Čović: Ponosan sam na ono što sam uradio od 92' do 95'... Nije bitno da li imamo tri, četiri ili pet entiteta...

intervju

Čović: Ponosan sam na ono što sam uradio od 92' do 95'... Nije bitno da li imamo tri, četiri ili pet entiteta...

Piše: N1

Pomalo je besmisleno reći da neko koketira sa nekim entitetom. Tražimo najbolje rješenje za BiH. Jedno od rješenja je da bi se osigurala jednakopravnost hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda u BiH je organizirati drugačije BiH jer ovako sigurno ne funkcionira

 Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) Dragan Čović je gostujući u emisiji N1 komentarisao aktuelne teme i događaje.

Britanski lordovi su u izvještaju o BiH kazali da "Dragan Čović koketira sa trećim entitetom u BiH". Je li Vam zasmetalo to što ste jedini pomenuti u ovom izvještaju?

"Ne, ovisi u kom kontekstu je pomenut netko. Ja osobno mislim da ono što radim u posljednje vrijeme u politici u BiH, u ovom trenutku kao predsjedavajući, a i kao političar hrvatskog naroda , u ime stranke koju predstavljam, to radim na najbolji mogući način, čineći sve da Bosna i Hercegovina bude moderna europska država s jedne strane, a s druge strane da zaštitimo poziciju hrvatskog naroda, ne samo hrvatskog naroda, jer to je pretpostavka da BiH normalno funkcionira"..

Jeste li za treći entitet u BiH?

 

"Pa.. ne znam. Pomalo je besmisleno reći da neko koketira sa nekim entitetom. Tražimo najbolje rješenje za BiH. Jedno od rješenja je da bi se osigurala jednakopravnost hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda u BiH je organizirati drugačije BiH jer ovako sigurno ne funkcionira osobito u području Federacije BiH. Na tom planu radimo već desetak godina, da podsjetim na Prudski proces i dogovore i sve što se radilo. Tragamo za rješenjima. Hoće li biti tri, četiri ili pet tih entiteta kojima možemo osigurati apsolutnu jednakopravnost tri naroda, jednostavno da konstitutivni narod bude adekvatno legitimno zastupljen, a sa druge strane da imamo funkcionalnu i moderno organizovanu BiH je drugo pitanje". 

 

 Ostatak teksta i kompletan intervju pogledajte OVDJE.

Komentari na tekst (3)
Objavljeno:
Pa naravno da ovaj balvan može biti samo ponosan..čega se pametan stidi..
Objavljeno:
Pa kako ne bi bio ponosan, namirio cijelu rodbinu i sebe uz minimalno rada i odgovornosti. Narod se iseljava i gladuje, a tebi nikad bolje. Doduše bilo je i u onom sistemu. Vazda dobro. A vjernik nisi da se bojiš plaćanja na drugom svijetu. Tako da, bivši moj Veležovac, samo opleti i budi ponosan i dalje.
Objavljeno:
Ma krasno , ti ponosan , a na šta ; na neviđeni teror prema drugima koji nisu bili Hrvati , a što je Haški sud okarakterisao kao UZP i dodijelio zločincima višedecenijskew robije... na neviđenu pljačku , čije posljedice i danas osjetimo svi u Hercegovini... na neviđeni demografski disbalans , pogotovo u mjestima gde kradeZeee več 25 godina vlada... na neviđeno -enormno bogačenje šačice porodica odanih stožerniku... na ublehe i samo ublehe koje več godinama prosipaš, a nigdje s mesta... na ......
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.