<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nastavnici traže izvinjenje od prvog čovjeka Doboja

doboj

Izjavom da u Osnovnoj školi “Dositej Obradović” postoje diskriminacija i netrpeljivost na nacionalnoj osnovi koje su sve izraženije posljednjih pola godine prvi čovjek Doboja digao je taj kolektiv na noge.

10. februar 2018, 12:00

 Šezdeset nastavnika jednoglasno traži javno izvinjenje jer je narušio ugled institucije i njihovo dostojanstvo. To je kažu atak na školu i sve zaposlene.

“Preko učenika i to maloljetnih učenika da bi neko iz svojih požuda ostvario neke bolesne ciljeve. Neka se zapita da li je on kroz ovih 17 godina koje sam provela u školi ikada posjetio našu školu da ne kažem naročito poslije poplave da li se upitao da nam nešto treba“, rekla je učiteljica JU OŠ “Dositej Obradović” Azijada Lukić.

Gradonačelnik je u nekim medijima najavio da će lokalni parlament upoznati sa informacijom u školi, koja se odnosi na međunacionalne probleme. Nastavnici i roditelji uvjeravaju da ih nema.

“Došla sam prva i jedina iz reda Bošnjaka, zaista vjerujte nikad nisam primijetila niti doživjela ikakvu uvredu pogled ili bilo šta na toj osnovi, moja djeca su promijenila 4-5 nastavnika do sad su u predmetnoj nastavi oduševljni su“, rekla je majka i nastavnica JU OŠ „Dositej Obradović“ Doboj Edina Mešić.

Školski odbor,nastavnici ni uprava nemaju nijednu zabilješku o diskriminaciji. Tvrde da nema ni sukoba među djecom sa takvim motivima, a ni u anonimnoj anketi djeca se na to nisu žalila.

Dajana Desnica, nastavnica, „Hodnici su pokrinveni viodeo nadzorom tako da nema šanse da dođe do incidenta a da nastavnici i rukovodstvo škole nije upućeno u to što se dešava“.

Sumnaju zato da je pozadina svega politika. Umjesto gradonačelnika iz gradske uprave pojašnjavaju da su svemu prethodile izjave direktora škole na gradskoj skupštini, koje ukazuju na diskriminaciju, te da bi s obzorom da je pohađa 60 odsto bošnjačke djece trebalo da je vodi Bošnjak.

Aktuelni direktor Vedran Gligorić odbornik je socijalističke partije u lokalnoj skupštini i najglasniji opozicionar. Gradonačelnik je bez propratnih materijala o stanju u školi inicirao da se o tome raspravlja na narednoj sjednici skupštine.