SpaceX Elona Muska uspješno lansirao najsnažniju raketu na svijetu, ovo je veliki korak na putu prema Marsu

Nauka

SpaceX Elona Muska uspješno lansirao najsnažniju raketu na svijetu, ovo je veliki korak na putu prema Marsu

Piše: Buka / Index.hr

Tačno 21:45 po našem vremenu, nakon više odgoda tokom dana, SpaceX je lansirao raketu koja se zove Falcon Heavy. Raketa je, uz oduševljenje prisutnih, uspješno poletjela i brzo nestala na nebu. Lansiranje su putem interneta uživo pratili milijuni ljudi.

Kako su ranije saopštili iz kompanije Elona Muska, riječ je o najsnažnijoj raketi na svijetu, koja bi trebala biti velik korak naprijed u ambicioznom planu da ljudi u bliskoj budućnosti stupe na površinu Marsa.

Raketa koja je poletjela s Floride visoka je 70 metara. Falcon Heavy je izgrađen iz tri jezgre Falcona 9, što raketi daje izuzetnu snagu koju podupire devet motora Merlin. U prijevodu, radi se o 27 manjih potisnika zahvaljujući kojima Falcon Heavy u orbitu može ponijeti do 63 tone tereta. Ako se ova raketa pokaže uspješnom, Musk može računati na to da u svojoj floti ima raketu dovoljno snažnu za slanje čovjeka na Mars.

Korištenje Heavyja stajat će 90 milijuna dolara, što je malo u odnosu na, primjerice, drugu najsnažniju raketu na svijetu. Delta IV Heavy, tvrtke United Launch Alliance, po lansiranju stoji 350 milijuna dolara, s tim da u orbitu može ponijeti upola manje tereta nego Falcon Heavy. 


S obzirom na to da je Musk i izvršni direktor Tesle, ne čudi da će SpaceX u Heavyju prevoziti primjerak električnog automobila Tesla Roadster. Radi se, naravno, o marketinškom, ali i praktičnom potezu, jer Musk ne želi velikim teretom preopteretiti novi sustav. U Tesli će se iznova emitirati pjesma Davida Bowieja Space Oddity.

Dvije rakete uspješno sletjele

Tri minute nakon lansiranja Falcon Heavyja, dvije manje rakete koje su davale snagu Falcon Heavyju su se odvojile da bi se nakon nekoliko minuta uspješno spustile na točno predviđena mjesta na Zemlji, nedaleko od mjesta odakle su netom prije u sklopu Falcona poletjele.

"Ovo je velik događaj u istoriji letova svemirom", napisao je CNN nakon što su dvije rakete uspješno prizemljile.

 

Baš je taj trenutak izazvao veliko oduševeljenje. Riječ je o jednom od važnijih trenutaka ovog lansiranja koji će svakako biti ostati upamćen u povijesti jer su upravo ove pomoćne rakete jedan od skupljih dijelova leta u svemir. Do pojave Muska i SpaceX-a te rakete su propadale, a danas je Muskova tvrtka dvije rakete, nakon što su obavile svoj zadatak, sletjela na par desetaka metara jednu od druge

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.