<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Štrajk u Njemačkoj: Radnici BMW-a i Audija traže veće plate i kraću satnicu

ŠTRAJK

Radnici Audija i BMW-a u Njemačkoj štrajkali su krajem prošle sedmice zbog zahtjeva za većim plaćama i kraćom satnicom.

17. januar 2018, 12:00

Njemački sindikat IG Metall zahtijeva od vlade povećanje plaće od 6 posto za 3,9 milijuna radnika u automobilskoj industriji, nakon najbržeg zabilježenog ekonomskog rasta u posljednjih šest godina te rekordno niske nezaposlenosti.

Odbijeni zahtjevi za skraćenom satnicom
Sindikat također zahtijeva kraću satnicu za radnike, odnosno smanjenje s 35 na 28 radnih sati na tjedan za osobe koje moraju brinuti o djeci, starijim ili bolesnim rođacima, koje bi se vratile na punu satnicu nakon dvije godine. Prošlog tjedna štrajku se pridružilo više od 160 000 radnika koji podupiru zahtjeve IG Metalla za većim plaćama.
Reuters je objavio da bi do konačnog dogovora sindikata i poslodavaca trebalo doći početkom veljače. Poslodavci su ponudili povećanje plaća od 2 posto uz dodatnu jednokratnu isplatu 200 eura u prvom tromjesečju. Zahtjevi za skraćenjem radnog vremena su odbijeni, osim ako se tvrtkama dozvoli privremeno povećanje satnice zbog održavanja razine proizvodnje.

Index