SVE MOŽEMO SAMI PROIZVODITI: U BiH se uvozi hljeb, čokolada, ulja, goveđe meso, pšenica, keksi…
Foto: Ilustracija

UVOZ

SVE MOŽEMO SAMI PROIZVODITI: U BiH se uvozi hljeb, čokolada, ulja, goveđe meso, pšenica, keksi…

Piše: Maja Isović Dobrijević

U top 20 proizvoda koje se uvoze u BiH nalazi se ulje od sjemena suncokreta, čokolada, pšenica, goveđe meso, krih, peciva, kolači i keksi, a to je sve što se proizvodi u BiH i kada bi se smanjio uvoz ovih stranih proizvoda podržala bi se domaća ekonomija.

Kada je u pitanju uvoz u BiH u našu zemlju najviše se uvoze naftna ulja i ulja dobivena od bitumenskih mineral, osobni automobili i druga motorna vozila, kameni ugalj, električna energija, električni aparati za žicnu telefoniju i telegrafi, goveđe kože (uključujući bivolje) i kože kopitara…

U top 20 proizvoda koje se uvoze u BiH nalazi se ulje od sjemena suncokreta, čokolada, pšenica, goveđe meso, krih, peciva, kolači i keksi, a to je sve što se proizvodi u BiH i kada bi se smanjio uvoz ovih stranih proizvoda podržala bi se domaća ekonomija.

Podaci do kojih smo došli pokazuju nam da smo u prvih 11 mjeseci prošle godine uvezli i skoro 130 miliona KM pšenice i suražice, 130 miliona KM goveđeg mesa, 196 miliona KM goveđe kože, blizu 140 miliona KM tekstilnih materijala, 132 miliona KM čokolade i sličnih prehrambenih proizvoda i 140 miliona KM ulja od suncokreta.

Prema informacijama koje smo dobili iz Vanjskotrgovinske komore BiH vanjskotrgovinska razmjena BiH u 11 mjeseci prošle godine bilježi dvocifrene stope rasta, što je posljedica povećanja ukupne robne razmjene kako izvoza tako i uvoza.

“Pokrivenost uvoza izvozom bilježi blago poboljšanje od 1,2% u odnosu na 2016. godinu,  dok je ukupni vanjskotrgovinski deficit uvećan i iznosi 6.498.419.000 KM. Oporavak ekonomije u Eurozoni, koja je vodeći partner u vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH i rast cijena pojedinih izvoznih proizvoda se odrazilo pozitivno na povećanje stope rasta ukupnog izvoza BiH.  U analiziranom periodu je izvezeno robe u ukupnoj vrijednosti od 10.428.527.000 KM, što je više za 1.518.971.000 KM ili 17,05% u odnosu na isti period prethodne godine. Istovremeno smo uvezenu  platili 16.926.946.000 KM, što je vise za 2.169.603.000 KM ili 14,73%.”, rekla je za BUKU Danijela Kovač iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Ona dodaje sa smo za 11 mjeseci prošle godine izvezli pšenice u ukupnoj 11 miliona KM, što je manje za oko 55 % u odnosu na isti period prethodne godine, a ovim promjenama je doprinio pad izvoza u Tursku.

 

Foto: Ilustracija

 

“Pšenicu smo u 2017-toj godini najviše  izvozili  u Tursku (10 miliona KM), a znatno manje količine u Srbiju i Hrvatsku. Pšenicu smo uvezli u ukupnoj vrijednosti od 129,6 miliona KM, a najviše smo uvozili iz Mađarske ( 54 miliona KM) , Srbije ( 52 miliona KM) i Hrvatske ( 23 miliona KM)”, kaže Kovač Danijela.

Ona kaže da je u BiH u prošloj godini uvezeno hljeba, peciva i keksa u ukupnoj vrijednosti od 49,6 miliona KM, a iste proizvode najviše uvozimo iz Hrvatske, Srbije i Saudijske Arabije.

“Istovremeno smo uvezli 120 miliona KM istih proizvoda, najviše iz Srbije Hrvatske i Bugarske”, kaže ona.

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH kažu da su BiH najznačajniji partneri uglavnom zemlje regije, te da ovaj podsektorbilježi jedan značajan deficit od oko 70 miliona KM.

Najznačajniji partneri u uvozu za BiH su:
Hrvatska ( 16,05 % )
Srbija       ( 13,72 %)
Njemačka ( 9,47 %)
Slovenija ( 9,20 % )
Italija       ( 8,76% )

A što se tiče uvoza ukoliko pogledamo vodeće tarife u uvozu u periodu 01-11./2017. godine, vidimo da najveću vrijednost uvoza ide na tarife 2710 naftna ulja i  8703 osobni automobili.

Damir Miljević, ekonomski analitičar kaže da uvoz proizvoda koji se mogu proizvoditi u BiH puno utiče na domaću ekonomiju i to prvenstveno na dva načina: kroz negativan spoljno trgovinski saldo odnosno odlijevanje novca u instranstvo i kroz konstantan pritisak ino konkurencije na domaće proizvođača što im otežava poslovanje i izlaže ih rizicima.

“BiH ekonomija je već dugi niz godina izložena pritiscima inostranih roba zbog nekritičkog prihvatanja sporazuma o slobodnoj trgovini u uslovima kada je domaća ekonomija najslabija i nema niti jednu komparativnu prednost u odnosu na ino konkurenciju”, kaže za BUKU Miljević.

On kaže da je vrlo teško u uslovima u kojima svaki četvrti stanovnik BiH živi u apsolutnom siromaštvu, a dvije trećine stanovništva u relativnom siromaštvu, obezbjediti veću prodaju domaćih proizvoda, jer je glavni kriterij pri kupovini cijena i to što niža, a naše tržište je prepravljeno jeftinom i nekvalitetnom inostranom robom.

“Ali, nije nemoguće uticati na sviejst grašana da više kupuju domaće proizvode, jer kroz edukaciju potrošača o posljedicama potrošnje ino robe pored domaće istog ili čak boljeg kvaliteta može se dosta uraditi”, ističe Miljević.

Miljević kaže da ga ne čudi što uvozimo i hljeb kad već uvozimo i vodu.
“Cijena i to što niža ,je nažalost glavni kriterij  i sve dok stanovništvo zbog niskog standarda kao jedini kriterij ima cijenu uvozićemo i što treba i što ne treba”, kaže na kraju Miljeviuć za naš portal.

 

Foto: Ilustracija

 

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske pita se zašto se u BiH uvozi toliko pšenice.

“Ispada da domaći poljoprivrednici uopšte ne proizvode pšenicu. Treba ispitati ko su uvoznici tolike pšenice i šta se sa njoom dešava nakon uvoza u BiH”, rekao je za BUKU Usorac.

Dok se ne poveća svijest građana da je potrebno podržati domaće proizvođače Bosna i Hercegovina će biti zemlja u koju se uvozi hljeb, čokolada, voda i sve ono što se u našoj zemlji može proizvoditi.

 

 

 

 

Komentari na tekst (5)
Objavljeno:
@Boro - i onda fino pogledas na geografsku kartu - i gle cuda! I sta sad? Jel ti lakse sto si napisao takav komentar koji nema veze sa clankom a kamoli sa realnoscu?
Jesi li ponosan sad na sebe i znanje iz ekonomije ( pa i geografije)?
Napisi sta o BDPu, uvozu, izvozu, trzistu, barataj argumentirano sa podacima Agencija za statistiku, napisi ponesto i prosjecnim primanjima/platama, porezu, nametima - napisi sta normalno @Boro...
Objavljeno:
Pod pojmom "nasa zemlja"podrazumijevam Republika Srpska.To pod pojmom BiH je vanjska tema.
Objavljeno:
jos jedna u nizu dobrih vijesti. posebno me raduje cinjenica da se uvozi voda. hej, u Bosnu se uvozi voda. voda.
zz
Objavljeno:
Mozete ali vam je mrsko :) Ko ce onda kafe ispijati po kaficima i roditeljima sjediti na grbaci :) ps uostalom kad su seljoberi na vlasti znali sta proizvesti.....osim mrznje ;)
Objavljeno:
Problem je u tome da sve sto proizvodimo nevalja k. Kad mi kaze integralni kruh. To je bijeli samo sto je dodano malo hemije da promjeni boju.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.