Gradski tamburaški orkestar: Novogodišnji gala koncert LA VIE IN ROSE

Banjaluka

Gradski tamburaški orkestar: Novogodišnji gala koncert LA VIE IN ROSE

Piše: Buka

Gradski tamburaški orkestar tradicionalno, sredinom januara, održava Novogodišnji gala koncert povodom obilježavanje Nove godine po julijanskom kalendaru. Ovogodišnji Gala koncert pod nazivom “La Vie en Rose” će biti održan u ponedeljak, 15. januara, sa reprizom u utorak 16. januara, pod dirigentskom palicom Zlatana Mirića. Oba koncerta će se održati u koncertnoj dvorani KC Banski dvor u Banjaluci, sa početkom u 20:00 časova.

Gala koncertom će preovladavati operska muzika, uz soliste Gradskog tamburaškog orkestra Borisa Dukića, Aleksandru Radović, Sofiju Drljača, Anu Marković i Nikolinu Đekanović.  Specijalni gosti Gradskog tamburaškog orkestra će biti Dušica Bijelić, sopran iz Beograda i Ugo Rabec, bas iz Francuske.

 

Dušica Bijelić, rođena Banjalučanka koja danas živi u Beogradu, je stekla svjetsku slavu na mnogim operskim scenama širom svijeta.  Britanski Indipendent uvrstio je Dušicu među osam najvećih mladih talenata u svijetu umetnosti u 2014. godini. To se dogodilo zahvaljujući njenom izuzetnom nastupu na sceni Kraljevske opere u Londonu.  Dušica je počela da uči klavir i pjevanje od svoje osme godine. Sa 12 godina je vodila dječju emisiju na Radio-televiziji Srbije, a kasnije je studirala pjevanje na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu u klasi Ljudmile Gros-Popović. Usavršavala se na Univerzitetu za muziku i scenske umjetnosti u Beču, u Operskom studiju Santa Ćećilija u Rimu i u Muzičkom konzervatorijumu Bard koledž u SAD-u. Takođe, dobitnica je pune stipendije za petogodišnje učešće u Programu za mlade pevače Danijela Feroa u Toskani. Nastupala je u Kraljevskom pozorištu u Madridu, kao i na koncertima i resitalima širom Evrope, SAD i Japana.  Dobitnica je brojnih priznanja, među kojima se izdvaja njen trijumf na takmičenju “Mostovi karijere” u Njujorku, Nagrada publike na Festivalu Rosini u Vildbadu i Prva nagrada na Međunarodnom takmičenju solo pevača “Nikola Cvejić” u Srbiji.

Rođen u Vittelu u Francuskoj, Ugo Rabec počeo je sa studijem violine, zatim je tokom studija muzikologije u Nensu, paralelno studirao i solo pjevanje.  Karijeru počinje u Operi Nant i nastavlja u Nacionalnoj operi u Strazburu od 1998. do 2004. godine.  Tokom bogate i uspješne karijere, Ugo je gostovao u mnogim operskim kućama širom Evrope, kao što su Opera Bastille, Palais Garnier, Opera Comique i Salle Pleyel u Parizu, Konzerthaus u Beču, Kraljevska opera u Londonu i mnogim drugim.

Uz Gradski tamburaški orkestar će kao gosti nastupiti i članovi Plesnog kluba Gema iz Banja Luke, Gradski hor Jazavac, te polaznici Škole saksafona Banja Luka.  Uz članove Gradskog tamburaškog orkestra će se po prvi put na scenu popeti i polaznici Škole tambure Gradskog tamburaškog orkestra, za čiji rad je namijenjen prihod od prodaje ulaznica za ovaj muzički događaj.

 

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.