<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kako će predsjednica Hrvatske biti dočekana u BiH?

POSJETA

Očekujem da će hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Bosni i Hercegovini biti dočekana prijateljski, a njezino lobiranje za izmjene Izbornog zakona koje bi dovelo do relaksiranja odnosa Hrvata i Bošnjaka ne smatram miješanjem u unutarnje odnose ove zemlje, rekao je predsjednik GV HNS-a BiH Božo Ljubić.

16. januar 2018, 12:00

"Nadam se da će predsjednica prijateljske zemlje ovdje biti dočekana u prijateljskom ozračju", rekao je Ljubić na konferenciji za novinare u Mostaru nakon sjednice Glavnog vijeća upitan da prokomentira najavu kako će se predstavnici jednog bošnjačkog udruženja u srijedu okupiti u znak prosvjeda protiv njezina dolaska u Sarajevo.

Po Ljubićevim riječima razgovor predsjednice Grabar-Kitarović u Turskoj s kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom prošloga tjedna ne predstavlja miješanje u unutarnju politiku BiH, nego pokušaj da se pomogne riješiti probleme o izmjeni Izbornog zakona kako bi se izbjegla kriza u zemlji koja bi mogla nastupiti zbog nemogućnosti izbora vlasti na razini entiteta.

"Zemlja koja je potpisnica Daytonskog sporazuma ima potpuni legitimitet i međunarodno-pravno utemeljenje da o tome razgovara. To se ni na kakav način ne može nazvati miješanjem u unutarnje stvari zemlje", rekao je Ljubić i pojasnio kako i Turska ima puno pravo pokušati pomoći u rješavanju prijepora između Hrvata i Bošnjaka kao članica Vijeća za provedbu mira u BiH.

Pojasnio je kako je Daytonski mirovni sporazum narušen na štetu Hrvata 2000. i 2002. godine kada su donesene promjene izbornog zakonodavstva i Ustava Federacije BiH koje su omogućile da brojniji Bošnjaci preglasaju Hrvate i nametnu im političke predstavnike u vlasti. Jednu od tih izmjena osporio je i Ustavni sud BiH 2016. godine nalažući da se osigura izbor legitimnih narodnih predstavnika. Ljubić je dodao kako bi s izmjenama Izbornog zakona koji bi zajamčio ravnopravnost Hrvata došlo do relaksiranja odnosa s Bošnjacima.

"Ukoliko mi ispoštujemo suštinu odluke Ustavnog suda i omogućimo izraz političke volje tri konstitutivna naroda i na institucionalan način stvorimo uvjete za nacionalnu ravnopravnost, automatski će otpasti potreba za drukčijim vidovima organiziranja zemlje u nacionalnom smislu. Izmjena Izbornog zakona u dijelu oko Predsjedništva i Doma naroda u značajnoj će mjeri relaksirati odnose naroda", istaknuo je Ljubić, koji je i saborski zastupnik.

Po njegovim riječima prijedlog izmjena Izbornog zakona kojega su stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora uputile u proceduru riješio bi i problem manjina iz presude Sejdić-Finci jer bi se svi građani mogli kandidirati na najviše funkcije u državi.

Protest u srijedu u centru Sarajeva

Podsjetimo, Bošnjački pokret ispred ambasade Republike Hrvatske, na Trgu djece Sarajeva, za srijedu u 11 sati je najavio mirni protest zbog politike aktuelnih vlasti Hrvatske prema državi Bosni i Hercegovini i bošnjačkom narodu.

"U mirnim protestima će učestvovati simbolično dvadeset i dva građanina Bosne i Hercegovine zbog opredjeljenja predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da, dvadeset dvije godine nakon Mirovnog sporazuma, politiku međudržavnih odnosa Hrvatske i Bosne i Hercegovine gradi na principima i politici predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana iz perioda udruženog zločinačkog poduhvata, agresije na Bosnu i Hercegovinu i progona bošnjačkog stanovništva od tadašnje vojske Republike Hrvatske", naveli su iz Bošnjačkog pokreta.

"Tokom protestnog okupljanja javnosti će biti prezentiran tekst pisma predsjednici i cjelokupnoj javnosti Republike Hrvatske sa upozorenjima da politika "tuđmanizacije" vodi destabilizaciji regiona i opasnosti od obnove ratnih sukoba. Učesnici protesta po završetku okupljanja pismo će uručiti Ambasadi Republike Hrvatske", navodi se u saopćenju.