<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ko traži privođenje Dodika?!

Privođenje

Institucije Bosne i Hercegovine su prošle godine od Republike Srbije zatražile da privedu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog "neke vile". Kazao je to u intervjuu za Televiziju Happy predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

23. januar 2018, 12:00

''Bio je zvaničan zahtjev za privođenje predsjednika RS prije godinu dana. Zamislite da Srbija privodi predsjednika RS. Jeste li vi normalni? Šta hoćete, da pravimo granicu onakvu kakva je nekada ranije pravljena? Da ne puštamo naš narod da uđe u Srbiju, da ne damo našem narodu koji hoće da ide u RS i u BiH da pređe granicu? Tako nešto se nikada neće dogoditi'', kazao je Vučić.
Zvaničan zahtjev institucija BiH prema institucijama Republike Srbije, koji se odnosi na Milorada Dodika, je zaista poslat prošle godine. Potvrdio je to u razgovoru za Faktor ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić. Međutim, zahtjev se, suprotno Vučićevim tvrdnjama, nije odnosio na privođenje predsjednika RS.

''To ide na teret onih koji su trebali da informišu predsjednika Vučića. To nije bio nikakav zahtjev za privođenje ili za hapšenje, ali je bio zahtjev za međunarodnu krivično-pravnu pomoć, da se provjeri jedna finansijska transakcija Milorada Dodika, koju je on negdje u prvoj polovini prošle godine iz Pavlović banke uputio na Komercijalnu banku Beograd. Radi se o finansijskoj transakciji od 750.000 evra. Ovdje se sumnjalo u porijeklo tog novca te se samo tražilo da se istraži ta finansijska transakcija'', pojasnio je Mektić.



Radi se, kako je naveo, o totalnoj nebulozi i neistini. 

"Šta znači tražiti od Beograda da uhapsi Milorada Dodika? Šta onda? Ne možemo mi tražiti to od Beograda. Dodik je pozivan u Tužilaštvo BiH u Sarajevu, pa iako je govorio da nikada neće doći i dati izjavu, ipak je to uradio. Što da tražimo od Beograda? Kako bi Beograd dalje sa njim postupao? Ne može ga Beograd isporučiti BiH kada Dodik ima državljanstvo Srbije. Sve je to besmislica i zabluda u koju je doveden predsjednik Vučić", poručio je Mektić.

Kazao je da pretpostavlja da je ova priča skrojena u Kabinetu predsjednika RS.

"Vjerujem da je bio cilj da se predstavi da je Savez za promjene imao jedan takav zahtjev, te da mi koji vršimo vlast u Sarajevu budemo pogrešno predstavljeni", naveo je ministar bezbjednosti BiH. 

BiH i Republika Srbija su još 24. februara 2005. godine potpisale Ugovor o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, koji podrazumijeva i razmjenu informacija u situacijama poput "neke vile".

''Sasvim smo regularno preko Ministarstva pravde BiH uputili zahtjev Ministarstvu pravde Srbije da se provjeri ta transakcija i to je u interesu sprječavanja pranja novca. Niko nije nikakvu tražio mjeru prema Miloradu Dodiku. Ako treba privoditi Milorada Dodika, onda trebaju raditi institucije BiH'', dodao je ministar bezbjednosti BiH.



"Neka vila" je vila u vlasništvu Milorada Dodika u beogradskom naselju Dedinje, a njena je kupovina predmet istrage u slučaju nazvanom "Pavlović banka". Izjavu u okviru te istrage je u prostorijama Tužilaštva BiH u Sarajevu dao i Milorad Dodik. Taj predmet se još uvijek nalazi u rukama Tužilaštva BiH, a povratna informacija iz Republike Srbije se, navodno, još uvijek čeka.

''Nismo dobili nikakav odgovor. Ta je informacija otišla negdje u prvoj polovini prošle godine iz našeg Ministarstva pravde ka Ministarstvu pravde Republike Srbije i mi nikad nismo dobili nikakvu informaciju. Osim toga, upućivali su neke druge informacije za neke druge provjere i to sve funkcionira, ali ovo za Dodika nismo dobili nikakav odgovor. Taj nam predmet stoji u Tužilaštvu. Razmjena tih podataka je svakodnevnica. Srbija traži od nas, mi tražimo od Srbije i to funkcioniše. Nije valjda da se taj sporazum odnosi samo na "obične smrtnike". Ako je u pitanju neki funkcioner, u ovom slučaju Milorad Dodik, da on bude isključen iz jedne takve provjere'', izjavio je Mektić.

U mogućnost da je neko pogrešno informisao Vučića o sadržaju zahtjeva koji se odnosio na Milorada Dodika je teško povjerovati. Mnogo je logičnije njegov posljednji istup i isticanje "zaštitničke uloge" u odnosu na srpski narod u BiH povezati sa predstojećim izborima u Beogradu, ali i pokušaj jačanja pozicije Milorada Dodika njegovim predstavljanjem kao osobe koju "zbog neke vile" proganjaju institucije BiH.

(BN/Faktor)