Objavljeni ažurirani podaci: Dodik i dalje na crnoj listi SAD-a, pogledajte ko je još na njoj

Lista

Objavljeni ažurirani podaci: Dodik i dalje na crnoj listi SAD-a, pogledajte ko je još na njoj

Piše: Elvir Padalović

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i dalje je na "crnoj listi" Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Ministarstvo za finansije Sjedinjenih Američkih Država, odnosno Ured za kontrolu stranih sredstava objavio je ažuriranu listu osoba pod sankcijama ove države.

Riječ je o tehničkom potezu kako bi podaci o osobama koje se nalaze, prema različitim osnovama, na "crnoj listi" SAD-abili dostupniji i pregledniji, obzirom da se važeća lista konstantno dopunjuje.


Kada je riječ o sankcijama protiv osoba s Balkana, a na osnovu ranije predsjedničke izvršne uredbe, nije bilo nikakvih izmjena u posljednjih godinu. Sredinom januara je prošla godina dana od kada je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik stavljen na crnu listu i on je i dalje na njoj.


Washington smatra da te osobe ugrožavaju mir i proces stabilizacije u regionu.

Na osnovu Bushove odredbe iz 2001. godine formirana je tzv. crna lista osoba i organizacija s kojima je američkoj vladi i kompanijama zabranjeno sarađivati te kojima se u SAD-u blokiraju imovina i novčane transakcije. Listu, na koju se stavljaju osobe koje obuhvata i ova odluka, kao i druge sličnog tipa, objavljuje Ured za kontrolu stranih sredstava (OFAC), koji djeluje u sklopu američkog ministarstva finansija.

Na ranije objavljenoj listi su, između ostalih, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Sonja Karadžić-Jovičević, Momčilo Krajišnik, Ljiljana Zelen-Karadžić i Aleksandar Karadžić. Tu su, također, Milovan Bjelica, Ljubomir Borovčanin, Stojan Župljanin, Duško Sikirica, Milan Simić, Hasan Čengić, Bakir Alispahić, Ljubo Ćesić, Valentin Ćorić, Savo Krunić, Zoran Petrić i Naser Keljmendi...

Na listi je i ratni načelnik Glavnog štaba Armije BiH Enver Hadžihasanović, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Republike BiH Bakir Alispahić, koji je smijenjen još 1996. godine zbog veza s Iranom, te Senad Šahinpašić Šaja, ''lični prijatelj" Bakira Izetbegovića.

Među imenima Albanaca izdvaja se ono Fatmira Limaja, aktuelnog zamjenika predsjednika vlade Kosova.

Među organizacijama koje su pod sankcijama američke vlade su i dalje Srpska demokratska stranka (SDS) te "Četnički ravnogorski pokret".

Među osobama kojima je zamrznuta sva eventualna imovina na teritoriju SAD i ujedno zabranjeno putovanje u tu zemlju su Veselin Šljivačnanin, Vojislav Šešelj, Ratko Mladić, Biljan Plavšić, Momčilo Krajišnik i Radovan Karadžić, uključujući njegovu kćer Sonju, koja je trenutno potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

 

 

Ovdje pogledajte ažuriranu listu

 

 

 

 

 

 

Komentari na tekst (2)
Objavljeno:
On piše Samoproglaseno Kosovo zato sto je prodao guzicu četnicima kao i mnogi tkz. BOŠNJACI iz sda partije koji su skoro svi srpski špijuni!
Objavljeno:
Elvire Padaloviću jedno pitanje: Otkud rečenica "samoproglašeno" Kosovo...Republika Kosovo je nezavisna i međunarodno priznata država od strane ČESTITIH zemalja a nije priznato od UBLEHAŠKIH država....Štpo se tiče Ronhila i ostalih velikosrpskih UBLEHA sve je jasno...Ima ih još mnogo koji bi se trebali naći na toj listi...npr Dragan čović JARAN Ronhilov....
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.