Što se događa s vašim tijelom osam sati (ali i 15 godina) nakon prestanka pušenja

pušenje

Što se događa s vašim tijelom osam sati (ali i 15 godina) nakon prestanka pušenja

Piše: Buka

NIJE lako prestati pušiti, no nije ni nemoguće.

 Prestanak pušenja sa sobom nosi brojne zdravstvene, ali i financijske prednosti, no najvažnije je uspjeti izdržati onaj početni period, koji je ujedno i najteži.

 

Independent je složio listu stvari koje se događaju s vašim organizmom samo nekoliko minuta, ali i nekoliko godina nakon što prestanete pušiti. Možda vas upravo ona potakne da se i vi pokušate ostaviti te štetne navike.

 

20 minuta

 

Već nakon 20 minuta od prestanka pušenja vaš puls se smiruje.

 

Osam sati

 

Razina nikotina i ugljičnog monoksida u krvi smanjuje se za više od pola. Razina kisika vraća se u normalu. Osjećat ćete potrebu zapaliti i počet ćete razmišljati o odustajanju od prestanka pušenja.

 

24 sata

 

Postat ćete tjeskobni i razina stresa doći će do maksimuma.

 

48 sati

 

Tijelo se u potpunosti čisti od ugljičnog monoksida, a pluća se počinju pročišćavati od sluzi i ostataka. Nikotina više nema, a vaša osjetila okusa i mirisa se poboljšavaju.

 

72 sata

 

Lakše dišete, a količina energije se povećava.

 

Dva do dvanaest tjedana

 

Cirkulacija vam je sad već bolja. Iza vas je sad ono najgore nakon odvikavanja, no povremeno ćete vjerojatno kašljati zbog pročišćavanja pluća.

 

3-9 mjeseci

 

Manje kašljete. Funkcije pluća poboljšavaju se za do deset posto.

 

Godina dana

 

Rizik od polovice bolesti kod vas je sad upola manji nego kod pušača.

 

Deset godina

 

Rizik od raka pluća kod vas je sad upola manji nego kod pušača.

 

15 godina

 

Rizik od srčanog udara pada na istu razinu kao i kod nepušača.

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.