<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Skandal trese svjetski brend dječije hrane: Ovo mlijeko ne kupujte! Može biti zaraženo salmonelom!

SA TRŽIŠTA POVUČENO 12 MILIONA PAKOVANJA

Zbog sumnje da sadrži bakteriju salmonelu s tržišta 83 zemlje povučeno je 12 miliona pakovanja mlijeka u prahu proizvedenog u Francuskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

15. januar 2018, 12:00

Emmanuel Besnier, izvršni direktor kompanije Lactalis, proizvođača dječje hrane i mlijeka u prahu, prvi put je za sedmični list "Journal du Dimanche" govorio o zaraženosti hrane za djecu bakterijom.

Besiner je kazao kako postoji mogućnost da je dječja hrana zaražena bakterijom salmonela prodata u 83 zemlje.

Kazao je kako su u toku sudski proces i istraga, te da će porodicama koje su oštećene biti plaćena odšteta.

Besiner koji je izrazio duboku zabrinutost, podsjetio je kako je odluka o opozivu svih proizvoda proizvedenih u fabrici u gradu Craon, donesena nakon razgovora sa ministrom ekonomije Francuske Brunom Le Maireom.

U fabrici Lactalisa u Craonu, u Francuskoj, u augustu prošle godine otkrivena je salmonela. Lactalis je ranije saopćio kako postoji rizik da je oko 200.000 pakovanja hrane zaraženo bakterijom.

Iako je prisutnost bakterije uprava otkrila u augustu, javnost je o tome obaviještena tek u decembru 2017.

Uprkos odluci o opozivu proizvoda za koje postoji mogućnost da su zaraženi, lanci supermarketa među kojima se nalaze Intermarche, Auchan, Cora, Carrefour, Super U, Hyper U i E. Leclerc nastavili su ih prodavati.

U Francuskoj je zbog zaražene hrane hospitalizirano 35 djece, a slični slučajevi zabilježeni su u Španiji i Grčkoj.