Zapaljena zastava Makedonije u Solunu, reagovalo Skoplje

MAKEDONIJA

Zapaljena zastava Makedonije u Solunu, reagovalo Skoplje

Piše: Agencije

Makedonska vlada osudila je "izolovane incidente", posebno paljenje makedonske zastave, što se dogodili tokom protesta povodom novog imena Makedonije.

Poručilo je da će zvanično Skoplje nastaviti iskreno da gradi poverenje sa Grčkom.

U saopštenju objavljenom na svojoj internet stranici, Ministarstvo osuđuje "izolovane incidente" izazvane od pojedinaca i grupa u jučerašnjem protestu u Solunu, ocijenivši ih kao "politiku mržnje i netolerancije."

Prema fotografijama koje su juče objavili grčki mediji, grupa demonstranata je tokom protesta spalila makedonsku zastavu.

"Vlada nastavlja iskreno da gradi poverenje sa Grčkom , kako bi doprinijela dostojanstvenom rješenju svih otvorenih pitanja u interesu građana obe zemalje", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova je, kao se navodi, uvjereno da je region i Makedonija i grčka na putu dobrosusedske saradnje koja će rezultirati ispunjavanjem uslova za evrointegracione procese Makedonije, što će doprinijeti stabilnosti i ekonomskom razvoju cijelog regiona.

"Većina građana želi bliske i prijateljske odnose koji doprinose unapređenju saradnje i perspektive između dve zemlje ", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Prema grčkim medijima, na protestu u Solunu učestvovalo je između 90 i 100 hiljada demonstranata.

Proteste su organizovale desničarske nacionalističke organizacije, koje ne prihvataju da se u novom imenu Makedonije koristi reč Makedonija tvrdeći da " Makedonija je bila, jeste i ostaće Grčka ".

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.