Država ne želi da vi prestanete pušiti: Od kutije cigareta koja košta 5,20 KM, državi pripadaju čak 4,43 marke

cijene

Država ne želi da vi prestanete pušiti: Od kutije cigareta koja košta 5,20 KM, državi pripadaju čak 4,43 marke

Piše: Vecernji.ba

U odnosu na kupovnu moć, cigarete u BiH spadaju među najskuplje u EU. Ne zbog zdravlja, nego punjenja budžeta.

 Posljednje poskupljenje cigareta u Bosni i Hercegovini nagnat će mnoge riješiti se te ovisnosti. Stotine tisuća radnika u BiH rade za manje od 600 maraka, a mnogi od njih sada za kutiju cigareta daju više od 5 KM.

 

Ako konzumiraju kutiju cigareta dnevno, to znači kako najmanje četvrtinu plaće daju za duhanske proizvode. Ali zato država zarađuje bolje nego ikada. Prema podacima koje smo dobili iz Uprave za neizravno oporezivanje, prošle godine je samo od duhana i duhanskih proizvoda država uprihodila 815 milijuna maraka. Rekordni prihod zabilježen je zahvaljujući povećanju trošarina, piše Večernji list BiH.

– Usporedbe radi, mi smo 2009. godine imali prihod od 450 milijuna maraka od duhana i duhanskih proizvoda. Tada se krenulo s uvođenjem trošarina, a nakon osam godina taj iznos je gotovo udvostručen – rekli su za Večernji list iz UNO-a BiH.

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.