Predsjedništvo BiH u Briselu samo radi razmjene informacija

POLITIKA

Predsjedništvo BiH u Briselu samo radi razmjene informacija

Piše: DW

Dovodnevni sastanci članova Predsjedništva BiH sa predsjednikom Evropske narodne partije Žozefom Dolom nisu doveli do pomaka u cilju nalaženja rješenja za izmjenu Izbornog zakona u BiH.

Dok članovi Predsjedništva BiH kažu da u Brisel nisu ni došli po rješenje, sam Dol nije želio da se oglasi ovim povodom što se tumači kao izostanak suštinskog rezultata sastanka.

Članovi Predsjedništva BiH Dragan Čovič, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović boravili su u Briselu dva dana na poziv Žozefa Dola predsjednika Evropske narodne partije. Višesatni bilateralni i zajednički razgovori ni ovoga puta nisu doveli do pomaka kada je riječ izmjeni Izbornog zakona u BiH. I dok članovi bh. Predsjedništva tvrde da u Brisel nisu ni došli po rješenje nego na konsultacije, njihov domaćin Žozef Dol nije želio da u javnost izađe sa svojim stavom. U briselskim krugovima takva odluka predsjednika najuticajnije evropske političke familije, kojoj pripadaju i sve tri stranke iz kojih dolaze članovi Predsjedništva BiH, tumači se izostakom suštinskog dogovora među sagovornicima. Sam Dol se, i pored svih pokušaja EU, sada i sam postavio kao svojevrsni medijator koji na stranačkom nivou i svojim autoritetom pokušava da približi stavove političko-nacionalnih struja u BiH. I u Evropskoj narodnoj partiji i u EU su svjesni činjenice da bi neriješeno pitanje izmjena Izbornog zakona u BiH moglo da zakoči i blokira tu zemlju u narednih nekoliko godina.

Čovićev optimizam i Izetbegovićeva nevjera u optimizam

Sumnju da će se u Briselu ovoga puta doći do konkretog rješenja ili bar pomaka najavio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović još prije kraja razgovora sa predsjednikom EPP-a poručivši da se u Brisel nije došlo da se nađe rješenje već da se predstavi problematika Žozefu Dolu i da od njega čuju sugestije. Uz poruku da ”ne očekuje pomak”, ali da ”uvijek vrijedi pričati” Izetbegović je otišao na finalni zajednički sastanak sva tri člana Predsjedništva BiH i zvaničnika EPP-a. Da do dogovora ili bar pomaka ka rješenju nije došlo potvrdio je predsjedavajući Predsjedništva Dragan Čović po završetku sastanka.

”Nastavljamo da razgovaramo kako bi se što prije našla rješenja. Vjerujem da ćemo se u februaru okupiti u Sarajevu, zajedno sa institucijama međunarodne zajednice kako bi konačno dogovorili rješenje Izbornog zakona”, naveo je Čović.

I ovoga puta, optimističan, Čović je izjavio da je ”atmosfera razgovora bila dobra”, ali i dodao da je svjestan da je u postojećem ”optimizmu izgubljeno godinu dana”.

Präsidium Bosnien und Herzegowina Sarajevo (Präsidium Bosnien und Herzegowina)

Predsjedništvo BiH (Izetbegović, Čović, Ivanić - s lijeva na desno) - Put u Brisel da bi razmijenili mišljenje

 

”Sada je ostalo još tri mjeseca i moraćemo biti mnogo optimističniji da bi to završili”, poručio je Čović. Iako je predsjedavajući Predsjedništva poručio da je tokom razgovora sa Dolom dogovoreno da sva tri člana Predsjedništva BiH daju slične izjave, Bakir Izetbegović kaže da on ”ne vidi odakle Čović crpi toliki optimizam”.

”Ovo je bila razmjena informacija. Gospodin Dol je imao priliku da precizno čuje naše stavove. Smatram da međunarodna zajednica treba snažnije da se uključi i da nam pomogne u ovoj situaciji, i to ne samo Evropska narodna partija. Ovo je zajednička stvar u BiH i pozicije i opozicije i nikad se ovakve stvari u BiH nisu rješavale samo od strane pozicije. Za tu budućnost i te izbore koji dolaze i ono što se može desiti ako ne bude tih izbora svi treba da podijelimo odgovornost i da se potrudimo da nađemo neko rješenje”, poručio je Izetbegović.

Ivanić došao kao medijator

I Izetbegović i srpski predstavnik u Predsjedništvu BiH Mladen Ivanić tvrde da su njihove pozicije uvijek konstruktivne i da se obojica uvijek zalažu za pronalaženje rješenja. Ivanić međutim, ipak, veću odgovornost u ovom slučaju prebacuje na SDA i HDZ: ”Moja uloga je više da potpomognem. I trudim se. Ako se ova kriza ne riješi do izbora zaista mislim da ćemo imati jednu permanentu krizu narednih nekoliko godina”, poručio je Ivanić.

I on ističe da se na sastancima sa Dolom nije govorilo o rješenju niti da je došlo do ”spektakularnih pomaka”. ”Ovo je sastanak u kome je Evropska narodna partija jasno rekla: mi hoćemo da vam pomognemo da dođete do novog Izbornog zakona i riješite svoje probleme. Mi ne možemo da radimo vaš posao, ali vam možemo pomoći. Hoćete li da vam pomognemo i da li ste spremni?”, naveo je Ivanić.

Na pitanje da li su političari u BiH spremni na saradnju EU je dala već svojevrsan odgovor pošto je još jednom zaobišla insistiranje na sprovođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić Finici koja bi zahtijevala ne samo promjenu Izbornog zakona već i još komlikovaniju radnju izmjene Ustava BiH. Fokusiranje samo na promjenu Izbornog zakona i primjenu odluke Ustavnog suda BiH signal je da EU pokušava da uradi ono što se uraditi može kao bi se sproveli i primijenili rezultati predstojećh izbora u BiH i kako bi zemlja ostala funkcionlna kako na unutrašnjem planu tako i u pregovorima sa EU. Izborni zakon u BiH bi trebalo biti izmenjen najkasnije do raspisivanja izbora u maju, šest mjeseci prije održavanja izbora. Ukoliko se to ne dogodi BiH prijeti potpuna unutrašnja blokada. Iz EU upozoravaju da BiH nema vremena za gubljenje, ali i da je EU već iscrpla većinu svojih instrumenta za reanimaciju BiH.

 

DW

 

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.