Kako nas lažu: Ovo su neistinite informacije iz Pasoša Republike Srpske!

BARDAČA

Kako nas lažu: Ovo su neistinite informacije iz Pasoša Republike Srpske!

Piše: Maja Isović Dobrijević

Lažne i neistinite informacije iz "Pasoša RS"...

Bardača je rezervat prirode sa 11 jezera, jedinstvena na ovim prostorima, rijetko područje prirode sa kolonijama zaštićenih ptica močvarica, barskom i vodenom florom i faunom, koje se razvija i kao rekreaciono područje.

Močvarno područje Bardače obuhvata 11 jezera i nalazi se u opštini Srbac u prostoru između desne obale rijeke Vrbas. Predstavlja veoma osjetljiv i važan ekostistem. Ovaj rezervat veličine 670 hektara dom je za preko 100 vrsta ptica. Biološka raznolikost Bardače jedna je od najvažnijih ekoloških vrijednosti.

Na prostoru Bardače izgrađen je i naučno istraživački centar koji pripada PMF-u Banjaluka. Objekat je namijenjen studentima i profesorima  koji se bave naučno-istraživačkim radom i ima mogućnost za pružanje usluga posmatranja i izučavanja biljaka, ptica, riba i divljači.

Informacije iz promotivnog materijala povodom 9. januara nazvanog "Pasoš Pepublike Srpske"

 


Foto: Ovo je Bardača

 

U "Pasošu Republike Srpske" između ostalih informacija o prirodnim i kulturnim ljepotama u RS stoje ove lažne informacije o kompleksu Bardača. Naime, od 11 devet je jezera u potpunosti isušeno i pretvoreno u polje kukuruza što je uticalo na potpuno uništavanje biljnog i životnjskog svijeta. Od spomenutih ptica, riba i divljači nema ništa. I na javnom servisu RTRS u okviru promotivnih spotova prikazuje se Bardača kao prirodni rezervat.

Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu kaže da bi bilo veoma divno da su informacije koje su spomenute istinite, ali stvarnost je potpuno drugačija.
„Prije nekoliko dana Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS obustavilo je dalju proceduru prethodnog proglašenja zaštićenog područja Bardače, jer je Pravobranilaštvo RS izgubilo na sudu vlasništvo nad Bardačom. Znači, Bardača je privatno vlasništvo, vlasništvo firme Agroimpex. Nad svim ribnjacima RS je izgubila vlasništvo. To nije ni čudo imajući u vidu kako se Republika Srpska do sada ophodila“, rekao je za BUKU Viktor Bjelić.

On kaže da ove informacije iz "Pasoša RS" u kojem se govori o Bardači kao prirodnom rezervatu samo je još jedan apsurd zaštite prirode u Republici Srpskoj.

Viktor Bjelić kaže da na Bardači više nema ništa osim nešto vrlo malo vode u jednom od jezera koje se samo, prirodno, puni.

„Na Bardači je izgubljeno potpuno sve. Ako nema vode nema ni ribe, a ako nema ribe nema ni ptica. Sav onaj prirodni svijet nestaje. Vraćanjem vode u jezera situacija bi se mogla popraviti. Možemo da primjetimo da je u posljednje 3-4 godine na rijeci Vrbas došao veliki broj pataka, čaplji i drugih močvarnih ptica koje su svoje utočište sa Bardače našle na Vrbasu, ali u mnogo manjem broju, dok su ostale vrste koje su obitavale na Bardači otišle“, rekao je Viktor Bjelić.


Foto: Bardača prije isušivanja

 

Ispred Mladih SNSD-a koji su idejni tvorci "Pasoša RS" za BUKU su rekli da je istina da je prilikom navođenja podataka o broju jezera u rezervatu Bardača došlo do nenamjerne greške.

„Loše je što su jezera rezervata Bardača isušena, jer je to uveliko poremetilo biodiverzitet ovog područja koje je 2007. godine od strane Svjetskog ramsardskog komiteta stavljeno na listu područja d svjetskog značaja. Isušivanje jezera u rezervatu Bardača je proveo privatni vlasnik. Bez obzira na ponašanje privatnih vlasnika Bardača je i dalje jedan od bisera Republike Srpske koji smo željeli da promovišemo kroz Pasoš Srpske. Raduju nas stručne analize koje pokazuju da bi se puštanjem vode u jezera vrlo brzo obnovila većina rezervata Baradača i nadamo se da će do toga doći u budućnosti i da će naša Baradača opet biti mjesto na kome će živjeti preko 170 različitih vrsta ptica“, rekli su za BUKU Mladi iz SNSD-a.

 

 

Na ekološki problem u Komplesku Bardača stručnjaci su već godinama upozoravali, ali situacija se na ovom, nekad prirodnom blagu, nije promijenila, niti postoje naznake da će se promijeniti.

Iz Centra za životnu sredinu već duži niz godina zagovarali su kod nadležnih institucija da se ozbiljno pristupi problemu upravljanja ovog područja, da se izvrši revizija imovinsko-pravnih odnosa i tako zaštiti javni interes. Konačan ishod je gubljenje bilo kakvog vlasništva nad Bardačom.

Iz Centra su učestovali su u pripremi i proglašavanju Bardače Ramsarskim područjem, kao i pokretanju inicijative i formiranja radne grupe za proglašenje ovog područja zaštićenim prirodnim i kulturnim dobrom, ali se situacija godinama nije pomjerila dalje od sastanaka i obećanja.

Na kompleksu Bardača bilo je registrovano 178 vrsta ptica, zbog čega je 2007. godine međunarodno prepoznata kao međunarodno vlažno stanište od značaja za ptice. Podsjetimo da je Bardača jedino močvarno stanište u Republici Srpskoj koje je proglašeno Ramsarskim područjem od međunarodnog značaja za ptice močvarice. Močvare generalno predstavlju veoma važne ekosisteme koji obavljaju funkciju „bubrega“ Zemlje i mogu imati izuzetnu ulogu regulacije vodnog režima za vrijeme poplava kao prirodne retenzije.

Ministarsvo RS koje smo više puta tokom proteklih godina kontaktirali povodom devastiranaj Bardače nije uradilo ništa da se ovo prirodno blago zaštiti.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS prije dvije godine rekli su nam da je do devastacije ovog područja došlo zbog neadekvatnog upravljanja ovim područjem i nedostatka finansijskih sredstava.

Podsjetimo da je Bosna i Hercegovina 1992. godine ratifikovala Konvenciju o močvarama koje su od međunarodnog značaja naročito kao staništa ptica močvarica, koja je poznatija i kao Ramsarska konvencija. Od tada su po ovoj konvenciji proglašena tri vlažna staništa u BiH: Bardača, Hutovo blato i Livanjsko polje, od kojih samo Park prirode Hutovo blato ima status zaštićenog područja u BiH.  

Na kraju je važno istaći i da je u martu 2007. godine pomoćnik ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Zdravko Begović javnosti rekao da stavljanje Bardače na listu Svjetskog ramsardskog komiteta “obavezuje predstavnike vlasti i stručnjake da obezbijede zakonske i ekološke uslove zaštite života u ovom rezervatu prirode. U saradnji sa stručnjacima iz raznih oblasti, započeli smo rad na izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode, kojim treba da budu definisane sve procedure za zaštitu močvarnog područja Bardače”.

Jedanaest godina poslije, mnogo toga se promijenilo i stvarnost je drugačija od one o kojoj se pričalo u to vrijeme. Danas jedva imamo jedno jezero, a ostatak je pretvoren u privatno poljoprivredno zemljište na kojem se sije kukuruz, a biljni i životnjiski svijet gotovo je nestao, dok se u promotivnim materijalima o Republici Srpskoj stvarna situacija potpuno zanemaruje i zamagljuje neistinama.

 

 

 

Komentari na tekst (15)
Objavljeno:
Ne znam što su se muslimani toliko napalili oko ovog pasoša.Ko god je uzeo u ruke vidi da se radi o turistickoj brošuri.Pišu oni koji to nisu ni vidjeli a zvali ga pasoš ili lična karta doďe mu na isto.Samo bez pjene i smireno!
Objavljeno:
Eto, i 'Miki' ti je ocit primjer da text uopšte nije pročitao, ili ga je onako letimice pregledao cim nije uvideo da se ovde ne radi o pravom pasosu, ali je bilo bitno napisati otkud pravo Republici Srpskoj......ili možda grijesim, pa opet moram dobro sjesti i procitati sta sam napisao...
Objavljeno:
Sta je 'Eliote'... tesko ti je napisati SRBIN... tu je tvoj problem izgleda, ja nisam rekao da je tacno to sto pise za Bardacu vec sam rekao da ovi i Buke stalno nesto kritikuju sto je vezano za Republiku Srpsku, eto to, pa sad ti sjedni pa dobro procitaj ovo sto sam napisao...
Objavljeno:
Bas sam tuzan Zar bas "BUKA" mora promovirati nesto sto je pogubno za gradjanstvo,za covjeka, BiH.? Zasto se ne ogradite od te ideologije .PASOSKE ideologije Dodikistana,koja vas samo grobljem hoce imati?Zasto?
Objavljeno:
@Miki - bez ljutnje, ali totalno si fulio.
Objavljeno:
Ovome " ... do koske":
"Kakve veze ima srbovanje sa tim, to sto su ti mladi autori imali za cilj da promovisu prirodna bogatstva Republike Srpske nema ama bas nikakve veze sa pravim cinjenicnim stanjem".
Molim te procitaj jos jednom sta si napisao, ali stvarno sjedi i procitaj pa se zapitaj:
Cinjenicno stanje je dakle nesto sto de facto postoji - dakle to je cinjenica - nesto sto potvrdjuje "nesto".

Bardaca (kao prirodni rezervat sa 11 jezera) NE POSTOJI, jezera NE POSTOJE, ekosistem je UNISTEN i sad je tamo KUKURUZISTE.
E sad, jel to uredu promovisati nesto cega nema?
Promovises li ti npr. neku firmu i radove koje firma obavlja a firma ne postoji i ne obavlja nikakve radove?
Nemam nista protiv promocija prirodnih ljepota, ali daj da postoje....
Objavljeno:
Ove štetočine koje sebe zovu mladi SNSD-a a svi imaju preko 30 godina i vec minimalno 15 godina imaju zanimanje "omladinac". Skupina ulizica i poltrona tobože školovanih, sve sa raznih Bakića i Apejrona... Šta zna jedan prosječan poltron iz jebenog Srpca šta znači ramsarsko područje, ovo su prepisali sa jednog starog postera Bardače iz 1995-e. Danas su Bardaču uništili ti isti mladi SNSD-a, odnosno neki od članova kad su malo prestarili za mlade pa otisli u stare štetočine.
Objavljeno:
Ovde je važnije pitanje:Otkuda entitetu koji se pogrešno zove Republika Srpska pravo da izdaje pasoše kad je ovo pravo isključivo u nadležnosti države BiH?
Objavljeno:
Kakve veze ima srbovanje sa tim, to sto su ti mladi autori imali za cilj da promovisu prirodna bogatstva Republike Srpske nema ama bas nikakve veze sa pravim cinjenicnim stanjem, al eto , najbitnije je to da Vi imate kritiku za sve iz Republike Srpske...
Objavljeno:
RS je dio BIH ma kako to groteskno zvučalo. Ali da bi se tamo pobijedila laž pobijedimo je prvo u svom dvorištu. Moje dijete je završilo srednju školu a da mu niko nije spomenuo "Desant na Drvar" a o NOBU je učio samo informativno. Najveća tekovina svih naših naroda je ANTIFAŠISTIČKA borba. Pa barem smo mi mogli, bez ideologizacije i objektivno, djecu učiti kako smo barem u jednom ratu bili na pravoj strani. Ova digresija je usmjerena na sistem vrijednosti koji smo uspostavili u zadnjih 25 godina, Mi smo djecu vratili u okvire plemenske zajednice gdje se radi zaštite plemenskog interesa mogu odbaciti sve etičke norme. Laž, Prevara, Otimanje ....ma ovdje je svaki komentar besmislen
Objavljeno:
Sta ocekivati drugo od laznog pasosa,lazne drzave.
Objavljeno:
Dobrica Ćosić, , „otac srpske nacije“: Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“-„Laž je srpski državni interes.“-„Laž je u samom biću Srbina“.-„U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina.“-„Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž…“ izvor(i): crnogorskapitanja
mn
Objavljeno:
ovi iz snsd-a se pravo sprdaju s narodom.
zz
Objavljeno:
Laz je postala vasa istina , odavno vec ;)
Objavljeno:
e pa baradača je savršn primjer gdje vodi srbobanje, kakav debilni nesposobnjaković moraš biti da sjebeš močvaru !!!! nevjerovatno :)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.