Ivanka i ja "nekakva" porodica "bosanska": Ne želim da se religijski izjašnjavam, moja vjerovanja su složena i drugačija

Pismo

Ivanka i ja "nekakva" porodica "bosanska": Ne želim da se religijski izjašnjavam, moja vjerovanja su složena i drugačija

Piše: Buka

Otvoreno pismo proslavljenog bh. umjetnika Safeta Zeca

 Jedan od najvećih bh. umjetnika, akademski slikar Safet Zec uputio je otvoreno pismo u kojem je građanima Bosne i Hercegovine čestitao Novu godinu, uz žaljenje zbog današnje situacije u zemlji. 

Osvrnuo se i na aktuelne događaje, kao što je proslava neustavnog dana RS u Banjoj Luci.

Zec svoje pismo počinje sjećajući se božićne čestitke tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Stjepana Kljuića upućene 24. decembra 1991., u kojoj taj praznik čestita Hrvatima i Hrvaticama.

- Bila je to, već, jedna od onih nerazumljivih, smišljenih, ali opasnih novotarija nastalog višestranačja, novog nacionalnog i religijskog ostrašćenja, koje je trebalo prihvatiti i na koje se trebalo naviknuti. Mi, Ivanka i Safet, „nekakva“ porodica „bosanska“, a preko Ivankinog oca makedonskog katolika već smo gajili male, lijepe običaje skromnoga obilježavanja tog vjerskog praznika, pa nam je time još više zasmetalo to rogobatno tendenciozno čestitanje samo Hrvaticama i Hrvatima - naveo je Zec.

On ističe kako su „napravljena tri naroda koja ne mogu i ne trebaju da žive zajedno", postojeće tri religije postale su „nacionalne odrednice“, s tri jezika, tri historije, tri kulture...

- Nas, mene i Ivanku, s bosanskim pasošima izdvajat će iz kolona na graničnim prijelazima, dok će naše komšije s putovnicama nesmetano prolaziti. Tako će, što je još čudnije, bosanski katolik ili Hrvat iz, recimo, nekih Jebanovaca, imati pravo da razmišlja i bira ko će biti i koga će izabrati i ko će ga predstavljati u susjednoj zemlji Hrvatskoj i njenim upravljačkim tijelima, dočim mi u svojoj zemlji Bosni i Hercegovini nemamo pravo da biramo katolike ili Hrvate, pravoslavnog ili Srbina iliti one Bošnjake koje smatramo pametnijima, stručnijima - piše Zec.

Dalje navodi kako više ne postoji mogućnost da se izjasni kao Bosanac, već mora biti neopredijeljen.

- Ne želim da se religijski izjašnjavam, jeste da sam rođen od oca i majke muslimana, odrastao u tom okruženju i atmosferi. Želim da su moja vjerovanja moja intima. Moja vjera i vjerovanja su složena i drugačija, bogatija. Klanjam se (pred veličanstvenošću, snazi i nepredvidljivosti prirode, i našoj nemoći i prolaznosti nad njom), ali ne želim niti je pravedno da me u mojoj bosanskoj zemlji, kao Bosanca, nazivaju i imenuju kao ostali. To je zaista nepodnošljivo i ponižavajuće - navodi naš proslavljeni umjetnik.

 

Tročlana karikatura

Osvrnuo se i na tročlano Predsjedništvo BiH.

- Stid me je i smiješno je gledati i slušati tri moja predsjednika, u čemu smo, opet, jedinstveni. Pa zar ne mogu da se dogovore, civilizovano, da predsjedavaju samo jedan, određen period, na godinu i da se mijenjaju, ako tako mora, te da se tako manje brukamo i manje trošimo. Još kada pomislim da ih „boli dupe“, što ono kažu, za ovu zemlju, da su im glave okrenute i da im srca kucaju za Zagrebom i Beogradom, ruke na srce meću uz njihove himne, ljube njihove zastave - naveo je Zec.

Poznati slikar osvrnuo se i na aktuelna zbivanja u manjem entitetu.

- Ja bih se stidio tvorevine Republike Srpske i ne bih slavio datum njenog postanka, pognuo bih glavu zbog svega na koji način je ostvarena: ljudstvom, oružjem, logistikom, rukovođenjem susjedne nam zemlje i međunarodnom ironijom - napisao je Zec.

Boli me to što nosim veliku krivicu 

- Boli me to što nosim, zajedno s mojom i još nekolikim generacijama, veliku krivicu jer smo olako predali već dobro izgrađenu i uređenu Zemlju u ruke primitivnih, ostrašćenih nacionalista, koji će nas uvesti u užasne godine rata i srušiti i uništiti sve do tada postignuto, a toga nije bilo malo, i rasparčati ono što su umni ljudi vizionari sanjali, spajali i spojili u ovom jedinstvenom prostoru na planeti, gdje se, kao nigdje, toliko toga srelo, združilo, jedinstvena legura od naroda, religija, kultura, civilizacija, fizički i geografski prostor planina, jezera, ravnica, šuma, bogatstva, za sve da ima i da pretekne - napisao je Zec.

 

Komentari na tekst (6)
Objavljeno:
Saglasan stari Druže! Prirodda je, poodavno već i moja jedina "religija" !
Objavljeno:
Dragi moj Safete,skolski kolega s Bistrika.Divno si ovo napisao i potpuno se s tobom slazem. Vecina normalnih ljudi,nase generacije se zapotkuje o nasem zivotu.Pa zar u Sarajevu, gdje smo proveli vecinu zivotu nisu oduvijek zivjelo razne nacije i razne vjere i zar nije Sarajevo proglasavano evropskim Jerusalem u pozitivnom smislu,pa zar nismo zivjeli u mahalama,zajednicki obiljezavali razne praznike i postujici sve koji su bili manjina,ili je to bio san.Vecina danasnjih politickih i vjerskih vodja okrece jednu avliju protiv druge.Naravno ovo pojedinca i njegov san ne moze promijeniti,ali grozan je osjecaj kad zivis u jednoj zemlji gdje se sve izviteperilo i izokrenulo,ali na zalost s nasim odlaskom ove nove generacije ce pomisliti da je u Bosni uvijek bila mrznja i netolerancija,a mi smo svjedoci da je to izmisljena laz i treba o tome pricati
Objavljeno:
Nije nista prepusteno slucaju postovani gos.Zec Safete.Pisali ste otvoreno pismo za i u BIH.Mislim da se 13-15 % osvrnulo i ukljucilo svoje mozgove da shvati sta kaze ovaj umjetnik.Ostali moraju u granape,gradevine i ostale "privatne" ....radove obavljati zbog prezivljavanja pa i ne znaju da ima ikakakav Zec Safet,a kamoli politika ovakva kakva je!!?
Objavljeno:
Svijest jednog prosjecnog zitelja RSa, pravoslavca, dabome, ne prati ovakve tendencije. Pravoslavci su ponosni pa cinjenicu da su fiziciki ocistili teritoriju danasnje RS, ne analizirajuci stravicne cinjenice koje su temelj njenog postojanja, naprotiv, glorifikacija zlocina i zlocinaca napravila je od danasnjeg mladog covjeka primiticnu zadojenu kretencinu koja se uopste ne pita kako se rijesiti mrznej, nego gdje optici iz BiH i naravno, ponijeti istu tu kolicinu mrznje sa sobom, sve cestitke glasacima.
Objavljeno:
Bravo Safete svaka cast ... a sta drugo i ocekivati... "Klanjam se (pred veličanstvenošću, snazi i nepredvidljivosti prirode, i našoj nemoći i prolaznosti nad njom)"
Objavljeno:
Analiza je tačna ali nekako nema rešenja. Mogućnost su nam dvije: Nazad ili naprijed. Ja dam za minulu situaciju, akp je ikako moguće. Tada smo se svi (valjda samo oni koje sam ka poznavao) ponosili našom zemljom. Ako ne može, onda moramo naprijed. Ako nastavimo da kukamo preostaje nam samo dalje na ovom sporednom kolosijeku u nepovrat.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.