Otvorena ARCTIC FRONTIERS konferencija o klimatskim promjenama: Glavni krivac za globalno zagrijavanje je čovjek!
Foto: Aleksandar Trifunović

ARCTIC FRONTIERS

Otvorena ARCTIC FRONTIERS konferencija o klimatskim promjenama: Glavni krivac za globalno zagrijavanje je čovjek!

Piše: Aleksandar Trifunović

Uz učešće preko 3000 učesnika, političara, biznismena, naučnika, aktivista i sa govornicima iz cijelog svijeta u Tromsu, na sjeveru Norveške i nadomak Polarnog kruga u ponedeljak, 22 januara, otvorena je međunarodna Arctic Frontier konferencija o klimatskim promjenama u svijetu.

Oganizatori smatraju da dok su širom svijeta sve snažnija previranja, Arktik opstaje kao mjesto saradnje i miroljubive komunikacije. Kako bi se njegovali dobrosusjedski odnosi na sjeveru, naročito je važna naučna saradnja. Nepregledni okean koji čini najveći dio arktičke oblasti  nosi ogroman potencijal, ali isto tako predstavlja i prijetnju. 

Dodaju i da sa obzirom da se sve veći dijelovi okeana počinju koristiti, veoma je važno na koji način komuniciramo i provodimo potragu i spasavanje. Još važnije je kako da obezbijedimo produktivne i zdrave okeane. Održiv razvoj okeana je od naročitog značaja. Održiv poslovni razvoj je takođe ključ za snažna arktička društva. 

Međusobno povezivanje ovih društava, ali i približavanje ideja, znanja, tehnologije i kapitala iz drugih dijelova svijeta pitanje je od naročitog značaja za Politiku arktičkog pograničnog područja u 2018 godini. U 2018. godini program Politike arktičkog pograničnog područja obuhvata pet glavnih sesija sa sljedećim radnim naslovima: Stanje na Arktiku, Tehnologija i povezanost, Snažna arktička društva i poslovni razvoj, Zdravlje i produktivnost okeana, Industrija i ekologija.Među govornicima na konferenciji su Ministrica vanjskih poslova Norveške. Ine Eriksen Søreide, koja je i govorila na uvodnom panelu sa kolegom Mikael Dambergom, Ministrom inovacija u Vladi Švedske, Åsa Larsson-Blind, Predsjednicom Sami vijeća Švedske, Antje Boetius, direktoricom Alfred Wegener Institute Helmholtz Centra za pomorsko i polarno istraživanje iz Njemačke,koji je moderirao Stephen Sackur, poznati novinar BBC, domaćin popularnog Hard talk programa. 

Preko 70 govornika, eminetnih stručnjaka uzelo je svoje učešće na konferenciji koja će trajati 5 dana. S posebnim osvrtom na ulogu i položaj mladih kao i uslova za pokretanje novih biznisa


Arctic Frontiers organizacija nominovana je nedavno za Nobelovu nagradu.

 

Po pozivu i uz pomoć Ambasade Norveške u Bosni i Hercegovini, urednik Magazina Buka Aleksandar Trifunović  prati ovu konferenciju kao jedini novinar sa Balkana. 


U nastavku teksta pogledajte fotografije sa otvaranja i prvog dana konferencije. 
 

 

 


 

 

 


 

 


 

 


 

 

 

 

Komentari na tekst (1)
Objavljeno:
U tekstu nema konkretnih informacija o onome o čemu se stvarno pričalo na ovoj konferenciji: o stanju permafrosta, tendencijama topljenja arktičke ledene kape, izlovljavanju u tim vodama, energetici. Topljenje leda na Arktiku doprinosi 12% globalnog povećanja nivoa mora, a samo topljenje će prouzrokovati gašenja AMOC oceanske struje. Idući problem je plastika u oceanima, što je također bila tema konferencije. Također, bilo je priče i o blue growth te različitim inovacijama, ali autor ove par skromnih redaka ne zna šta je to. Zapravo, tekst je urađen površno i nestručno. Očekivali smo više od jednog tako renomiranog autora.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.