<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dragan Bursać: Dova za rat i ubijanje muslimana

Kolumna

Samo, jebo toleranciju, pomirenje i praštanje na Balkanu! Po logici, kad su mogli Srbi i Hrvati, što ne bi i mi blagosiljali puške, tenkove, pancire, grante i ostali «miroljubivi» arsenal, vodila se Islamska zajednica BiH.

29. januar 2018, 12:00

Gotovo ispod medijskog radara prošla je vijest kako je U Begovoj i Carevoj džamiji u Sarajevu na prijedlog atašea za vjerska pitanja u ambasadi Republike Turske u BiH Hasana Atlija održana molitva za vojnu akciju Turske u Siriji.

Blasfemija Islamske zajednice

Na koliko je samo nivoa ovo blasfemičan potez Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, zdravom umu je gotovo nepojmljivo. Za one koji ne znaju, turske trupe su u vojnoj akciji ironično zvanoj «Maslinova grana» upale na tlo Sirije sa zadatkom čišćenja tuđeg tla od Kurda.

Turska, svi to znamo ima problema sa Sirijom, Irakom, SAD-om, Ruskom Federacijom, paaa...ima problema i sa samom sobom. Zapravo Napoleon sa Bosfora, Erdogan je odlučio da u maniru najcrnjih tiranskih tradicija uškopi demokratiju prvo u Turskoj, a onda je počeo pokazivati mišiće po Bliskom i Srednjem istoku. Dabome, to pokazivanje mišića mu može izaći na nos.

No. Kog crnog šejtana jedna vjerska organizacija, negdje gore na sjeveru u Bosnistanu moli Allaha da pripazi turske vojnike koji čiste tlo jedne druge države? Kog vraga na Dan sjećanja na holokaust Islamska zajednica BiH proučava dovu za tursku vojsku, koja je onako usput nekada davno bila direktno odgovorna za genocid nad Jermenima? Onako usput. Kog crnog šejtana Islamska zajednica moli Boga da muslimani pobiju što više muslimana? Onako usput.

I kako to da Islamska zajednica ne moli Allaha institucionalno za spas duša u vjeri one bijede i nejači izbjegličke od Sirije, preko Avganistana i Iraka do Jemena? Možda se ne bi, po ko zna koji put petljali vjerski poglavari Islamske zajednice u bjelosvjetsku politiku, da nije bilo onog slučajnog «prijedloga» iz turska ambasade. Čitaj naredbe.

Turski hatišerif i lokalno ponižavanje

Pa se Islamska zajednica na čelu sa Reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem pokazala kao podvižnička, instruisana i obezglavljena organizacija, koja je tek jedna ćelija, ma ni ćelija, jedna organelica u sistemu moći jedne (relativno) velike regionalne sile.

Samo dan poslije sramne dove, reći će Kavazović prijetvorno u intervjuu za Klix.ba kako, pazite sad, Islamska zajednica u BiH nije povezana s politikom ni sa strankama. Ne, gospodine Kavazoviću, Islamska zajednica nije povezana sa politikom i strankama, ona direktno predstavlja politiku i rad pojedinih stranaka. No, na stranu unutrašnja pitanja BiH i političke zavrzlame. Toga je bilo kao i loših brakova lokalnih političara sa ostalim vjerskim zajednicama zarad jefinih političkih poena, ali moliti Boga za vojnu intervenciju nekoliko hiljada kilometara od Sarajeva, Begove i Careve džamije, dozvolićete, suludo je.

Povijesne ludosti vjere na Balkanu

Jer, tako dajete kredibilitet svim onim popovima koji su blagosiljali srpske vojne i paravojne formacije prije odlaska u zločinačke pohode u toku prošlog rata. Time dajete i legitimitet i kredibilitet silnim katoličkim svećenicima koji su molitve molili i krunice rotirali za presuđene ratne zločince ili ti haške uznike. Na koncu, po čemu se razlikuje direktan upliv jedne vjerske organizacije koja daje blagoslov vojnicima od druge?

Turski vojnici su posve sigurno ohranbreni dovom koja je proučena u Sarajevu, pa sad mogu potpuno slobodno pod nomenom maslinove grane i nekoliko centimetara čeličnih oklopa da do mile volje raznose ono nešto malo neuništene bijede u Siriji. Turski vojnici su puni Božje milosti iz glavnog grada BiH, pa sad mogu izvršavati «grube radove» nad ono nešto preživjelih Kurda, koje je i Kurta i Murta zajebala i koji nikad države dobiti neće. Dabome, nema veze dova i Božja milost sa masakrom i pokoljem na sjeveru Sirije, ali se Islamska zajednica iz petnih žila trudi da nekako spoji nespojivo, ne bi li se dodvorila Erdoganu.

I onako ljubopitljivo, šta je poenta dovljenja? Najiskrenije? Da li se mole predstavnici Islamske zajednice u BiH za mir i spokoj turskog vojnika, ili za njegovu efikasnost u ubijanju drugih muslimana? Ili i jedno i drugo? Zna dobro ef. Kavazović da turski vojnik, ona mitska fantamazgorija, jednaka ruskom soldatu za Pravoslavnu crkvu ili kakvom američkom marincu u pankatoličkom poimanju pravde, velim zna dobro Kavazović da Erdogan nije poslao vojsku da pije čaj i uvježbava baletske korake na sjeveru Sirije.

Erdogan je, da prostite poslao svoje vojnike da unište i sa zemljom sravne Demokratsku Federaciju Sjeverne Sirije. A, ona je autonomna oblast u ratom razorenoj Siriji koja je posljednjih mjeseci zadala žestok udarac Islamskoj državi oslobodivši Raku i druge dijelove dzemlje. I sav je problem što se sastavu vojske DFSS-a značajnu ulogu igraju Kurdi Sirije. A, gdje su Kurdi, po Erdoganu i turskoj doktrini, ima da ih nema.

Čudni su putevi Allahovi

Sad, nije najjasnije dal' je Allah svemogući uslišio molitve lokalnih hodža, tek do sada je prema slabo dostupnim podacima u operaciji «Maslinova grana» poginulo između 100 i 500 vojnika, a ubijeno je preko 50 civila, pretežno žena i djece.

Sad, nije najjasnije dal' je Allah svemogući uslišio molitve lokalnih hodža, tek do sada je turska vojska i njena «Grana maslinova» uspjela da dobrano izgranatira drevni hram Ain Dara, iz bronzanog doba, koji datira iz perioda od 1.300 do 740 godine prije nove ere.

Sad nije najjasnije da l' su lokalne hodže dovile za ubijanje nevinih muslimanskih civila i rušenje istorijskih znamenitosti, ali tako vam je to kad se za rat molite i kad ratu i ratnicima dove proučavate.

Za dove nedostojni

Dabome, one silne izbjeglice, prognanici, porodice ubijene nejači, sravnjeni gradovi od Palmire, Rake do Alepa i nisu vrijedne neke ozbiljnije molitve, jer to tako kaže turski ambasador koji odgovara direktno Erdoganu, a Islamsa zajednica BiH, «nije involvirana u politiku».

Pa najbolje bi bilo, baš ef. Kavazoviću da ustane i zarad dobrobiti bošnjačkog naroda koji je doživio najgore zločine i genocid u prošlom ratu pokaže šta je milost i samilost.

A, islam, kao i hrišćanstvo i judaizma jesu u svojoj kanonici religije ljubavi, tolerancije, pomirenja i praštanja. Samo, jebo toleranciju, pomirenje i praštanje na Balkanu! Po logici, kad su mogli Srbi i Hrvati, što ne bi i mi blagosiljali puške, tenkove, pancire, grante i ostali «miroljubivi» arsenala vodila se Islamska zajednica BiH.

I da, dabome da će ovaj performans u Sarajevu ostati bez bilo kakvih posljedica ili kazni. Jer, ko će njima, ko će njih. Ionako su to odljuđene organizacije i interesne grupacije, koje u godini izbora svojim delanjem moraju pokazati ko im je favorit u izbornoj trci. Pa makar vjerski PR-ing obuhvatao molitvu za vojnike zavojevače.

Na sramotu svih nas!