<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Državni parlamentarci danas o HDZ-ovom i SDA-ovom prijedlogu izmjena Izbornog zakona BiH

Parlament

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici razmatrat će dva prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH. Riječ je o prijedlozima Kluba delegata iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda PSBiH i Kluba zastupnika iz Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu PSBiH.

17. januar 2018, 12:00

 Sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja je prekinuta 21. decembra, bit će nastavljena danas raspravom o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH čiji je predlagač Klub delegata iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda PSBiH.

Ovaj prijedlog zakona koji je u julu usvojen u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, razmatrat će se po hitnom postupku. Klub HDZ-a BiH ranije je tražio da se njihov prijedlog zakona u Zastupnički dom PSBiH vrati u redovnu proceduru, ali su parlamentarci to odbili ističući kako je HDZ-ov prijedlog potrebno "što hitnije odbiti". 

Predsjedavajuća Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto jučer je izjavila da nema političke volje da budu usvojene izmjene Izbornog zakona BiH, jer za predstavnike Bošnjaka nije prihvatljivo ništa što dolazi od predstavnika hrvatskog naroda.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopuna Izbornog zakona BiH, koji je utvrdio Hrvatski narodni sabor (HNS), reguliše se izbor članova Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda te izbor delegata u Domu naroda FBiH i izbori u Gradu Mostaru. 

Iz SDA je ranije poručeno kako oni neće podržati ovaj prijedlog, jer on u sva tri dijela šteti vitalnom nacionalnom interesu Bošnjaka. Oni smatraju da problem izbora članova Predsjedništva BiH treba riješiti uvažavajući presudu Evropskog suda za ljudska prava. Zanimljivo je i da je Evropska unija jasno poručila bh. vlastima da ne poduzimaju nikakve poteze koji se odnose na Izborni zakon BiH, a koji će udaljiti zemlju od provedbe presude u slučaju Sejdić-Finci. 

SDA također ima zamjerke i u vezi s izborima u Mostaru, posebno ističući da zakon ima tehničke nedostatke u smislu uspostavljanja višečlanih izbornih jedinica i kompenzacionih lista. Oni smatraju da formiranje izbornih područja u Mostaru mora biti dogovor i Srba i Bošnjaka i Hrvata kako bi se izbjegao inžinjering sračunat na dominaciju jednog naroda.

Što se tiče izbora delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, za SDA predloženo rješenje matematički nudi da naprimjer Bošnjaci iz Kantona 10 ne bi mogli bit izabrani u Dom naroda, kao ni Hrvati iz Kantona Sarajevo. Tvrde da bi iz takvog rješenja nastala diskriminacija koja je već presuđena od Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Pilav protiv BiH. 

Na dnevnom redu sjednice nalazi se i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji je u parlamentarnu proceduru uputio Klub zastupnika SDA u Zastupničkom domu PSBiH. 

Komentarišući prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH koji je uputila SDA, Krišto je rekla da je za HDZ taj prijedlog neprihvatljiv, jer je apsolutno u suprotnosti s Ustavom Federacije BiH i ne provodi odluku Ustavnog suda BiH.

Državni parlamentarci će se na današnjoj sjednici izjasniti i o Prijedlogu zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu, koji je utvrdilo Predsjedništvo BiH u ukupnom iznosu nešto nižem od dvije milijarde KM, pri čemu je za finansiranje institucija BiH predviđeno blizu 950 miliona KM, a za servisiranje vanjskog duga nešto više od milijardu KM. 

Vijeće ministara BiH ranije je usvojilo Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH s obzirom na to da nastavak 55. sjednice nije zakazan do kraja 2017. godine. Tokom privremenog finansiranja moguće je jedino servisiranje tekućih troškova, poput plaća i izmirivanja vanjskog duga, dok su sva kapitalna ulaganja na čekanju.