremeno, za saradnju sa SDS vrata su otvorena, ne samo strankama Saveza za promene, već i svim ostalima koji su korektni i vode umerenu i racionalnu politiku – kaže Pandurevićeva.

Potpredsednik NDP Momčilo Novaković smatra da se politička situacija teško može zakomplikovati više od onoga što je sada.

- Ne očekujem ni neka značajnija poboljšanja i mislim da će se ovakvi odnosi nastaviti do izbora u oktobru. Što se tiče mogućih partnera NDP, na stranačkim organima smo odlučili da ćemo za nivo Narodne skupštine RS ići samostalno, a da ćemo za nivo BiH ići sa nekom od partija u koaliciji, s tim da dolaze u obzir sve partije izuzev SNSD i SP. Govorim o partijama iz RS. To je naš politički stav. Toliko se razlikujemo u politikama, stavovima, metodama rada, pa bi nakon tri godine bilo besmisleno očekivati da možemo zajedno nastupati – kaže Novaković za „EuroBlic“.

Borenović: Godina hibernacije

Lider PDP Branislav Borenović takođe očekuje da se u izbornoj godini neće ništa posebno dešavati i da ćemo biti u nekoj vrsti političke hibernacije.

- Ali, bitno je da se iskoristi period kako bi se otvorile teme bitne za budućnost RS i BiH. To je ekonomski napredak i rešavanje nagomilanih problema koji svaku vlast očekuju nakon izbora – kaže Borenović.

Govoreći o potencijalnim političkim partnerima, Borenović kaže da je „teško, skoro nemoguće“ praviti bilo kakav dogovor sa vladajućim partijama u RS.

- Za nas su poželjni oni koji su spremni prihvatiti realnost u kojoj živimo, a to je da su RS i BiH definisane Dejtonskim sporazumom i ustavima. Dakle, da su spremni da na bazi tih činjenica kreiraju programe za ekonomsko jačanje RS, a time i BiH – zaključuje Borenović.

 

Blic

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.