Njemačka gradi 'svemirski' staklenik na Antarktiku

GRADI

Njemačka gradi 'svemirski' staklenik na Antarktiku

Piše: Agencije

Prvo sjeme bit će posijano krajem februara, a prve glavice zelene salate i radiča će se brati krajem marta.

Naučnici iz Njemačkog svemirskog centra počeli su s montažom naprednog staklenika na Antarktiku, koji bi trebao odgovoriti mogu li se u svemiru uzgajati biljke i proizvoditi hrana.

Prvo sjeme bit će posijano krajem februara, a prve glavice zelene salate i radiča će se brati krajem marta, navodi ovaj centar.

Staklenik je na zaleđeni kontinent stigao brodom 3. januara.

Specijalna vozila za snijeg odvukla su ga do 20 kilometara udaljene stanice Neumayer III, u sklopu instituta Alfred Wegener.

Biljke bez zemlje i dnevnog svjetla

Najvažnije je ono šta je unutra, povrće i biljke, koje će, vjeruju naučnici, u savremenom stakleniku rasti bez zemlje i dnevnog svjetla.

"Postavit ćemo police, pumpe za hranjenje i specijalnu LED rasvjetu za optimalno osvjetljenje", rekao je Daniel Schubert, direktor projekta Eden-ISS.

Riječ je o projektu Evropske unije kojem je cilj uzgojiti svježu hranu za istraživače svemira na dugim misijama na Mjesecu i Marsu.

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.