<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Uma Thurman: Tjerao me na oralni seks, a onda skoro ubio na setu

INTERVJU

Poznata glumica u intervjuu je otkrila kako je bila žrtva seksualnog zlostavljanja, kao i mnoge njene druge kolegice

06. februar 2018, 12:00

Kada me Harvey Weinstein na jednoj večeri upoznao s predsjednikom Barackom Obamom rekao mu je da sam ja temelj na kojoj je gradio svoju produkcijsku kuću - kaže u velikom intervjuu za New York Times glumica Uma Thurman.

Ne osjeća se, kaže dobro sama sa sobom jer tek sada priča svoju priču o Weinsteinu, nakon što su desetine drugih žena progovorile kako ih je osramoćeni, a nekada moćan, producent silovao, zlostavljao, ponižavao i ucjenjivao. Thurman je bila Weinsteinova muza, kao i muza redatelja Quentina Tarantina koji je s Weinsteinom radio, između ostalog, "Pakleni šund" i "Kill Bill", filmove u kojima je filmsku povijest stvarala upravo Thurman.

- Komplicirani odnos s Harveyjem proizlazi i iz osjećaja krivnje prema svim ostalim ženama koje su napadnute poslije mene. Moj uspjeh je jedan od razloga zašto bi neka djevojka ušla sama Harveyjevu hotelsku sobu, misleći da nema uspjeha osim ako ne napraviš nešto što inače ne bi. Najbolje od svega jest da film "Kill Bill"utjelovljuje ideju ženskog osamostaljenja i snage - kaže glumica koja o sebi govori i kao djelu problema, jer je nehotice Weinsteina godinama branila, ali i riješenja, kao osoba koja ga dobro poznaje i sada je, napokon, spremna sve ispričati.

- Želim svima lijepe praznike, osim tebi Harvey, ti ne zaslužuješ brzi metak, nego da sve teče polako - napisala je oko Božića Uma na svojim društvenim mrežama i time dala naslutiti da će uskoro ispričati svoju priču o Harveyu.

Glumica je, kaže, sa 16 iskusila prvo seksualno nasilje.

- Živjela sam sama u New Yorku i otišla sam jedne večeri u klub. Tamo me zapričao glumac koji je bio 20 godina stariji od mene. Odveo me k sebi kući i prisilio me na seks. Ja sam plakala, ali mi nije uopće palo na pamet provjeriti jesu li ulazna vrata otvorena - rekla je Uma i ispričala kako se prijateljstvo s Harveyem rodilo tijekom i poslije filma "Pakleni šund" 1994. godine.

- On me tretirao kao jako važnu kreativnu suradnicu, osjećala sam se pametno i prihvaćeno, a to mi je bilo važno. Sve dok u Parizu nisam došla na jedan sastanak gdje me dočekao u kućnom ogrtaču, a onda je i njega skinuo nakon što me pozvao u saunu. Bila sam odjevena u kožnu jaknu, i kožne hlače i pitala sam ga 'dobro što izvodiš čovječe', on se naljutio i potjerao me - rekla je Thurman koju je to uzrujalo no mislila je kako će to biti prvi i zadnji put da tako nešto prolazi.

- Još se gora stvar dogodila nedugo nakon, u hotelu Savoy u Londonu. Tamo me dograbio, i pokušao se leći na mene, gurao me prema međunožju, no uspjela sam pobjeći. Nakon toga mi je poslao vulgarno velik buket žutih ruža. Povela sam prijateljicu, koja je ujedno bila i dobra prijateljica Roberta De Nira, i odlučila otići kod njega i reći mu što mislim o njemu, no nisam daleko došla. Rekao mi je tada da će me staviti na crnu listu, i uništiti mi karijeru - kaže Thurman.

Weinstein je sa liječenja u Arizoni rekao kako je jako razočaran Uminim ponašanjem i optužbama.

- Činjenica je da sam sa njome malo flertao u Parizu i Londonu, a kada me odbila sam se povukao i ispričao. I to je bilo to - rekao je preko svoje odvjetnice Weinstein, dok Uma bijesni jer je, prema njenom mišljenju, premalo optužnica podignuto protiv producenta. Nakon toga, priča Thurman, iako je surađivala s Miramaxom znala je da je Weinstein njezin neprijatelj, a to joj je uništilo odnos s Quentinom Tarantinom.

- Quentin je prije snimanja "Kill Billa" primjetio da sam povučena oko Harveya, pa me pitao što mi je. Kad sam mu rekla što je posrijedi on je to prvo okrenuo na neku šalu o tome kako se 'Harvey pokušava dočepati djevojaka koje ne može imati', no onda je to shvatio ozbiljno. Otišao je do Weinsteina i zaprijetio mu, no to se na kraju ipak meni odbilo o glavu. Od Weinsteina sam dobila neku polu-ispriku gdje je puno više pričao o tome kako sam ja zapravo za sve to kriva - kaže glumica ogorčeno.

No kreativni trojac finalno je rasturio incident s automobilom na setu "Kill Billa". Tarantino je naime, na Weinsteinovo inzistiranje, Umu natjerao da sama vozi neki auto koji je bio raskliman. Thurman je scenu uspjela snimiti no nije mogla zaustaviti automobil po prašnjavom i vijugavom putu pa se zabila u palmu, ozlijedila vrat i koljena, te zbog toga i sada ima problema.

- Uvijek sam osjećala neku dublju povezanost s Tarantinovim filmovima i u ime toga sam zaista svojevoljno pristajala na niz scena koje nije bilo lako snimiti, dapače. Ali ovo inzistiranje koje je završilo nesrećom me shrvalo, to je bilo čisto iživljavanje. I čak 15 godina mi Miramax i Tarantino nisu htjeli ustupiti snimku, onda je sada Quentin naglo popustio, i poslao mi je, to je valjda njegov način isprike - rekla je Uma koja je godinama zbog te scene bila posvađana s redateljem kojemu se toliko divila.

Tarantino, poznat kao zahtjevan redatelj koji mnogo traži od svojih glumaca, vjerojatno je shvatio da je pretjerao jer se još tada duboko ispričavao Uminom tadašnjem suprugu, glumcu Ethanu Hawkeu, no bilo je prekasno za spasiti prijateljstvo.

- Poslije tog incidenta, mog inzistiranja da mi daju snimku i njihovog odbijanja ja sam od kreativnog suradnika postala smeće. Čak se Quentin na setu počeo iživljavati na meni, pljuvao mi je u lice umjesto Michaela Madsena s kojim sam glumila, a u nekim scenama me i davio. Harveyjevi fizički nasrtaji me nisu uništili, ali je ovo bilo krajnje dehumanizirajuće. Godine su mi trebale da shvatim da muškarci koji nas zaista vole i poštuju neće nikada prema nama biti okrutni - ispričala je svoju istinu glumica Uma Thurman.

express.hr