Upozorenje Evropske komisije: Bande iz BiH haraju Evropom!

Upozorenje

Upozorenje Evropske komisije: Bande iz BiH haraju Evropom!

Piše: Srna

Bande i pripadnici organizovanih kriminalnih grupa iz BiH haraju Evropskom unijom, upozorila je Evropska komisija.

 “Organizovane kriminalne grupe iz BiH uključene su u pljačke stanova i privatnih kuća, nasilne provale i teške prevare, kao i trgovinu bijelim robljem. Oni se ističu i u poslovima narkošverca”, navodi se u izvještaju, koji će razmatrati i Evropski parlament.

 

U dokumentu se upozorava i da je BiH destinacija za vozila ukradena na području EU, piše “Dnevni avaz”.

 

“Ostaci velikih količina oružja po stokovima u BiH predstavljaju rizik jer se mogu koristiti za šverc ubojitih materija”, navodi se u izvještaju.

 

Evropska komisija naglašava važnost saradnje vlasti BiH i evropskih institucija, posebno Evropola. “Moraju se ubrzati aktivnosti na rješavanju problema trgovine bijelim robljem”, istaknuto je u izvještaju.

 

Ova tematika razmatrana je u kontekstu stanja bezviznog režima koji EU ima s zemljama zapadnog Balkana i istočnog susjedstva, poput Ukrajine, ali se on u izvještaju ne dovodi u pitanje kada je riječ o BiH, ali se naglašava potreba da se proces kontrole ulazaka i izlazaka iz BiH mora poboljšavati.

 

U izvještaju su mnogo lošije prošle Albanija koja je problematična zbog šverca migranata i droge, Moldavija zbog pranja novca i korupcije, kao i Ukrajina.

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.