Republika Srpska 2,5 puta zaduženija od FBiH

Zaduženje

Republika Srpska 2,5 puta zaduženija od FBiH

Piše: BN

Republika Srpka,koja se svakodnevno zadužuje, 2,5 puta je zaduženija od Federacije BiH. Dug Republike Srpske se povećava i nema naznaka da će stati i u ovoj godini, a Fderacija BiH je uspjela da smanji dug u prošloj godini za čak 632 miliona KM.

 Republika Srpska se hvali da je ispunila sve uslove za kreditni aranžman s MMF-om.  Vlast Republike Srpske je spremna na sve što se traži iz Vašingtona kako bi dobila novac od MMF-a. Sve ono što nije uradila Federacija, jeste Srpska i to prije roka. Po principu - što brže do novog zaduženja. što se tumači velikim uspjehom.

 

“Sama činjenica da smo odavno ispunili sve uslove za tranše MMF-a govori da smo sposobni da vodimo politku, za razliku od FBiH koja nije usvojila budžet i to sada predstavlja razlog MMF-u da ne realizuje tranše koje je ranije trebao, kao i budžet BiH”, riječi su predsjednika Republike Srpske i vodeće stranke SNSD-a Milorada Dodika.

 

Nekada je ta politika, barem, prema međunarodnim kreditorima bila potpuno drugačija. Milorad Dodik je često bio žestoki kritičar MMF-a. 

 

’’ Jadna je ona zemlja koja zavisi od MMF-a’’ – govorio je nekada Dodik.

 

Iz ofanzive u defanzivu. Očigledno, MMF nije nešto što raduje, ali jeste nešto što se mora. Barem, ako je suditi prema izjavama predsjednika Republike Srpske. 

 

Njegovo mišljenje ne djeli stranački kolega i šef finasnija u Vladi Srpske. 

 

’’Aranžman sa MMF-om nije ključan sa stanovištva finansiranja’’ – izajvio je nedavno ministar finansija RS Zoran Tegeltija. 

 

Dok se čeka nastavak aranžmana nedostatak novca u budžetu Vlada pokušava da obezbjedi do sada najvećim pojedinačnim zaduženjem na banjalučkoj berzi. Izvršna vlast će narednih dana pokušati da proda obveznice Republike u iznosu od čak 100 miliona maraka. 

 

’’Finansisjska situacija u Republici Srpskoj nije nimalo lagodna. Jer morati da platite 50 % inicijalnog budžeta na ime duga jako smajuje raspoloživa sredstva za bilo koje druge socijalne i razvoje potrebe’’ – kaže ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

 

RS je do sada imala 28 emisija dugoročnih obveznica javnom ponudom i zadužila se preko milijardu maraka. Ekonomisti poručuju da neće doći do smanjenja zaduživanja na berzi bez obzira na MMF, jer izborna je godina, a glasači se moraju privući, 

Komentari na tekst (1)
Objavljeno:
Na kraju će vas Mile baja sviju prodati i izdati, a pra pra praunuci će vam otplačivati dugove. Već odavno ste pred bankrotom.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.