<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

VUČIĆ NA KOSOVU: „Srbija želi mir, Albancima poručujem...“

Region

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je prije podne u manastir Banjska, gdje ga je, na početku cjelodnevnog boravka na Kosovu, dočekao veliki broj građana i sveštenstvo manastira s vladikom Teodosijem...

20. januar 2018, 12:00

Tu su i svi predsjednici opština sa sjevera Kosova, kao i predstavnici Srpske liste, izuzev gradonačelnika Kosovske Mitrovice Gorana Rakića, koji predsjednika dočekuje u tom gradu.

„Srbi moraju da ostanu i opstanu na Kosovu i Metohiji, a država Srbija da nastavi da pomaže. Došao sam i da razgovaramo o bezbednosti Srba.

Došao sam da poručim Albancima da Srbija ne samo da želi mir, već ćemo dati sve od sebe da ga sačuvamo i razmirice rešimo, da obezbedimo trajnost mira i sigurnost za svaku srpsku i albansku porodicu“, poručio je Aleksandar Vučić.

Brojne novinarske ekipe, jake mjere obezbjeđenja, više stotina okupljenih građana od ranije je u Banskoj.

Nakon Ivanovićevog ubistva na sjeveru Kosova prisutne su povećane tenzije. U Kosovskoj Mitrovici upadljva je tišina, dok je ubistvo Olivera Ivanovića i četvrti dan glavna tema.

„Mi ćemo razmenjivati informacije. Ali ćemo da sačekamo ne priče za novine, već konačne rezultate istrage, ako se to ne desi onda će nam mnoge stvari biti jasnije“, rekao je Vučić u manastiru Banjska.

Vučić je rekao da ima tri poruke za Srbe: prva je da moraju opstati i ostati na Kosovu, druga da je došao da razgovaraju o tome ko može da im garantuje bezbjednost i treća da se vlast Srbije mora obračunati sa kriminalom i korupcijom u sopstvenim redovima.

Zamjenik komandanta Kosovske policije Besim Hoti rekao je juče da će povodom Vučićevog dolaska biti preduzete određene mjere, ali ništa izvan, kako je rekao, uobičajenog protokola za posjete stranih državnika.

Vučić je nakon tročasovnog sastanka sa političkim i privrednim predstavnicima Srba sa Kosmeta poručio da Srbi treba da se ponašaju odgovorno i da razgovaraju, što mora da bude politika koju Srbija vodi.

On je naveo da je razgovarano kako da narod ostane i opstane na svojim ognjištima, o životnim problemima, neophodnom jedinstvu, većem povjerenju i poštovanju, prenijeli su beogradski mediji.

Vučić je rekao da je najvažnije i u najvećem interesu Srba na Kosmetu da se sačuva mir.

“Ne mislim da ste protiv toga, ali kažem da ništa drugo nije potrebnije u ovom trenutku od mira i ostanka i opstanka na našim ognjištima”, rekao je predsjednik Srbije obraćajući se nakon sastanka u Kosovskoj Mitrovici.

Razgovori su, kaže Vučić, bili teški, vođeni u atmosferi užasa poslije stravičnog zločina ubistva Olivera Ivanovića i ticali su se više tema, od sprovođenja briselskog sporazuma, pa do zahteva da Srbija da oružje, ali je njegov odgovor bio da se pomogne u davanju novca za vrtiće, škole, zdravstvene ustanove…

“Rekao sam i Milanu Ivanoviću da vidimo šta još možemo da učinimo za KBC u Mitrovici”, rekao je Vučić i dodao da je dogovoreno i da Srbija ove i naredne godine finansira sa šest miliona evra vodovod koji nedostaje u Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku.