Tužna istina o masovnom izumiranju korala

NAUKA

Tužna istina o masovnom izumiranju korala

Piše: Buka

Izbeljivanje korala, proces koji pogađa koralne grebene zbog povećanja temperature morske vode, povećano je skoro petostruko od 1980-ih godina, saopštili su istraživači.

Veliko odumiranje korala ranije se dešavalo na svakih 25 do 30 godina, a sada u proseku na šest godina, navedeno je u izveštaju objavljenom u časopisu "Sajens" (Science).

"Prije 1980-ih masovno izbjeljivanje korala bilo je nepoznanica. Ali sada izbjeljivanje na regionalnom nivou i masovno odumiranje korala postalo je nova normala širom svijeta pošto temperature nastavljaju da rastu", rekao je autor studije Teri Hjus, direktor Centra za istraživanje korala Australijskog istraživačkog saveta (ARC).

Istraživanjem je obuhvaćeno "izbeljivanje" korala na 100 lokacija širom sveta od 1980. do 2016. godine.

Od 1980. rizik od velikog odumiranja korala godišnje je povećan za četiri odsto.

Više miliona ljudi u svijetu zarađuje za život zahvaljujući koralima, bilo da je u pitanju turizam ili ronjenje, a u koralima živi mnoštvo raznovrsnih riba i drugih morskih stvorenja.

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.