Ubedili su nas..

život

Ubedili su nas..

Piše: Ljubinka Boba Nedić, via fejsbuk

Ubedili su nas da je luksuz izaći bar jednom mesečno s porodicom na ručak. Ubedili su nas da je normalno trpeti, nemati, zajmiti, biti hronično željan svega. Ubedili su nas da je luksuz otići s porodicom na letovanje, i to na rate. Ubedili su nas da je razbacivanje imati više od dva para cipela, a da je normalno birati kome će se u porodici koje jeseni kupiti nove.

Postali smo nacija gojazna od hleba, jer za meso para nema. Postali smo zemlja isfrustriranih roditelja jer deci ne možemo da priuštimo stoti deo normalnih stvari koje bismo želeli. Postali smo zemlja posvađanih supružnika, jer smo stalno pod stresom, stalno nervozni, hronično nesrećni. Postali smo gubitnici, a nije nam jasno zašto. Pošteno smo završili škole, pošteno radimo svoj posao, ali ova država nije zadovoljna – cedi nas dok ne pocrkamo i ubeđuje da tako mora. Da tako treba. Da je to savršeno normalno. Sahranili bi nas najradije, ali ne mogu dok plaćamo poreze i doprinose. Umesto da urlamo “Hoćemo bolje!”, mi šapućemo da može i gore. Nema težnje ka srećnijem životu, već straha od veće nesreće.

Sramno nazivaju minimalcem najnižu platu u ovom delu sveta, sa kojom se minimalni troškovi ne mogu pokriti. Dvoje roditelja na minimalcu, sa dvoje dece u kući, za kupovinu zimske jakne se spremaju onako kako je normalno spremati se za kupovinu novog auta. Naši su radnici najobespravljeniji u Evropi. Nemaju para da se leče, da poprave zube, da zakrpe cipele. Štede na ogrevu, krpe jednu rupu dok se druga otvara, duguju za struju, za vodu, dolaze im izvršitelji, strahuju da će ostati i bez to malo sirotinje koju su stekli. A onda poboljevaju, pa i bolesni rade, jer je luksuz otići na bolovanje. Za to vreme se cena rada podiže za tri-četiri dinara. Ubedili su nas da je i to normalno i da tako treba.

Ponizili su nam roditelje u starosti, naterali ih da kopaju po kontejnerima, umesto da nakon 40 godina rada biraju banje u kojima će malo ojačati, smanjiti bolove, poboljšati zdravlje. Umesto da se igraju sa unučićima, gledaju ih preko Skajpa, jer je iz ove zemlje pobegao svako ko je mogao.

Deca nam odrastaju u uverenju da je normalno ovako živeti, jer za drugačije ne znaju. Za razliku od porodica u normalnim zemljama, kod nas ne možete da isplanirate da sa decom za praznike negde otputujete, da vam deca upoznaju i drugačije kulture, obiđu znamenitosti iz udžbenika.

Komentari na tekst (8)
Objavljeno:
Dajte dosta patetike i alegorije više! Skoro sva omladina sjedi i kucka na najnovijim telefonima, ispijaju kafe i banče po pabovima do zore..oblače se normalno...puše cigarete..neki se i drogiraju..otkud im pitam se ja...eto otkud?! ti isti koji bi odavno trebali da pale parkinge naših robovlasnika..da, da rećićete lako je reći, nije ovo Francuska da se paljenjem može nešto postići..nije..ali kad bi svi izašli na ulice (masovni protesti i kontinuirani da se dese sa tipa bar pola BL stanovnika, npr. 100.000 bar ako po popisu ih ima 201.000), pa ne bi oni imali 100.000 mjesta u zatvoru i ludarama da nas proglase ludima..Strah od kolektivne rulje ima efekt itekako, samo to što smo mi pasivniji od ikakvog drveta to je druga stvar, to što smo sami sebi ovaj scenario priredili jer samo kukavički ispijamo kafe, govorimo kako su nam sve stranci krivi..jesu nam straci krivi što bacamo smeće u rijeke i parkove?! što pljujemo i psujemo? što samo mislimo na nacionalizam i kako komšiji da crkne krava...Pojedinac naravno sam ništa ne može, ili završi živ kao Vulić ili mrtav kao Vukelić, ali kolektivni bunt, o njemu pričam...nema toga kod nas..sve dok djeca uče da su markirane patike bitnije od empatije, dok nisi faca dok nisi otišao u Španiju, a to što svoju zemlju ne poznajemo ni petinu, to nema veze..to što svakog stranca gledamo kao cifru para koju će dati nam to isto nema veze..to što su nam sela pusta jer svi hoće na BL i Sarajevski "kontejner" i to nema veze...to što imamo strah je najveća kočnica za sve...žao mi je ukradenih djetinjstava, očeva, ukradenih pomoći nakon rata, ukradenih i nakon poplava, bolesne djece, nemoćnih i samih a napuštenih koji ne mogu opravdano da se bore...a kukavica koji sjede i ne bi se za nekom bakicom koja možda padne na ulici ni obazrli, njih mi nije žao ni milimetra! zato samo zapaliti sve...sve da gori!
Objavljeno:
Slazem se sa svim navedenim cinjenicama. Ali ne sa njihovim sudom. Ti si narod. Ti si obican narod bez istorije i bez buducnosti. Ti si prosti od prostih, sin i kcer, unuk i unuka neukih seljaka. Ti ne raspolazes niti sa materijalnim niti sa imaterijalnim sredstvima da priustis sebi to sto kazes da zelis. I ako zelis sebi priustiti to sto pises da zelis, onda se uci. Uci se i ti. Uci se rijeci, stavu, djelu, misli i znanju. Pa onda. Tek onda. Da - i ti. Ti sto citas ovo. Inace? Inace nista. Izbori se za obrok svoj, za postelju svoju. I eto. to je to, to bilo to. Bar za ovu stvarnost.
Objavljeno:
@Cirbiz , fakat izvini zbog tog Lamburđinija , mislim takav previd da se napravi - hej da nam je loše jer Banja lukom vozi Lamburđini !!! Siguran sam da ga vozi pop , tajkun ili predsjednikov sin , jer su "komunjare" vozile uglavnom lade i stojadine....
Objavljeno:
Nisu has sviju ubjedili, mnogi od nas bili smo primorani da napustimo BiH pocetkom devedesetih,, nismo se pokajali.Mislila sam odllazeci da je to najveca nesreca, sad vidim da je veca nesreca tamo biti.
Objavljeno:
Ili je gospodja ljubinka samo postavila tekst na svoj zid?Proverite.
Objavljeno:
Da li ste sigurni da je autor ljubinka Boba Nedic?
Objavljeno:
Eto šta se desi kad kao djete ne ideš na vjeronauku, pa odrasteš u osobu koja samo vidi negativno svuda oko sebe... a ne kaže, kako nam je lijepa priroda, ili kako smo dobri i pobožni ljudi, to ne kaže? Jebeni komunisti, ne kapiraju da se nikada nije bolje živjelo ovdje. Evo, juče se u Banjaluci mogao vidjeti Lamborghini na ulici! Kad si nekada prije mogao da vidiš tako dobar auto u Banjaluci? Nikada! Samo kukaju, komunjare...
Objavljeno:
Ovaj tekst vrijedi za cijelu ex-Yu.
Samo sto se Ljubinka malo zeznula - ubjedili su one koji su ostali.
Oni koji nisu ubjedjeni nisu vise tu.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.