Ordenje RS - ne samo za zločince

POLITIKA

Ordenje RS - ne samo za zločince

Piše: DW

Privatna posjeta predsjednika parlamentarnog kluba austrijskih Slobodnjaka Johanna Gudenusa Banjaluci, poljuljala je ugled austrijske vanjske politike i izazvala buru negativnih reakcija opozicije.

Prema zvaničnom saopštenju austrijske Slobodarske stranke (FPÖ), izdatom na upit novinara o tome kakvu se to političku poruku šalje posjetom Banjoj Luci, Johann Gudenus, iako šef Kluba poslanika ove stranke u Parlamentu Austrije, u grad na Vrbasu nije putovao kao član Vlade, već privatno.

Saopštenjem za javnost oglasio se i glasnogovornik austrijske Vlade Peter Launsky-Tieffenthal, navodeći pri tome kako Austrija priznaje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kako se ne miješa u njenu unutrašnju politiku, te kako ne podržava nikakve separatističke ambicije.

Dan prije ovih saopštenja, predstavnici austrijskih desničara naveli su ipak kako je Gudenusova posjeta Banjaluci svakako „u znaku austrijske vanjske politike prema Balkanu“, što opet u samom Ministarstvu vanjskih poslova, koje je takođe pod patronatom Slobodnjaka, nisu željeli komentarisati.

Austrijski mediji u međuvremenu su oštro kritikovali Gudenusovu gestu, navodeći kako je proslava u Banjaluci kontroverzna, kako godišnjica koja se obilježava označava početak brutalnog krvoprolića u Bosni i Hercegovini, te kako je datum koji se u Banjaluci doživljava kao nacionalni praznik, neustavan.

Ordenje, ne samo za zločince

Posebnu pažnju pri tome je privuklo ordenje za posebne zasluge, koje je donedavnom dogradonačelniku grada Beča i sadašnjem šefu parlamentarnog kluba stranke FPÖ, Johannu Gudenusu, te austrijskom vizekancelaru Heinz-Chrstianu Stracheu, namijenio predsjednik entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik.

Brojni mediji, pa tako i austrijska državna televizija ORF, konstatovali su pri tome da su isto ordenje dobili i osuđeni ratni zločinci Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

„Orden je dobio i bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, kojeg jedino još tamo možete vidjeti u javnom prostoru“, kaže za DW historičaka Centra za studije jugoistočne Evrope pri Univerzitetu u Grazu, Armina Galijaš i dodaje kako je mnogo važnije što proslavi u Banja Luci nisu prisustvovali ni predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, ni premijerka Ana Brnabić.

„To govori mnogo više o samoj proslavi i njenom "velikosrpskom" značaju. Govori koji su održani su prežvakali sve dosad već bezbroj puta izgovorene floskule s ciljem jeftinog političkog marketinga i nisu donijeli ništa novo. Tužno je da se austrijska vanjska politika bavim ovim stvarima, kojima se niko više ne bavi i da njeni predstavnici primaju ordene koje su prije njih dobili osuđeni ratni zločinci“, kaže Galijaš.

Opozicija kritikuje „obmanu birača“

Činjenicu da manifestaciji u Banjaluci sam vicekancelar Heinz-Christian Strache ipak nije prisustvovao, Ahmed Husagić, koordinator za integraciju austrijskih socijaldemokrata (SPÖ) tumači kao obmanu onog dijela srpskog biračkog tijela u Austriji, kojem su se Slobodnjaci obraćali u predizbornoj kampanji.

„Predstavnici stranke FPÖ su onom dijelu srpske zajednice koji je nacionalistički orijentisan, godinama slali riječi podrške, a sada kada su u vladi, u Banjaluku nisu poslali nikog značajnijeg, već se ograđuju od te manifestacije navodeći da je posjeta bila privatna. Na raspolaganju su imali i ministricu vanjskih poslova i ministre koji su trenutno u vladi, a i sam zamjenik kancelara Heinz-Christian Strache je mogao otići na proslavu. Očigledno je da su godinama obmanjivali jedan dio srpske zajednice koji je nacionalistički orijentisan, želeći samo njihove glasove, kao što svoje birače obmanjuju i u svim drugim segentima“, kaže Husagić.

Husagić dodaje kako posjetu šefa Kluba poslanika Slobodnjaka u austrijskom parlamentu ipak ne treba relativizirati, jer se u Banjaluci proslavljao datum koji je neustavan.

„Mislim da posjeta bilo kojeg zvaničnika jedne političke partije jednoj neustavnoj manifestaciji, a pogotovo osobe koja obnaša i funkciju predsjednika parlamentarnog kluba, ni u kom slučaju nije pozitivna, jer se on direktno miješa u unutrašnje stvari jedne suverene države, pa makar on tamo bio i privatno. Mislim takođe da je ovo šamar predsjedniku Dodiku, jer na manifestaciju nije došao ni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ni premijerka Srbije Ana Barnabić i mislim da pojedini političari u BiH treba da shvate, da su odluke sudova, a pogotovo Ustavnog suda BiH, obavezujuće i da se o njima ne diskutuje“, zaključuje Husagić.

Vanjska politika nije vjerodostojna?

Gudenusovu posjetu Banjaluci, te izjavu vicekancelara Heinz-Christiana Strachea da će odlikovanje RS-a, iako proslavi u gradu na Vrbasu nije prisustvovao, ipak primiti, kritikovali su i predstavnici svih ostalih opozicionih stranaka. Tako glasnogovornica stranke Liste Pilz za pitanja vanjske politike, Alma Zadić, konstatuje skandal i podršku separatističkim djelovanjima RS-a, te zaključuje kako ovakvi potezi austrijsku vanjsku politiku čine nevjerodostojnom. Prestavnici stranke Neos najavili su parlamentarnu raspravu o postavljanju kriterija za primanje odlikovanja i ordenja, kojih bi se zamjenik kancelara Heinz-Christian Strache, pri ovakvim prilikama ubuduće morao pridržavati.

 

DW

 

 

 

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.