<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Saznajte šta vas očekuje na PlayUK Arcadia

SARAJEVO, 18 – 21. JANUARA 2018.

Nakon izuzetno posjećenog prošlogodišnjeg festivala novog britanskog filma PlayUK, British Council organizuje drugo po redu izdanje ovog događaja u posve novom formatu. Festival je ove godine prerastao okvire filma i vodi publiku na put istraživanja umjetnosti u digitalnom dobu.

11. januar 2018, 12:00

Sarajevska publika će imati priliku da prva u regiji uživa u najnovijim britanskim filmskim naslovima, izložbi sačinjenoj od video-igara i instalacija u VR (virtuelnoj realnosti), kao i prezentacijama velikog broja vodećih kreativaca iz Bosne i Hercegovine, sa Zapadnog Balkana i Velike Britanije iz dva naizgled nespojiva svijeta – svijeta umjetnosti i svijeta IT-a.

Za vrijeme PlayUK Arcadia izložbe video-igara smo pripremili nešto posebno za sve ljubitelje umjetnosti i tehnologije, Tilt Brush – aplikaciju razvijenu od strane Googla za crtanje i slikanje u 3D virtuelnoj realnosti. British Council organizuje takmičenje na svom Facebook kanalu gdje će najsretniji dobitnici imati mogućnost da probaju ovo jedinstveno 3D virtuelno iskustvo.

U filmskom dijelu programa biće prikazani najnoviji filmovi koji oslikavaju bogatstvo savremene britanske produkcije svake večeri od 20.00 časova u Kinu Meeting Point. PlayUK Arcadia 2018 će otvoriti film istoimenog naziva Arkacija/Arcadia koji je režirao dobitnik nagrade BAFTA®, Paul Wright, a nakon prikazivanja biće organizovana panel diskusija. Posebno ističemo komediju Staljinova smrt/Death of Stalin koja je privukla veliku pažnju javnost. Takođe, biće prikazani filmovi Apostazija/Apostasy, film scenariste i režisera Daniela Kokotajla, bivšeg Jehovinog svjedoka koji nam pruža nesvakidašnji uvid u složenu prirodu vjere, porodice, dužnosti i ljubavi kao i film Božja zemlja, režiserski prvenac Fracis Leeja.

Ulaz na panel diskusiju, prezentacije i izložbu je besplatan, dok će ulaz na filmove koštati 5.00 KM.

PlayUK Arcadia realizira British Council u partnerstvu sa Kinom Meeting Point i galerijom Akademijom likovnih umjetnosti Sarajevo. Projekat podržava Creative Scotland.