<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zdravstveni radnici RS složni: Stupaju u generalni štrajk!

Banjaluka

Nakon današnjeg sastanka u Banjaluci

18. januar 2018, 12:00

Predstavnici strukovnih sindikata doktora medicine te medicinskih sestra i tehničara u Republici Srpskoj donijeli su danas u Banjaluci odluku da stupe u generalni štrajk.  Riječ je o oko 1600 ljekara i oko 4000 medicinskih sestara.

U narednim danima pristupiće zajedničkim pripremama  i organizovanju štrajka, a o svim detaljima i budućim koracima informisaće javnost u utorak,  23. januara, za kada je najavljena konferencija za novinare.

Štrajk  je zaista posljednji korak koji žele medicinski radnici, ali smo zbog izostanka bilo kakve rekcije nadležnih, punih 45 dana, na isti primorani. Njega treba prvo organizovati, pa onda sa njim krenuti , tako da od sutra pristupamo zajedničkim pripremama. Ovaj period, do utorka, 23. januara, ujedno je i prilika nadležnima u Vladi i ministarstvu, da reaguju, da se sjednu sa nama, čuju šta imamo reći, da se dogovorimo”, naglasio je Palačković za BUKU.

Medicinski radnici su posljednjih godina više puta upozoravali da je situacija u zdravstvu sve lošija da nemaju ni sredstva, ni uslove za rad, skretali su pažnju na masovni odlazak medicinara kao i činjenicu da bolnice vape za stručnjacima svih profila- dječijim kardiolozima, hirurzima, ORL stručnjacima, ljekarima opšte medicine, internistima...

U resornom ministarstvu i Vladi RS, na njihova uopzorenja, ali i zahtjeve do sada nisu imali sluha.

Podsjetimo sindikati su još u decembru prošle godine tražili od Vlade RS-a povećanje plata za 25 posto.

Iz dana u dan je sve lošije, medicinski radnici  u RS 

U obrazloženju ovog zahtjeva su podsjetili da su zarade značajno umanjene 2009. usvajanjem Zakona o platama zaposlenih u javnim ustanovama u oblasti zdravstva te zatim i odlukom da se naknade za topli obrok, zimnicu, ogrjev i regres uračunavaju u iznos osnovne plate.

Do smanjenja je ponovo došlo početkom prošle godine, kada su plate umanjene smanjenjem naknade za minuli rad, čime su računajući od 2009. godine zarade medicinskih radnika ukupno umanjena za oko 52 posto.