BOJKOT RODITELJA Kolektivni imunitet i dalje katastrofalan

Vakcinacija

BOJKOT RODITELJA Kolektivni imunitet i dalje katastrofalan

Piše: Blic

U Srpskoj je u odnosu na raniji period, povećan odziv roditelja za vakcinaciju dece protiv malih boginja, opasne zarazne bolesti koja je u Srbiji već odnela nekoliko života.

 Međutim, da bismo bili zaštićeni od izbijanja epidemije, kolektivni imunitet morao bi da bude najmanje 95 odsto, a on u RS iznosi jedva 75 odsto.

 

S obzirom na to da su mnogi naši građani nevakcinisani, te činjenice da se ljudi stalno kreću i međusobno kontaktiraju, nadležni upozoravaju da bi epidemija morbila veoma lako mogla da se proširi i na Srpsku.

 

Podsetimo, epidemija ove zarazne bolesti prijavljena je u više opština i gradova Srbije, gde su zabeležene i dve žrtve.

 

Reč je o zarazi koja može da dovede do upale pluća, upale mozga, slepila, pa čak i do smrtnog ishoda.

 

Iz Instituta za javno zdravstvo (IJZ) RS saopštili su da je u proteklom periodu došlo do izvesnog povećanja obuhvata MMR vakcinom, koja deluje protiv morbila, rubeole i zaušnjaka.

 

– To smanjuje mogućnost pojave epidemije. Međutim, sve dok obuhvat ne bude 95 odsto i više, postoji mogućnost za pojavu epidemija malih boginja, odnosno morbila, rubeole i parotitisa, odnosno zaušnjaka. U RS trenutno nema obolelih od malih boginja – saopštili su iz ovog institute.

 

U Domu zdravlja Banjaluka ističu da je izbegavanje vakcinisanja dece u prvom redu posledica uticaja raznih antivakcinalnih lobija i društvenih mreža, zasnovanog na neutemeljenim činjenicama o štetnosti vakcina.

 

 

- Posledice nevakcinisanosti su obolevanja od morbila, rubeole i parotitisa, ukoliko nevakcinisana osoba dođe u kontakt sa obolelom osobom. Morbili su izuzetno prenosiva zarazna bolest i lako se šire među nevakcinisanim osobama. Komplikacije nakon obolevanja relativno su česte i teške, a mogu završiti i smrtnim ishodom. Ako veći broj osoba nije vakcinisan, lako dolazi do pojave epidemija – upozorava doktorica Bosa Đajić.

 

Dodaje da je vakcinacija MMR vakcinom obavezna, te da roditelji treba da su svesni da su sami odgovorni za eventualno obolevanje deteta izbegavanjem vakcine.

 

Jedan oboleli zarazi 15 osoba

 

U sredini u kojoj je izostala vakcinacija, jedan oboleli od malih boginja u proseku zarazi 12 do 18 osoba.

 

Poseban problem je što nevakcinisana deca imaju 35 puta veću verovatnoću da obole od malih boginja, u odnosu na njihove vakcinisane vršnjake.

 

Kada se javi epidemija među nevakcinisanom populacijom, raste rizik od obolevanja i manjeg broja vakcinisanih građana. Naime, za sve one koji uopšte nisu ili su nepotpuno vakcinisani, postoji mogućnost da se zaraze malim boginjama.

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.