Spektakularnim vatrometom počela ceremonija otvaranja ZOI-ja: Bh. olimpijci prodefilirali Olimpijskim stadionom

Olimpijada

Spektakularnim vatrometom počela ceremonija otvaranja ZOI-ja: Bh. olimpijci prodefilirali Olimpijskim stadionom

Piše: Buka

Na Olimpijskom stadionu u Pjongčangu počela je ceremonija otvaranja 23. zimskih olimpijskih igara.

Praćen tradicionalnom muzikom, počeo je performans koji predstavlja južnokorejsku kulturu. 

Ceremonija otvaranja počela je spektakularnim vatrometom. Nakon umjetničkog performansa, i olimpijci iz BiH prodefilirali su Olimpijskom stadionom. Zastavu BiH na svečnom otvorenju nosila je skijašica Elvedina Muzaferija.

 

Ona će se takmičiti u svim disciplinama a boje BiH braniće i Emir Lokmić u slalomu i veleslalomu te Mladen Plakalović i Tanja Karišik u skijaškom tračanju.

Procjenjuje se da će Zimske olimpijske igre Južnu Koreju koštati oko 13 milijardi dolara što je daleko manje od 50 milijardi dolara koje su Rusi uložili u prošle Igre u Sočiju.

Zimske olimpijske igre u Pjongčangu imat će rekordnu zastupljenost s više od 2.900 prijavljenih sportista koji će predstavljati 92 države, a ostat će upamćene i po uvođenju tehnoloških inovacija, poput samovozećih autobusa, te 11 različitih vrsta robota koji će biti na usluzi takmičarima i posjetiocima Igara.  

Također, Igre u Južnoj Koreji bit će jedinstvene i po tome što će Olimpijski stadion, nakon okončanja Paraolimpijskih igara, biti razmontiran.

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.