Turski đubretari sakupljali bačene knjige i napravili sebi biblioteku
Foto: Anadolija

Turski đubretari sakupljali bačene knjige i napravili sebi biblioteku

Piše: Spiegel.de/Blic.rs

Gradska čistoća u Ankari ima svoju biblioteku, a sve knjige su pokupili radnici tog preduzeća iz kontejnera širom grada.

Trebalo je da završe na otpadu, a mi smo im poklonili novi život - kaže Emirali Urtekin, upravnik biblioteke.

Ideja se rodila dok je s kolegama razmišljao o tome šta bi mogli da rade pored redovnog posla. Tako su osnovali i muzičku grupu, čiji članovi sviraju na kantama za smeće bačenim u staro gvožđe.

Čitanje je dobro za mozak i navodi vas na nove ideje - kaže dvadesetogodišnji Eraj Jilmaz, koji čitaocima izdaje knjige. Danas biblioteka ima 4.700 knjiga, a još 1.500 čekaju svoje mesto na polici.

Projekat su pokrenuli pre sedam meseci, a knjige su podeljene po sektorima: od ljubavnih romana, preko dečjih knjiga, pa sve do privrednih savetnika. U početku su biblioteku koristili samo radnici gradske čistoće okruga Džankaja (njih 700), ali sada je otvorena za sve i radi 24 sata dnevno.

 

U nedavno renoviranoj fabričkoj zgradi nalaze se biblioteka, kafeterija i berbernica, pa je postala omiljeno mesto za odmor radnika gradske čistoće. Za vreme pauze ovde mogu da čitaju, popiju čaj, ili igraju šah. Sve knjige se iznajmljuju besplatno, najduže na dve nedelje.

- Mnogi dolaze da vide biblioteku i daju nam dobrovoljne priloge - kaže upravnik biblioteke Urtekin.

Neki im čak šalju knjige poštom iz drugih gradova.

U planu je i pokretna biblioteka, s kojom će svakih 15 dana posećivati škole. Javio im se veliki broj dece, čije škole nemaju bibilioteku, ili je izbor knjiga mali.

Veoma smo zadovoljni. Projekat nam je dao nov identitet - kaže Urtekin.

Komentari na tekst (4)
Objavljeno:
A Ivane od kud ti "Srbi" u Turskoj? Kako su stigli tu? Ko ih je protjerao iz Srbije?
Objavljeno:
Ništa čudno. U Turskoj kad se pođe, srbski se čuje na svim mestima. I meni kaži ti tzv. Turci, nema pojma ni Beograd ni Sarajevo! Pitam ih što a oni meni, Beograd nas zove Turcima a Turci nismo a Sarajevo nas trpa u Bošnjake, što mi nismo nikad bili. Da hoće Beograd da nas prihvati kao Srbe Islamske veroispovesti, pa oko 10 miliona Srba bi bilo u Turskoj ali MINIMUM!
Objavljeno:
Pa moj Boro, više turskih gena ima u tebi nego i u jednom Bošnjaku. Vi ste u stvari pravoslavni Turci a ne Srbi....
Objavljeno:
Ja pomislio da je to negdje u federaciji he he he..
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.