<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Čović: Pomozite nam, Kolinda: Hrvatska grli BiH

Sarajevo

Mnoštvo je načina na koje se mogu unaprediti odnosi Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ali i u samoj BiH, istakao je predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović nakon razgovora s predsednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović u Sarajevu

17. januar 2018, 12:00

On je pozvao hrvatsku predsednicu da njena zemlja iskoristi svoj položaj u Evropskoj uniji kako bi promovisala BiH da njen kandidacioni status u EU bude realnost ove kalendarske godine, a ne neka daleka budućnost.

- S obzirom da se nalazimo u izraženoj predizbornoj kampanji, cilj je da BiH zadrži primarni spoljnopolitički prioritet - EU integracije. Koliko god kasnimo s nekim detaljima, pritom mislim na Upitnik EK, verujem da BiH i dalje zaslužuje vašu pažnju i uticaj unutar članica NATO saveza da aktiviramo MAP. Ova godina je pravo vreme, a bojim se da bismo sa bilo kakvim zaostatkom otežali komunikaciju nas u BiH kada je reč o NATO savezu - kazao je Čović.

Hrvatska doslovno grli BiH geografski i nadam se u svakom drugom smislu, poručila je danas Kolinda Grabar Kitarović prilikom obraćanja medijima nakon sastanka sa članovima Predseništva BiH.

- Protokol državnih poseta je takav da je vreme ograničeno ali ima puno toga o čemu smo razgovarali i o čemu ćemo razgovarati. Hrvatska vam ne želi ništa drugo nego samo dobro u napretku prema EU i aktivaciji MAP i drugim ciljevima koje BiH ima kao država - rekla je ona.

Dodala je da se u posljednje vreme stvarala negativna klima u vezi sa odnosima BiH i Hrvatske.

- Htela bih poslati nekoliko važnih poruka, jer mislim da je vreme da u direktnom dijalogu sa svima pošaljem jasne i nedvosmislene poruke jer se u poslednjih nekoliko meseci dosta toga izvlačilo iz konteksta - navela je Grabar Kitarovićeva.

Poručuje da je dijalog uvijek najbolji put u pronalasku zajedničkog rešenja.

- Dijalog je uvijek najbolji put prema napred, pogotovo ako postoje bilo kakve nedoumice. Moja prva dužnost je štititi nacionalne interese hrvatskog naroda, ali isto tako želim graditi mir sa susednim državama. Hrvatska je obavezana da pažljivo prati dešavanja u BiH i prijateljski ukaže na te procese. To se nikako ne može tumačiti kao mešanje u unutrašnja pitanja. Hrvatska zagovara temeljna načela na kojima je postavljena BiH - navela je ona.

Ističe da je BiH domovina i hrvatskog naroda.

- Ključno je obezbediti da nakon jesenjih izbora BiH osigura delovanje institucija kako ne bi završile u paralizi. Ja ne želim da vam zakonodavstvo pišu međunarodne institucije niti međunarodna zajednica, nego da to radite sami. Za to je potrebna politička hrabrost i mudrost i nadam se da će je politički faktori naći za dobrobit svojih naroda - zaklučila je predsednica Hrvatske.