POLITIČKI HAOS U SIROMAŠNOJ ZEMLJI: Pred nama politička kriza kakva se ne pamti, a oni se takmiče ko je veći "Komšić"!

Politika

POLITIČKI HAOS U SIROMAŠNOJ ZEMLJI: Pred nama politička kriza kakva se ne pamti, a oni se takmiče ko je veći "Komšić"!

Piše: Elvir Padalović

Kod nas prolaze samo filmovi u kojem glavnu ulogu imaju Bošnjaci, Srbi, Hrvati...ili Željko Komšić.

Kada je svojevremeno Vladimir Šeks, hrvatska inačica Crnog Guje, u svojoj reakciji na izbor Baraka Obame za predsjednika SAD-a ironično prokomentarisao kako će jednom valjda doći red i na Srbina da postane predsjednik Hrvatske, u Republici Srpskoj se podigla velika prašina i ta izjava je osuđena kao čisti rasizam.

Prije nekoliko godina analizirali smo političke odnose u Republici Srpskoj ustvrdivši kako ovdje ne postoji niti teoretska šansa da stanovnici ovog entiteta izaberu Bošnjaka ili Hrvata na funkciju Predsjednika Republike Srpske. Stanovnici Republike Srpske su većinski Srbi, a oni ne žele birati nekog drugog na ovu funkciju do Svog. Osim ukoliko neka od stranaka ne kandiduje nekog "onog drugog ili trećeg" i ne uloži sve svoje napore da on postane Predsjednik RS. Svakako da je ovo u domenu teške fantazije.

Dakle ovdje je jedino legitimno kada jedan narod izabere predstavnika iz reda tog svog naroda. Osim u slučaju Igora Radojičića, koji je kao Crnogorac postao gradonačelnik Banjaluke. Ali to je neki drugi slučaj.

Međutim, šta se dogodi kada se to (nepisano) pravilo prekrši, odnosno kada predstavnici „onih drugih“ izaberu Vašeg (legitimnog) predstavnika? Šta se dogodi kada se glasa „građanski“  u uslovima kada se jedino Nacionalno vrednuje?

U tom slučaju, predstavnike „našeg“ naroda koje izaberu „oni drugi“ u BiH obično prozovemo nelegitimnim. Tako se dogodilo u slučaju Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH dva puta i u slučaju Emila Vlajkija za potpredsjednika RS jednom. Zahvaljujući izbornom zakonu, njih dvojicu izabrali su upravo „oni drugi“.

Jesu li time oni manje kvalitetni za funkcije koje trebaju obnašati? Ne mora da znači, međutim postoji nešto drugo. Političari koje izabere "neko drugi", prema nepisanom pravilu, nisu legitimni da predstavljaju narod za koji su se kandidovali.

Nacija ispred kvaliteta

Predizborni politički duhovi ponovo su se uzbudili u BiH nakon što je lider DF-a željko Komšić izjavio da će se kandidovati za člana Predsjedništva BiH na predstojećim opštim izborima u BiH.

Odgovarajući na pitanje novinarke planira li "uzeti Draganu Čoviću fotelju", sadašnjem članu Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Komšić je jasno odgovori kako će to uraditi.

"Svi me to pitaju. Kako sad stvari stoje, hoću. To je ono što vam mogu reći", kazao je lider DF-a te nastavio odgovarati na pitanje o njegovim očekivanjima: "Nikad se to ne zna do samog kraja. Ne treba se čovjek opuštati do samog kraja borbe, pa i političke borbe te misliti kako su stvari gotove. Nikad stvari nisu gotove. Ta vrsta utakmice igra se do zadnje sekunde." rekao je on.

Podsjećamo, Komšić je bio član Predsjedništva BiH u dva uzastopna mandata, od novembra 2006. do novembra 2014. godine.

Oba puta, Komšić je pobijedio zahvaljujući glasovima koje je dobio ne samo od Hrvata, već i od Bošnjaka ( možda i Srba u Federaciji BiH? ). Zahvaljujući tome, on je postao nelegitimni predstavnik Hrvata, a ipak član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Željko Komšić je po nacionalnosti Hrvat. Ali očigledno nedovoljan Hrvat.

Dragan Čović, aktuelni član Predsjedništva BiH i izgledni kandidat HDZ BiH za člana Predsjedništva BiH dobrano je uzrujan činjenicom, da bi mu u izbornoj pobjedi jedan "nedovoljno savršen Hrvat" mogao pomrsiti pobjedničku računicu.

"Ja mislim kako se u narednih godinu-dvije rješava sudbina BiH i sudbina hrvatskog naroda u BiH. Hrvatski narod je konstitutivan u BiH i ona je naša domovina te želimo da legitimni predstavnici predstavljaju svoj narod u BiH", istaknuo je Dragan Čović u govoru na obilježavanju 28. godišnjice osnivanja splitskog HDZ-a ove nedjelje.


A Dom naroda?


Hrvati insistiraju godinama na promjeni Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini  koje omogućava, kako tvrde "preglasavanje Hrvata i izborni inženjering na njihovu štetu". Slučaj Komšić trn im je u oku, ali i način izbora delegata u Domu naroda Federacije BiH, tijela koje ima presudnu ulogu pri izboru državnog Doma naroda, ali i pri uspostavi izvršne vlasti u FBiH.

Dom naroda kao gornji dom Federalnog parlamenta i jedino je tijelo u kojem jedan od tri nacionalna kluba može iskoristiti nacionalni veto i blokirati odluke štetne za vitalni nacionalni interes tog naroda. Drugim riječima, sve se vrti oko riječi "nacionalni", "vitalni" i "interes".

Podsjetimo, Dom naroda se sastoji od 17 hrvatskih, bošnjačkih i srpskih delegata, te sedam iz reda ostalih. Iz svakog kantona bira se po najmanje jedan delegat iz svakog od tri konstitutivna naroda. Pošto su Hrvati u pet kantona  manjina, onda su u slučaju hrvatskog naroda, na njihovim mjestima obično oni "manje podobni Hrvati" - oni koji se nalaze na listama bošnjačkih stranaka, ili oni koji su samo "na papiru" Hrvati.

Dodatno bi situaciju mogli zakomplikovati i izmjene odredbi Izbornog zakona BiH a koje je ustavni sud BiH proglasio neustavnim a koji se tiču načina izbora delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim odredbe Potpoglavlja B članka 10.12. stavak 2. Izbornog zakona BiH u kojem stoji: „Svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakom kantonu“ i odredbe Poglavlja 20 – Prelazne i završne odredbe članka 20.16.A stavak 2. tačka a-j, gdje se precizno određuje broj delegata svakog konstitutivnog naroda iz svake od deset kantona.

Ustavni sud BiH ocjenio kako spomenute odredbe izbornog zakona nisu u skladu s natkrovljujućim ustavnim principom konstitutivnosti naroda, jer konstitutivnim narodima ne omogućavaju izbor njihovih legitimnih predstavnika u Dom naroda, čime se krši i princip o jednakopravnosti naroda.

To je bilo moguće jer postojeći Izborni zakon nije omogućio da konstitutivni narodi budu proporcionalno predstavljeni, što najbolje ilustruje primjer da se iz Bosansko podrinjskog Kantona u kojoj prema popisu stanovništva živi 23 Hrvata birao jedan delegat u Hrvatski klub federalnog Doma naroda, kao i iz Posavskog kantona u kojem živi skoro 40.000 Hrvata.

S obzirom da se nije ušlo u izmjene izbornog zakona u BiH, a prema zahtjevu hrvatskog naroda, jer postoje odredbe zakona koji regulišu način izbora te konstituisanje Doma naroda FBiH, a samim tim i izvršnu vlast u Federaciji i u BiH, svi se boje nemogućnosti funkcionisanja državem, moguće krize, te zamrzavanjem stanja u kome niko neće biti zadovoljan.

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH izjavio je povodom ove situacije kako se cijela BiH može pretvoriti u "slučaj Mostar" gdje je posljednji put birana lokalna vlast 2008. godine, a zbog nemogućnosti dogovora hrvatskih i bošnjačkih stranaka u vezi sa načinom biranja.

Stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora posebno su nezadovoljne stanjem u BiH nakon Komšićeve najave da će se ponovo kandidovati za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.


Najnovija apelacija

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto dostavila je Ustavnom sudu BiH novu apelaciju kojom je osporila odredbe Ustava Federacije BiH koje utvrđuju da se iz svakog kantona bira po jedan izaslanik iz svakoga naroda.

To je identično ranijoj odluci Ustavnog suda u apelaciji Bože Ljubića kojom je potvrđeno kako je na taj način ranije bilo moguće da Bošnjaci nadglasavaju Hrvate.blokade države
 

SDP BiH ovu apelaciju smatra scenarijem blokade države.


Ističu da je ovim potezom HDZ BiH otvorio mogućnost da se pred Ustavnim sudom BiH osporavaju razne odredbe Ustava FBiH, ali i Ustava RS pa čak i pojedini aneksi samog Dejtonskog sporazuma.

"Svi u BiH moraju biti svjesni posljedica do kojih ovo može dovesti. Jasno je kako HDZ i na ovaj način pravi alibi za svoj scenario blokade države, kada im se ne svide izborni rezultati u oktobru 2018. godine i nastojanje da se uruši demokratski poredak. Krajnje je vrijeme, stoga, da prestane blokada Parlamenta FBiH, te sazove i održi vanredna sjednica na kojoj bi se razmatrao prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, koji su zajednički predložili SDP i DF", saopštio je predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić.Federacija BiH u krizi do izbora?


A da je situacija u zemlji i više nego alarmantna pokazuje nemogućnost usvajanja budžeta u Federaciji BiH, a Hrvatski narodni sabor neće se protiviti ako predsjednik Federacije Bih Marinko Čavara osluči raspustiti Parlament FBiH, a što bi moglo dovesti do institucionalne krize sve do izbora u oktobru, jer u Bih ne postoje vanredni parlamentarni izbori.  

U HNS-u smatraju da Čavara sam treba donijeti odluku o raspuštanju Parlamenta Federacije BiH ukoliko to želi, odnosno ukoliko smatra da će na taj način biti odblokirani procesi, prenosi danas Klix.ba


Srbi bez interesa, Bošnjaci smatraju da se ide na treći entitet!

Republika Srpska tradicinalno je nezainteresovana za događanja u vezi sa Željkom Komšićem a posebno za odnose između Hrvata i Bošnjaka u federaciji BiH.

Bošnjačke političke stranke smatraju da hrvatski prijedlog ide u pravcu produbljivanja nacionalnih podjela i diskriminacije u zemlji te da se njime na mala vrata uvodi „treći entitet“Zavrzlame i izbori

Teško je zdravorazumski obuhvatiti sve zaškoljice nakaradno postavljenog političkog sistema u BiH a koji bi trebao zadovoljiti sve kriterijume izbornog procesa, pritom računajući na etničku zastupljenost te legitimnost i legalnost izabranih predstavnika.Praksa najbolje pokazuje d aje to skoro pa nemoguće.

Ako ovako posmatramo izborni zakon, te aktivno i pasivno pravo da neko bude biran i da bira, stvarna konstitutivnost naroda u BiH ne postoji. To je, na kraju krajeva, potvrdila i presuda Suda u Štrazburu po predmetu Finci - Sejdić. Jedan dio građana se ne može kandidovati na funkcije Predsjedništva BiH jer nisu iz reda jednog od tri naroda kojima Ustav daje to pravo.

Na presudu Sejdić-Finci dana se gleda kao na film u kojem glume samo sporedni glumci. Jer kod nas prolaze samo filmovi u kojem glavnu ulogu imaju Bošnjaci, Srbi, Hrvati...ili Željko Komšić.

Komentari na tekst (22)
Objavljeno:
ja predlazem,kako nebi doslo do krize u bih,da ZELJKO KOMSIC PREDJE U STRANKU HDZ i tako spasi izbore.
Objavljeno:
Odavno je poznato da BiH postoji samo da bi političari mogli da kradu.Republika Srpska iz tog cirkusa iz te ludačke košulje zvane BiH treba što prije da se izvuče.Time če najbolje pomoći i Federaciji da se okrene sebi,svojim problemima i nađe svoj smisao postojanja ili se raspadne.
Objavljeno:
JADNIK Gordanče NAŠE nedoraslo.....Baš mi GA je ŽAO....Pa da je makar jedan od JADNIKA Viktora Igoa....
Objavljeno:
Nepismeni gordane u početku je u HVO-u bilo 60% Bošnjaka ( i opet su se zvali HVO,a istovremeno Armija biH koja je u svojim redovima imala u neko verijeme vojnike svih nacionalista cijelo vrijeme je nazivana "Muslimanskom vojskom" koji su 1993. godine zbog pogubne politike krivoustog Tuđmana razoružani i udružili se sa četnicima.Tako je jedan moj prijatelj (sada već rahmetli) koji je bio jedan od najvećih stručnjaka za telekomunikacije bio u tom HVO-u i onda razoružan i poslan na Heliodrom / zajedno sa ostalim Bošnjacimai Srbima.Drugi moj prijatelj koji je bio na položajima kod Gradačca 1993. baš na dan kada su se krivousti Tuđman i Alija izetbegović trebali sastati u vezi dogovora zajedničke borbe protiv velikosrpskog agresora i domaćih kvislinga gleda kako iz rovova izlaze vojnici HVO-a a ulaze vojnici tkz srpske (mrske) republike....Tako je HVO branio Bosnu...Sjećam se jedne izjave Sefera Halilovića kada je rekao da od 1600 pripadnika HVO-a u Sarajevu samo njih 60 učestvuje u borbama....Maloumni Gordane ne radi se ni o kakvoj "mržnji" prema Hrvatima nego samo iznosim činjenice kako je HVO branio Bosnu ( praljak,Prlić,Kordić,Petković i ostali sljedbenici Tuđmanove politike) i u tom smislu kažem volio bih da su se Bošnjaci upravo zbog MKarađorđeva i dogovora Milošević Tuđman dogovorili sa Miloševićem i danas ne bi bilo hrvatske ni tvojih GLUPOSTI koje iznosiš ovde na ovom portalu....Politika hrvatske je i danas neiskrena i poguban za Bosnu i upravo danas Kolindica treba da doživi HLADAN prijem prilikom posjete Bosni a naročito od srebreničkih majki....Konačno danas bi kolindica trebala da donese DOKAZE o 10.000 terorista u Bosni a pošto to nije tačno da se DUBOKO IZVINI za tu svoju IZMIŠLJOTINU...Znamo mi zašto je to ona IZMISLILA...Kolindica je to izgovorila kako bi otherala potencijalne INVESTITORE u Bosnu kako bi oni ulagali u Hrvatsku....To je politika sadašnje,prošle i izgleda buduće politike neprijateljske politike Hrvatske (i Srbije) prema Bosni....Prama tome poruka Hrvatskoj i Srbiji : Dalje ŠAPE od bosne i uvedite sebi KONSTITUTIVNOST pa se sa njom ZABAVLJAJTE DO MILE VOLJE naroda a mi ćemo tu NERAZUMNU KONSTRUKCIJU ukinuti u Bosni....mALOUMNI gORDANE TREBA DA ustaneš ( ne da budeš ustaša) kada spomeneš IME Berlin jer možeš imati problemom sa oštroumnom Angelomn Merkel....Još samo da podsjetim izjavu Alijwe izetbegovića ( o kome nemam baš najbolje mišljenje) koji je rekao da nije bilo HVO-a rat u bosni ne bi trajao ni godinu dana što je sasvim tačno...
Objavljeno:
Gordane ti govoris o necemu,a nema nikakve veze sa ovom temom..Hoces da dokazes da su Filipovic i Alija srbi?To su sigurno naucio od krivoustog koji je rekao da Bosnjaci nisu nikakva nacija.To se zove mrznja ako hoces da znas i to ona podla.Za Aliju nisam ni ja bas ali kad se kaze Tunjo njemu se treba pokloniti do poda.Taj zna o svakoj BiH familiji porijeklo i odakle dolazi,pa cak sigurno i o tvojoj.Ti govoris o izbjeglicama u HR,a neces da kazes koliko se borilo Bosnjaka u HVO u HV sve do Bobanove i Suskove ustaske politike.Ti kazes ko se je ulizivao u BG,a zaboravljas ko je bio u FK Partizanu i Milosevicu se uvlacio u guzicu da bi povukao srbe iz HR.Zato kazem da je bogdom Tunjo to uradio nebi krivousti mogao da se uvlaci u supak vozdu iz BG,nego bi mozda Bosna prosla kao i Crna Gora.Ali zato biste vi imali RSK-mornaricu...
Objavljeno:
Filipović-i, Alij(e)a i mnogi koji su ne tako davno, i to i sami znaju, bili srbi po rođenju i vjeri, a i tako se izjašnjavali nisu niti slutili što će ih stići. Tunjo je u ime muslimana išao u Beograd i poklonio se Slobodanu, Alija je prizivao Beograd pa je čak kada je napadnuto Ravno (BiH) izjavio, nije to naš rat, muslimani su klicali titovoj armiji sve dok vrag nije odnio šalu i kada su vidjeli da u "novoj jugoslaviji" za njih neće biti mjesta, odnosno, da će biti u njoj "moderno roblje". Hrvati su znali što se sprema i što ih očekuje, nisu išli Slobodanu na poklon, nisu čekali kao ovce vuka, nisu htjeli živjeti u ropstvu. wolf , dvorska luda Berlin i mnogi koji kažete da ste se trebali udružiti sa JNA-srpskom vojskom protiv Hrvata zrcale bijedu i zlo koje je u njima a to zlo ima naziv, MRŽNJA. Kako objasniti ljubav prema Prijedorima, Srebrenicama i inima a mržnju prema Hrvatskoj i hrvatima koji su u svoje hotele diljem Dalmacije primili stotine tisuća muslimanske nejači i žena, koji su u svojim bolnicama liječili preko 10 000 ranjenika ARBiH, preko koje je došlo svo oružje za muslimane, svi konvoji pomoći i sl. No, to nek ide na dušu tih mrzitelja, među kojima nisu ljudi kao uvaženi Eliot Nes i njemu slični, na žalost nema takvih skoro pa nimalo, ja također nisam među njima. PS. ova naša prelijepa domovina ima šansu, ima budućnost, u njoj živimo stoljećima jedni sa drugima, a hoćemo li uspjeti ovisi samo i isključivo od nas samih, složna braća kuću grade. Jesmo li složni? Nismo.Jesmo li jednaki u pravima i obvezama?Nismo. Je li naša domovina svima majka a nekima maćeha? Jeste. Štiti li stariji i jači brat manjeg i nejačeg ili mu udara čvoke? i...
Objavljeno:
DODIKOV STRATEG U PANICI: "Primjenom "DEJTONA 2" nestaće Republika Srpska, već do oktobra..." "U BiH je to rađeno revizijom Dejtona preko OHR i Ustavnog suda BiH. Ta politika jeste blokirana iznutra otporom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a spolja povratkom Putinove diplomatije na Balkan, ali ne i promijenjena", rekao je Kecmanović. • Politika • 14. Jan. 2018 14. Jan. 2018 • 9 Nenad Kecmanović, profesor Fakulteta političkih nauka i dugogodišnji strateg Milorada Dodika, izjavio je da na "Dejtonu dva" insistiraju Amerikanci i Bošnjaci - prvi da bi dominirali Balkanom, a drugi da bi stvorili islamsku BiH.On je rekao da to "nije apsolutno nerealno, jer je BiH sljedeća kota američke okupacije Balkana, a Srpska kamen spoticanja". Podsjetimo, inicijativu o novom sporazumu nedavno je “podgrijao” američki kongresmen Michael R. Turner, koji je uputio pismo državnom sekretaru SAD Rexu Tillersonu u kome je zatražio potpisivanje “Dejtona dva”. – Ugrožen je mir na Balkanu… Znam da je budućnost BiH od suštinskog značaja ne samo za Balkan već i za cijelu Evroaziju. Samo putem američkog liderstva, Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali mogu živjeti zajedno u miru – stoji u pismu Michaela R. Turnera, koji je bio gradonačelnik Dejtona u vrijeme kada je u tom gradu potpisan mirovni sporazum prije 23 godine. Kecmanović je ubijeđen da bi bilo kakav novi dokument koji bi promijenio strukturu BiH bio na štetu Republike Srpske. "Dejton dva nije ideje od juče. Sutradan, po potpisivanju Dejtonskog sporazuma, /američki diplomata/ Richard Holbrooke je već govorio da je neophodan novi Dejton, Dejton plus, Dejton dva`..uz besmisleno obrazloženje: Dejton je donio mir, ali ne i političko rješenje", rekao je Kecmanović za "Večernje novosti". On je naglasio da je, naprotiv, mir i uspostavljen zato što je pronađeno političko rješenje prihvatljivo za sve tri zaraćene strane, što nije uspjelo sa rješenjima koje su nudili Cutiliero, Vance, Owen i Stoltenberg. Prema Kecmanovićevim riječima, presedani, dvostruki standardi, pritisci, ucjene, sankcije i bombardovanja bili su spoljna politika SAD od pada Berlinskog zida. "U BiH je to rađeno revizijom Dejtona preko OHR i Ustavnog suda BiH. Ta politika jeste blokirana iznutra otporom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a spolja povratkom Putinove diplomatije na Balkan, ali ne i promijenjena", rekao je Kecmanović. Na pitanje šta bi eventualno novi dokument značio za Republiku Srpsku i da li bi ugrozio njen opstanak, čega se Srbi najviše pribojavaju, Kecmanović je ocijenio da bi "značio završnu fazu za Republiku Srpsku, ako bi bio realan". "Dodik i Čović su rekli da `ne dolazi u obzir`, Lajčak da `niko u EU i ne pomišlja na Dejton dva`, čak i Serwer kaže da `SAD imaju preča posla`. Međutim, od kada je Crna Gora u NATO, a BЈRM na ulazu, BiH je sljedeća kota američke okupacije Balkana, a Srpska kamen spoticanja", rekao je Kecmanović. On je zaključio da se "neposlušnoj Dodikovoj koaliciji smiješi na jesen novi mandat i da zato Michael R.Turner eksplicitno kaže da `sve treba završiti do oktobra 2018. godine`". Kecmanović smatra da je ovdje riječ o politici nesuđenog predsjednika SAD Hillary Clinton, koja je ostavila svoje pione u State departmentu. "Oni djeluju i mimo Rexa Tillersona, i mimo Trumpa, a po metodu `ako prođe - prođe`. Budu li uspješni u Banjaluci, kao Hoyt Yee u Skoplju, ni State department ni Bijela kuća neće ih zaustavljati. Budu li, pak, isprašeni kao `zamjenik pomoćnika` tokom posjete Beogradu, onda nikom ništa", kaže Kecmanović.
Objavljeno:
Kolindica treba da bude dočekana u Sarajevu prema ZASLUGAMA ( možda da gordan bude prisutan) a to znači da ne zaslužuje SRDAČAN nego HLADAN prijem.Mora se Kolindici staviti do znanja da je Bosna suverena i nezavisna država,da Hrvatska nije GARANT već POTPISNIK Daytonskog (ne)sporazuma,da hrvatska ne može govoriti GRADIĆEMO Pelješki most bez pitanja Bosne,kada Kolindica ili plenković kažu GRADIĆEMO Pelješki most mi iz Bosne ODMAH moramo odgovoriti NEĆETE GRADITI BEZ NAŠE SAGLASNOSTI.Kolindici treba reći da se ne PRTLJA stvari koje se tiču Bosne.Kolindici treba ponuditi da uvede KONSTITUTIVNOST bOŠNJAKA I SRBA u Hrvatskoj a istovremeno joj reći da ćemo mi u Bosni tu PODVALU UKINUTI i rado izvesti njoj u Hrvatsku i Vučku Srbiju pa neka se ONI malo zabavljaju sa tom smiješnom konstrukcijom KONSTITUTIVNOST...Kolindica nije DORASLA funkciji na kojoj se nalazi.....
Objavljeno:
Berlin dobro receno,sad i ja kad pogledam situaciju BiH bolje je bilo da smo JNA pustili da zavrse posao sa HR.Jer kako mi nismo onda je Tudjman to uradio sa Srbima zamjenom teritorija..Izetbegovic naivan i glup tako nasjesti...M.Filipovic je dobro rekao njemu nije to njegova prcija i bio je za dogovor sa Beogradom.Sad kad se pogleda mozda je trebalo tako uraditi.Samo Gordanu bi onda samo ostalo Medjugorje od Hrvatske.
Objavljeno:
I jos jedna stvar za Gordana:
@Gordan: "...no da im se ruše ustavom i prirodnim zakonima zajamčena prava..."
PRIRODNIM zakonima.
Gordane, zaista? Ali bas ZAISTA? P R I R O D N I M zakonima?!
Dakle ja mogu biti, sta ja znam, npr. katolik, vjernik, rodjen u BiH, kao i minimalno 50 generacija unazad u mojoj obitelj/porodici - ali se NE IZJASNJAVAM kao 'rvat - ali sam i dalje katolik - ne mogu biti kandidovan za predsjednistvo BiH ( i mnoge druge politicke funkcije.
Jer postoje P R I R O D N I (pored onih ustavnih) zakoni koji se ticu samo "konstitutivnih"....

ZAISTA?!
Objavljeno:
Samo da podsjetim čuvenog Gordana.Stjepan kljujić je dao slijedeću izjavu,citiram:Da je Alija Izetbegović pustio da tadašnja JNA mobilizira 300.000 Bošnjaka 1991. Hrvatska bi se branila kod Umaga"....Ja bih ovdje dodaio "i ne bi se odbranila" i ne bi na geografskoj karti nikada više postojala Hrvatska LIJEPA NAŠA"....Ist tako svi oni koji ne vole tita kao što je ustaša Zlatko Hasanbegović,sin čiji je otac bio doglavnik ustaše Paveliića, koji je bio jedan od inicijatora da se u zagrebu ukine Trg Maršala Tita (najzaslužnijeg što danas Hrvatska uopšte postoji,a taj će Trg kad-tad vratiti ime Maršala tita najvećeg političkog genija 20. vijeka)....Sada mi je prosto žao što Bošnjaci zbog ovakve gotovo konstantno neiskrene i pogubne politike Hrvatske prema Bosni (kao i 1993. kada su se slizali sa četnicima pa se JVO okrenuo protiv Armije BiH) nisu potpisali sporazum sa Miloševićem i tada Hrvatska danas ne bi postojala....Gordanče Ercegovački škutore trebalo bi to da znaš.....Ali mi u bosni ćemo znati izaći na kraj sa ovim domaćim izfdajnicima raznim Čovićima u Bosni i raznim Jolindicama i Plenkovićima....Pamet u glavu Gordane i tebi sličnima....
Objavljeno:
@Gordan:
"Eliot Nes, lijepo te pozdravljam u tvojoj domovini Norveškoj".
Gordane, ne mozes ti (ili bilo ko drugi), u moje ime, reci MENI, gdje je moja domovina - ili gdje nije.
To je absurdno. Totalno.
Drzavljanin sam BiH. Jedan kroz jedan.

@Gordan:
"Zadnji popis je kazao da svih ostalih i neopredjeljenih ima 0,07%!?!?"
Da Gordane. Bilo je vjerovatno i osoba koji su se izjasnili i kao Marsovci, - ali su i dalje drzavljani BiH.

@Gordan:
"No, htio ti priznati ili ne zbilja je nešto sasvim drugo."
Slazem se. Stvarnost/zbilja je ZAISTA nesto drugo - ona je ne nocna nego svakodnevna mora.

U Norveskoj se SVI koji imaju DRZAVLJANSTVO mogu kandidovati za bilo koju politicku poziciju.
U BiH se SVI koji imaju DRZAVLJANSTVO NE MOGU kandidovati za bilo koju politicku poziciju.
U BiH je de facto apartheid. I tebi je to u redu da TI (ili tzv. konstitutivni) imaju TA prava a JA nemam - a drzavljani smo BiH?
Da moje dijete MOZE nesto jer je "konstitutivno" - a tvoje NE MOZE, jer nije - to je Gordane VAN ZDRAVE PAMETI!!!
To je NACIZAM/FASIZAM!!!
Hajmo da okrenemo situaciju na drugu stranu - stavi se na moje mjesto.
Evo LJUDSKI te pitam - jel to u redu: da ti mozes, a ja ne mogu - jer se nisam "konstitutivno izjasnio?!
Dakle mogu biti najgori kriminalac, siledzija, sirovina - ali sam "konstitutivan" a ti si sve suprotno , nisi kriminalac, siledzija, sirovan - a ni "konstitutivan" - a JA mogu da se kandidujem - a TI ne mozes?!
""konstitutivnost" je KVALIFIKACIJA?!?!?!
Isto kao da bi rekao da je "boja ociju, kose" kvalifikacija!?!?!
Gordane to je ABSURD!!!!!
Nikad ti ne bi dozvolio da TI (ili bilo ko drugi u BiH) imas manja LJUDSKA prava od mene. TO bi bio ABSURD!!!
A razlika je izmedju mene i tebe - da ti ocito bi, jer htio ti da vidis zbilju/stvarnost - to upravo i radis.
A to nije ni hriscanski - a kamolji ljudski.

I da, sodoma i gomora je zbog ovakvih stvari ( i jos puno drugih) - u NASOJ domovini -> BiH.
Objavljeno:
504.000 maraka zaradio je Željko Komšić do sada 8godišnjom majorizacijom naroda svog oca. Naroda kojeg je ABIH poubijala i protjerala iz FBIH.170.000 njih. Da Armija BIH čiji je Željko Komšić nositlj ordena nije poubijala i protjerala tolike Hrvate, on danas ne bi bio deblji za preko pola milijuna maraka. Njegov politički uspon, direktno je proporcionalan sili Čuda Otpora. Sili Armije koja je protjerala njegov narod. Ukratko on je prvi predsjednik u povijesti, koji formalno predstavlja jedan narod, koji nikada ne bi mogao predstavljati da ga njegovi tirani, kojima je pripadao i Željko nisu uništavali. U tom smislu Komšić nad Hrvatima simbolički predstavlja nastavak tiranije. Nastavak zločina. Da je barem 8godišnjeg mandata Komšić progovorio o jednom jedinom zločinu Armije BIH nad narodom kojeg formalno predstavlja tiranija bi se lakše trpila. No ovaj lukrativni gad, pazio je da se ne zamjeri nalogodavcima.
Objavljeno:
Gordane sta ces tako je to u zivotu,neko ostane kraci..Hrvati su ostali kraci u ovom bosanskom loncu,samo ti se obracas krivoj adresi.Tudjman vas je zamijenio za RSK i potpisao ovakav izborni zakon.Uzeo je Srbima pravo na naciju u Hrvatskoj,ali zato je vas zajebao sto vas je strpao u FBIH.Sad mozete zavrsiti kao u Srbi u HR...
Objavljeno:
Eliot Nes, lijepo te pozdravljam u tvojoj domovini Norveškoj. Zadnji popis je kazao da svih ostalih i neopredjeljenih ima 0,07%?!?! O kome i o čemu ti pričaš? Doduše, moram priznati da te tvoji komentari svrstavaju u ovu mikroskopsku manjinu, vidljivo je da ti nisi zao, ne mrziš i da se istinski zalažeš za dobro. No, htio ti priznati ili ne zbilja je nešto sasvim drugo. Zbilja je da srbi imaju pola države očišćene od hrvata, da bošnjaci svim silama žele federacijom potpuno ovladati ne birajući sredstva, da u ime hrvata biraju i sl. da su hrvati ispravni, nisu, no da im se ruše ustavom i prirodnim zakonima zajamčena prava e to i ti vidiš no hoćeš li da se u tom smjeru izjasniš. Naravno da nećeš. Nego čuvaj ti svoju obitelj a naročito djecu u toj Norveškoj, gdje su ozakonjeni nastrani i protuprirodni zakoni, gdje se sodoma i gomora uvukla u sve pore društva. Jer nije sve u materijalnom, a ja bih rekao da je puno važnije i veće biti, nego imati. Lijepi pozdrav iz tvoje negdašnje domovine, najljepše zemlje na svijetu..
Objavljeno:
Potrebno je pod HITNO ukinuti termin KONSTITUTIVNOST u Bosni i izvesti ga u Srbiju i Hrvatsku Vučku i Kolindici pa neka se oni bave tom IZMIŠLJENOM KONSTRUKCIJOM koja je samo Bosni PODVALJENA kao jedna od mnogobrojnih podloga za PODJELE....
Objavljeno:
Uredniče,ponovo nema moga teksta pod imenom Berlin a vidim objavio si još jedan tekst čuvenog Gordančeta sijamskog blizanca ćiriličnog Divosa...Šta te muči u tom tekstu uredniče...
Objavljeno:
Meni je cudno kako Kolinda se zalaze da Hrvati u Bosni imaju ista prava,a u Hrvatskoj gdje Srba isto ima kao i Hrvata nemaju ni zastavu na opstini..Kolinde evo prijedlog,promjena izbornog zakona u bih a vi srbima sva prava kao nacije dadnete..
Objavljeno:
Gordane, nisam opredjeljen kao "pripadnik" ni jednog od tzv. torova BiH. niti me to etnicko sranje interesuje.
Ali sam drzavljanin BiH - jedan kroz jedan.
I gle cuda, kao takav, ne mogu da se npr. kandidujem na izbore za sta ja znam...clana predsjednistva. Jesi li upoznat za presudu Evropskog Suda (slucaj Sejdic-Finci)?
I to je tebi normalno?!?!
To ti je u redu da ti (ili takvi kao ti, tzv. "konstituvni") mozete da se kandidujete jer vi ste, sta, nesto iznad nas koji necemo da budemo u toru?! Vi ste neka nebeska bica, sta li?
I ja i ti som drzavljani BiH, ali ti mozes da budes kandidat za predsjednistvo - a ja ne mogu?!
I jos bi odlucivao kako ce ko za koga da glasa?! Treba ti dakle sertifikat da si VELIKA 'rvatina/bosnjo/srbenda da bi mogao da "izmjeris" jel "legitiman" ili nije?!
WHAT THE FUCK Gordane Gordi, WHAT THE FUCK?!?!?!?!?!
Objavljeno:
Uredniče,objavljuješ tekst nepismenog Gordana a gdje je moj tekst pod imenom Berlin....
Objavljeno:
17 sječnja gledat ćemo kazališnu predstavu od dva dijela, jedan dio satire a drugi dio ublehe.BH pokret (satiričan prikaz "građžanštine") koji okuplja protjerane Srbe i Hrvate s prostora koji je bio pod džihadom Armije BIH (preko 450.000 protjeranih i pobijenih) održat će u srijedu 17. siječnja na Trgu djece, ispred veleposlanstva RHrvatske u Sarajevu, prosvjed građana zbog očite namjere vodstva ove susjedne države da politiku međudržavnih odnosa sa BiH gradi na principima Turske i ciljevima politike Rejepa Erdogana i njegovih uzora iz perioda 17 i 18 stoljeća, priopćeno je iz ovog pokreta. Prosvjed će se održati sa sloganom “NE erdoganizaciji BiH i STOP “turskoj čizmi” u BiH 22 godine poslije Daytona”. Istovremeno na istom mjestu Bošnjački pokret (crveno-crni građžani) organizira prosvjet “Ne Tuđmanizaciji i Stop ruskoj čizmi” gdje će ublehaše predvodit Reuf&Suljagić-od udri ženu.. Tako da će biti veselo.
Objavljeno:
Čoviću! Da sam na tvom mjestu, niti jedne riječi ne bih više progovorio glede izbornog zakona. Zašto?Nije Kolinda bezveze, nako, išla kod Erdogana. Kad je čula da mu je Alija Bosnu ostavio u amanet, nije vjerovala, ali kad je ljetos to i Bakir potvrdio nije bilo dvojbe. Zašto razgovarati s sultanovim potrčkom, kad mogu sa sultanom osobno. Sarajevo se plaho unervozilo. Izgrdiše i nju i Erdogana. Za nju rekoše da je Tuđman u suknji, a za Taipa da ima i vlastitih problema, izoliran od Europe vele da je i da se biva ne mješaju u unutarnje stvari beiha. ‘Ko biva pustite vi nama naše Hrvate da im građanski jaram stavimo pa s takvom Bosnom u Europi. Bezveze suljage pjenile. Pa nije Bakirov predsjednik veslo siso, niti mu je Hrvate mater rodila pa da se on za njih zauzima. Osim toga što bi se “prvorazredi muslimanski lider” mješao kad njegov bosanski vezir Bakir radi sve kako ga je još Davutoglu podučio. A Hrvati ko mutavi zapeli za taj Izborni zakon, k’o dam im je rod rođeni. Sekiraju se, upozoravaju: ne izmjenili se- cijela BiH naći će se u blokadi, zahvatit će je mostarski sindrom, nastupit će anarhija, raspast će nam se država- zapomažu. K’o da im je jedina. A “probosanske snage”, ni političke, ni medijske ni akademske ni briga nije. Još tu hrvatsku sekiraciju za državom pogrdno nazivaju fašizmom, aparthejdom, i raznim sličnim uvredama. A BiH im vele jedna i jedina- druge nemaju. E pa kad je tako, hrvatski političari ako pameti imaju više prstom neće mrdnuti da se popune rupe u Izbornom zakonu. Kad se Bošnjaci ne sekiraju za jedinom im državom, zašto bi Hrvati? Nek’ se raspada. Samo neka jarma na svoj narod ne daju stavljat. I samo opušteno. Zato Čoviću, ako imaš soli u glavi a ti ZAŠUTI, nek se raspane ko je jebe, kad bošnjacima ne treba zašto nama treba...a ti Kolinda ne osvrći se na komarce i muhe koji će te u srijedu dočekati pred veleposlanstvom HR u Sarajevu, oni zrcale jad i bijedu ko fol "građžanske" a u stvarnosti velikomuslimanske begovske sećija-politike...
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.