Jedemo grah iz Kine, salatu iz Albanije, orahe iz Ukrajine, meso iz Brazila...

uvoz

Jedemo grah iz Kine, salatu iz Albanije, orahe iz Ukrajine, meso iz Brazila...

Piše: pogled.ba

Zabrinjavajuća je činjenica da je riječ o hrani koja se bez problema može proizvoditi u ovoj zemlji, odnosno poljoprivrednim kulturama koje stoljećima uspijevaju na tlu Bosne i Hercegovine

 I dok više od milijun hektara poljoprivrednoga zemljišta na području Bosne i Hercegovine leži neobrađeno, stanovništvo ove zemlje jede salatu iz Makedonije, kelj i korabu iz Francuske i Italije, a kupus iz Albanije. 

 

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje, Bosna i Hercegovina uvozi ogromne količine hrane iz velikog broja zemalja, piše Večernji list BiH. 

 

Uvoz mahunarki 

Zabrinjavajuća je činjenica da je riječ o hrani koja se bez problema može proizvoditi u ovoj zemlji, odnosno poljoprivrednim kulturama koje stoljećima uspijevaju na tlu Bosne i Hercegovine. Tako se, uz navedene proizvode, u BiH uvoze i razne mahunarke. 

Stanovništvo ove zemlje nerijetko jede grah iz Kine. 

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje, gotovo 50.000 kilograma graha godišnje se uveze iz Kine. Tek nešto manje količine tog proizvoda u BiH se uvezu iz Makedonije, Srbije, Turske. 

Orasi, odnosno orašasti plodovi u BiH uglavnom stižu iz Sjedinjenih Američkih Država. Primjerice, godišnje se samo te namirnice u BiH uveze u količini od 1,650.421 kilogram. Uz SAD, glavni uvoznici orašastih plodova u BiH su Ukrajina, Turska i Rumunjska. 

Kada je riječ o kupusu, kelju, cvjetači i sličnom povrću, njega se godišnje u BiH uveze 3,336.451 kilogram u vrijednosti od 1,906.263 konvertibilne marke. 

Najveće količine te vrste povrća na tanjure stanovništva Bosne i Hercegovine stiže iz Makedonije, Italije, Albanije te Srbije. 

Zanimljivo je spomenuti kako se iz Hrvatske uveze tek 76.398 kilograma spomenute vrste povrća. Jedan od apsurdnih primjera uvoza je i češnjak. 

Naime, kako se navodi u podacima Uprave za neizravno oporezivanje, u godini dana u Bosnu i Hercegovinu se samo iz Kine uveze 347.155 kilograma češnjaka. 

Njegova vrijednost iznosi 831.060 konvertibilnih maraka. 

 

Uvozi se i med 

 

Ukupno se u BiH uveze 444.518 kilograma češnjaka, a uz Kinu, koja je najveći distributer, stanovništvo BiH se tom namirnicom opskrbljuje i iz Srbije, Turske, Egipta, Francuske... 

Za razliku od češnjaka koji dolazi iz stotinama kilometara udaljene Kine, med na policama trgovina u BiH uglavnom je iz zemalja regije. 

Tako se najveće količine meda u BiH uvezu iz Srbije, Hrvatske i Makedonije. Manje količine meda u BiH stižu s Novog Zelanda. Meso i mesne prerađevine u BiH uglavnom stižu iz Nizozemske, Poljske, Italije, Njemačke, Austrije, Hrvatske, Srbije, Belgije, Slovenije, ali i iz Makedonije, Brazila, Češke... 

U godini dana ukupno se u Bosnu i Hercegovinu uvezu 54,334.302 kilograma mesa i mesnih prerađevina, i to u vrijednosti od 248,230.243 konvertibilne marke.

Komentari na tekst (2)
Objavljeno:
Nezaposleni u BiH... Na dan 31.01.2018. u Bosni i Hercegovini je bilo 475.541 osoba na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja u Bosni i Hercegovini. U odnosu na prethodni mjesec broj nezaposlenih osoba je veći za 457 osoba ili 0,10%. Od ukupnog broja osoba koje traže zaposlenje, 257.237ili 54,09% su žene, podaci su Agencije za rad i zapošljavanje BiH. A Mi hrane nemamo kako je to moguće , kako je moguće da ogroman novac dajemo za uvoz hrane tamo nekim svjetskim veletrgovcima čak i za ono što svaki početnik zna da proizvede pasulj luk,krompir,salatu,mrkvu paradajz papriku. Šta nam rade Vlade silne, Ministarstva Rada i Poljoprivrede ,Trgovine ? Po svemu sudeći igraju se gluvih telefona ili su slijepi kod očiju . Gradovi gladni. Kupi im bilo šta, daj što jeftinije i što lošije napuni stomake smećem a onda napuni bolnice pacijentima i apoteke kupcima. Što da ne razvijamo medicinske grane i farmaceutsku idustriju svjetskih moćnika. A naša mladost i snaga buduća polako odlazi da robuje i rade ono što isti svjetski veletrgovaci i mešetari ne žele da rade prljave poslove koji su njima ispod "nivoa".. Zar su zaisata gluvi,glupi i slijepi svi oni koji mohu napraviti zaokret i pokrenuti točak u pravom smjeru. ČINI MI SE DA SAMO BESKRAJNO SEBIČNI I KRAJNJE DRSKI I BEZOBRAZNO BEZOBZIRNI PREMA ONOM ŠTO JE SVETINJA SVAKOM NARODU. ČEMU DRŽAVA ČEMU SVA PRIČA I HALABUKA AKO NAROD TE DRŽAVE NESTAJE , U KRAJNJEM BEZNAĐU ODLAZI BILO KUD SAMO DALJE OD MATICE SVOJE OD DOMOVINE SVOJE, OD MAJKE , PORODICE. DATE NOVCE ZA UVOZ HRANE USMJERITE, VI SLIJEPCI U POLJOPRIVREDU I SVAKOM ONOM KO HOĆE I ŽELI DA RADI OSLOBODITE GA NAMETA I POREZA, DAJTE MU ŠANSU DA RADI OVDJE I DOSTOJANSTVENO DA ŽIVI SA SVOJOM PORODICOM OD SVOG RADA I USPOSTAVIĆETE BALANS ZAPOSLIĆETE NEZAPOSLENE ,JEŠĆETE DOMAĆU HRANU ,HRANICE VAS VAŠI SINOVI A NE KINEZI,ALBANCI ,UKRAJINCI.
Objavljeno:
Zemljoradniku,proizvođaču hrane.hranitelju naroda , treba vratiti dostojanstvo i poštovanje koje je odavno izgubio. Njegov rad treba vrednovati i maksimalono mu pomoći da stvara ,sije sadi i proizvodi.puno je onih koji brinu o svim mogućim pravimm mnogih marginalnih grupa i bar deklarativno kažu da ih podržavaju. Ali seljak hranitelj je najmarginalizovanija populacija kod nas.Zato nema mjesta čuđenju što nas hrani Kinez, Albanac ,Ukrajinac .VRATITE DOSTOJANSTVO ISPUCALIM DLANOVIMA SUNCEM OPALJENOM LICU, NAŠEM VJEKOVNOM HRANITELJU, ČOVJEKU, DOMAĆINU DA BI IMALI PRILIKUDA JEDETE NAŠU HRANU KOJU SMO ODUVJEK GAJILI OVDJE,
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.