Od doma za nezbrinutu djecu di samostalnog života

People in Need

Od doma za nezbrinutu djecu di samostalnog života

Piše: BUKA

Saša Šehić učesnik projekta “Podrška inkluziji za osobe sa invaliditetom u BiH“

“Domovi su prenapučeni, a premalo je asistenata koji se ne mogu adekvatno posvetiti svakom čovjeku“, naglasio je Saša Šehić iz Mostara koji je većinu svog života proveo je u domovima za nezbrinutu djecu. U ovim institucijama zatvorenog tipa, nije bio potpuno sretan niti je imao pravo na izbor. Ipak, od 2011. godine Saša živi u organizovanoj stambenoj zajednici u kojoj je uz malu pomoć asistenta započeo samostalan život, a čak je dobio i zaposlenje u lokalnom kafiću.

U kafiću radim kao šanker, ali kolege mi dopuste i da radim konobarski dio posla. Sretan sam što radim i što su me i kolege i gosti prihvatili na najbolji način. U budućnosti želim nastaviti raditi i pronaći vlastiti stan u Mostaru“, rekao je Saša kojem će sljedeća selidba možda biti konačna, kada će imati vlastiti dom i porodicu.

Zahvaljujući projektu “Podrška inkluziji za osobe sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini“ koji uz finansijsku podršku Češke razvojne agencije u Bosni i Hercegovini implementiraju Češka nevladina organizacija People in Need, Savez Sumero, Udruženje Zajedno iz Banja Luke i Udruženje Sunce iz Mostara, Saša je danas potpuno drugačija osoba. Nasmijan, vedar i pun vjere u budućnost koja je pred njim.

Sašina pozitivna priča dio je kampanje “Neovisan život i uključenost u zajednicu: Moje pravo, moja potreba, naše mogućnosti!”, čiji je cilj predstavljanje ličnih priča osoba sa intelektualnim teškoćama u Bosni i Hercegovini, koje su do sada uglavnom završavale u institucijama zatvorenog tipa gdje često nisu mogle dostići svoj puni potencijal. U posljednjih nekoliko godina zahvaljujući projektima kao što je ovaj, u pojedinim lokalnim zajednicama osobama sa intelektualnim teškoćama pružena je prilika da žive samostalno u stambenim zajednicama uz podršku NVO i pojedinih senzibiliziranih predstavnika vladinog sektora.

 

 

 

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.