Ombudsman za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović: Građani se najviše žale na rad pravosuđa
Foto: BUKA

BANJALUKA

Ombudsman za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović: Građani se najviše žale na rad pravosuđa

Piše: BUKA/M.I.D.

U Bosni i Hercegovini su u porastu žalbe građana zbog povreda gotovo svih ljudskih prava, rekao je danas Ombudsman za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović

Ombudsman za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović danas je potvrdio da su tokom 2017. godine evidentirali više od 14.000 obraćanja građana, što je za oko 2.000 više u odnosu na 2016.

"Registrovali smo 3.160 žalbi građana ili 250 više u odnosu 2016. Institucija ombudsmana je izdala 336 preporuka u 355 predmeta, što je također povećanje u odnosu na 2016. Građani se i dalje najviše žale zbog povrede prava kada je u pitanju rad i postupanje sudova, gdje su lani evidentirane 624 žalbe, a Mitrović kaže da ne zaostaju ni primjedbe na rad tužilaštva. Pored toga, građani se najviše žale na dužinu trajanja sudskih postupaka i to je najveći problem", rekao je danas u Banjaluci Mitrović.

U 2017. godini u instituciji Ombudsmana za ljudska prava BiH dostavljeno je i 427 žalbi su na rad organe uprave, a ombudsmani su registrovali i primjedbe građana u vezi s povredama i ostalih prava, iz oblasti radnih odnosa, veliki broj predmeta se tiče diskriminacije, a 172 predmeta se odnose i na ugrožavanje prava djeca.

Mitrović je rekao da je frustrirajuće to što bi se neki slučajevi kršenja ljudskih prava na koje ukazuju građani mogli veoma brzo riješiti, ali smo se debelo birokratizovali.

 


Foto: BUKA

 

"Nije to slučaj samo za BiH, identična je situacija u regionu, a i u svijetu je prisutan trend povrede ljudskih prava", istakao je Mitrović.

Napomenuo je da je povećanje broja predmeta koji se dostavljaju Ombudsmanu vjerovatno rezultat i njihovog pojačanog rada na terenu.

Mitrović je potvrdio i da su u završnoj fazi četiri specijalna izvještaja Ombudsmana, a jedan od njih se odnosi na prava osoba s invaliditetom. Ostali izvještaji se odnose na obilježja u BiH, nacionalnu strukturu zaposlenih u sigurnosnim agencijama u BiH i primjenu krivičnog zakona.

Mitrović je danas u Banajluci za februar najavio konferenciju u Sarajevu o ulozi institucija u sudskim i upravnim postupcima, gdje je zabilježen veliki broj žalbi građana, a u maju će u Banjaluci biti održana i regionalna konferencija o stanju zaštite životne sredine.

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.