OTKRIVAMO: Koliko će Bakir, Mladen i Dragan imati novca u 2018.godini, kolike su im plate, koliko se troši na telefone, ručkove...

Predsjedništvo BiH

OTKRIVAMO: Koliko će Bakir, Mladen i Dragan imati novca u 2018.godini, kolike su im plate, koliko se troši na telefone, ručkove...

Piše: Elvir Padalović

Prijedlogom budžeta institucija BiH za 2018.godinu Predsjedništvo BiH imaće na raspolaganju ukupno 7.828.000 KM, što je za 174 000 KM manje u odnosu na 2017.godinu.

Predsjedništvo BiH je na 91.vanrednoj sjednici, 14.12.2018. godine utvrdilo Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

Ovim Prijedlogom  Predsjedništvo BiH imaće na raspolaganju ukupno 7.828.000 KM, što je za 174 000 KM manje u odnosu na 2017.godinu.

Najveća stavka u budžetu, kao i ranijih godina jesu izdaci na Bruto plate i naknade, a ona je u iznosu od 4 090 000, i veća je u odnosu na budžet iz 2017.godine za 14 000 KM.


Za stavku "Naknade troškova zaposlenih i skupštinskih predstavnika" biće izdvojeno 720.000 KM što također predstavlja porast u odnosu na 2017.godinu u iznosu od 38 000 KM.

Budžetom je odobreno da Predsjedništvo BiH ukupno ima 122 zaposlena lica.

Korištenje službenih telefona

Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, shodno Pravilniku o korištenju telefona u institucijama BiH koji važi od 1.1.2015.godine na raspoklaganju su trebali imati po 500 KM mjesečno, dok je maksimalan iznos za korištenje mobilnog telefona na godišnjem nivou za tri člana Predsjedništva kao i za članove Savjeta ministara BiH trebao biti 6000 KM.

Savjetnici članova Predsjeništva BiH, shodno istom dokumentu, imali su predviđenih 60 KM na mjesečnom odnosno maksimalno 720 KM na godišnjem nivou za korištenje mobilnog telefona.

Za 2018. godinu budžetom je predviđeno da se na telefonske i poštanske usluge potroši u Predsjedništvu BiH 199 000 KM što je za 6000 KM manje nego u 2017.godini.

Pravilnikom o korištenju telefona utvrđen je i maksimalan iznos troškova korištenja službenih fiksinh telefona u iznosu od 70.000 KM.


Reprezentacija - ručkovi i ostalo...


Pravilnikom o korištenju sredstava za reprezentaciju bio je predviđen maksimalan iznos od 150 000 KM za članove Predsjedništva BiH.

Troškovi za reprezentaciju odnose se na ugostiteljske usluge uposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine, a u vezi sa poslovima i zadacima vršenja nadležnosti i pripadajućeg djelokruga rada institucije, radi održavanja službenih i poslovnih kontakata i prijema gostiju.


Veoma brzo članovi Predsjedništva odlučili su se za izmjene ovih Pravilnika pa je tako iz Pravilnika o korištenju sredstava za reprezentaciju izuzeto upravo Predsjedništvo BiH , koje donosi poseban pravilnik o korištenju sredstava za reprezentaciju.

Ista stvar dogodila se i sa Pravilnikom o korištenju službenih telefona pa je Predsjeništvo BiH izuzeto od primjene ovog Pravilnika.  Službeni automobili


Pravilnikom o uslovima nabavke i načinu korištenja sklužbenih vozila u institucijama BiH, član 11. prvobitno je navedeno kako je korištenje vozila visoke klase dozvoljeno članovima Predsjedništva BiH. Prema istom tom Pravilniku visoka klasa putničkih vozila obuhvatala je vozila nabavne vrijednosti do 130.000 KM.

U Predsjedništvu su vjerovatno znali da nabavna vrijednost vozila do 130 000 ne može zadovoljiti luksuzu na koji su oni navikli pa se veoma brzo išlo na dopunu odnosno izmjenu pravilnika te je iz nabavke vozila u visokoj klasi izuzeto Predsjedništvo BiH. koje će donijeti poseban pravilnik o uslovima nabavke vozila.

To je omogućilo da se u Predsjedništvu BiH nabavljaju vozila od 200 000 KM za Mladena Ivanića u 2016. godini a prije njega Dragana Čovića u iznosu od 142 000 KM.Plate

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na sjednici održanoj u maju  2016. godine usvojio Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o рlаtama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine čime su definisani koeficijenti plata zaposlenih u institucijama BiH.

Prema tom zakonu osnovica za obračun plata je 475,69 KM, a koeficijent za članove Predsjedništva BiH je 10. Ovo su podaci koji se odnose samo za plate bez izuzimanja toplog obroka, prevoza i trošklova odvojenog života.


Upitan da prokomentariše iznos svoje plate jedan od članova Predsjedništva, onaj iz reda hrvatskog naroda kazao je:

"Plaća u Predsjedništvu bi trebala biti, meni bi trebala biti, sad ću lupnut’, ne znam napamet, 5.500 KM" odgovorio je Dragan Čović.

 

Podsjetimo, 2018. godina je godina izbora, pa su moguće i promjene imena članova Predsjedništva s krajem godine.  

 

 

Komentari na tekst (2)
Objavljeno:
Budžetski grizliji. Nadmeni, nepošteni, gramzivi, odvojeni od građana i realnosti do paranoičnih crta. Još samo u budžetu za "tri hajduka" nedostaju troškovi za molitve, jer - kako je krenulo - uskoro će iz vjerskih zajednica početi priređivati i molitve za vođe. Njihov budžet je indikator ludosti podanka na ovim prostorima.
Objavljeno:
HALLOOOOO stoko od naroda, brine li se vise itko o minskim poljima, sta poljima, poljanama, predijelima, oblastima, ma reonima, regiama, ima li za ovu pricu prostora u dnevno politickom zivotu idiota koji nastanjuju sirinu i duzinu omedjenu granicama cija se unutrasnja hrpa zemlje zove BiH. Kakvi smo mi kreteni pa nas to vise ne interesuje, uzas, primitivizam, kretenizam, a sve vjernik do vjernika, svi se bogu mole, klanjaju, krste i zaklinju, kreten do kretena, pa imamo mina od kojih ce tek ginuti unuca ovih koji su ih postavljali, i to generacijama, i sta, nista, zaboravljena prica, a da me nasikira koliko imaju legitimno izabrane sado-mazo vodje.....glupljeg, a duhovnijeg, naroda na daleko nema, ali neka, tako i treba, kada religija postane bitnija od hemije, vjeronauka od matematike, sta ocekivati. Idemo tata na izlet, aha, hajde neka neka, a gdje idete, nebo je granica, eh fino, a treba i para za to, ma ne ne, sve je vec obezbijedjeno, zar se ne sjecas...
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.