Davno prije Elona Muska je Republika Srpska imala svoje električne automobile

Garancije Vlade RS

Davno prije Elona Muska je Republika Srpska imala svoje električne automobile

Piše: Elvir Padalović

Prisjetili smo se jednog od najčudnijih projekata u novijoj istoriji ovih prostora....

Vlada RS uputila je po hitnom postupku Prijedlog odluke o iznosu garancija koje može izdati Republika Srpska u 2018. godini.

Kako stoji u prijedlogu Republika Srpska može garantovati za kreditna zaduženja u 2018. godini u iznosu od 750 miliona KM, s tim da izloženost Republike Srpske po izdatim garancijama ne može biti veća od 10% ostvarenog BDP-a u tekućoj godini.

Kako dalje stoji u pomenutom Prijedlogu "Garancije Republike Srpske mogu se izdati kreditoru ili zajmodavcu za kreditna zaduženja za: garantovanje obaveza nastalih zaduženjem jedinica lokalne samouprave, fondova socijalne sigurnosti, Investiciono-razvojne banke Republike Srpske i fondova kojima ona upravlja, kao i javnih preduzeća i institucija javnog sektora u vezi sa finansiranjem kapitalnih investicija, refinansiranjem postojećeg duga, finansiranjem prenesenih obaveza, finansiranjem budžetskog deficita i obezbjeđivanjem sredstava radi izmirenja zakonom utvrđenih prava"

Pod ovako uopštenim prijedlogom Odluke može se smatrati gotovo pa bilo šta - od javnih institucija, preko javnih preduzeća pa sve do privatnih firmi, ako Vlada RS utvrdi da se radi o projektu od posebnog značaja po Republiku Srpsku.

Podsjećamo, 2012. godine usvojene su izmjene i dopune Zakona o zaduživanju dugu i garancijama Republike Srpske, u kojem su definisane odredbe ali i izuzeci od odredaba.

Član 43. ovog Zakona kaže kako "izuzetno od odredaba ovog zakona, Republika Srpska može izdati garancije za domaća privredna društva, kod izvoznih projekata ili projekata na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, kada je društvo dobilo posao posredstvom međunarodne javne nabavke, a finansiranje se vrši iz sredstava međunarodnih finansijskih institucija.

Dalje se navodi kako Vlada donosi akt kojim se uređuju uslovi i postupak izdavanja garancija iz prethodnog stava.

Javnosti možda i najpoznatiji primjer neuspješne garancije Vlade RS jeste projekat javnog preduzeća "Nikola Tesla", za koje se na kraju ispostavilo da je bilo najmanje javno i najmanje transparentno.

Tada je iz Vlade RS i pomenutog preduzeća saopšteno kako će se Republikom Srpskom vozati električni automobili, a da ćemo te iste automobile prodati Njemačkim poštama!

Svi u vlasti su tada mogli dati ruku za to da će se raditi o super uspješnom projektu.

Za ove i druge projekte direktora Dragana Vučetića, inače bliskog saradnika Milorada Dodika u tom periodu, Vlada RS odobrila je garanciju u iznosu od 12 miliona maraka a preduzeću je dodatno odobren kredit od 5 miliona maraka od strane IRB-a.

Par godina kasnije Republikom Srpskom se ne voze elektromobili domaće proizvodnje. Par godina kasnije građani Republike Srpske vraćaju kredit sa pripadajućim kamatama u iznosu od skoro 20 miliona KM.

Od direktora Vučetića ni traga ni glasa. Iako je pokrenuta istraga protiv dotične osobe, rezultata nema a pitanje je da li će išta biti od nje. 

Na ovaj primjer podsjetili su opozicioni političari kada je riječ o izdavanju garancija Republike Srpske u 2018. godini.

Proces je potpuno netransparentan i pitaju je zašto nema spiska projekata i zahtjeva institucija za koje se spominje da će koristiti ove garancije?

"Ovdje se radi o direktnom usmjeravanju garancija prema stranačkim lokalnim zajednicama,bolnicama,domovima zdravlja i javnim preduzećima koji su gubitaši i imaju stvorene ogromne dugove i jasno je da korisnici ovih garancija neće biti u stanju vraćati ove kredite te će oni ići na teret budžeta  tj.građana" saopštio je PDP.

Ekonomski analitičar Damir Miljević kaže da ovih 750 miliona KM garancija može da se odnosi i na elektroprivredu,  ali i na nekog lokalnog privrednika.

"Posebno je pitanje npr. investicija u energetiku gdje se u pojedinim slučajevima garancija može smatrati nedozvoljenom državnom pomoći u skladu sa pravilima energetske zajednice" navodi Miljević za BUKU.

On kaže d aje suštinsko pitanje ako se već treba izdati 750 miliona garancija  mora se znati kome i u kojem iznosu će se izdati garancija i za šta, a za to vlast očigledno nije spremna u ovom memntu. 

"Hitnom procedurom pokušava se dobiti saglasnost da se ne bi uopšte ušlo u raspravu šta, ko i kako finansira i zbog čega mu se izdaje garancija vlade RS" kaže Miljević.

 

 

Komentari na tekst (3)
BG
Objavljeno:
Projekat "Električni auto iz RS" je od samog početka bio namijenjen ličnom bogaćenju određenih pojedinaca a na teret budžeta, odnosno stanovništva. To je već tad bilo očigledno.
Sem
Objavljeno:
A kada je ono VW Sarajevo poceo praviti elektro vozilo?? Ili je autoru rs iznad svega
Objavljeno:
Dodikland - dio Evrope odakle ljudi najvise bjeze. Pametnom dosta.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.